BOŠKO OBRADOVIĆ: PUTINOV MODEL JE NAJBOLjI I ZA SRBIJU

Dveri su otvorene za bilateralnu saradnju s pojedinačnim zemljama Evrope, jer mi sebe doživljavamo...

Dveri su otvorene za bilateralnu saradnju s pojedinačnim zemljama Evrope, jer mi sebe doživljavamo kao evropski degolistički pokret

Dveri veruju da će biti u novom sazivu Skupštine Srbije na temelju rezultata iz 2012, kada nas je izborna krađa sprečila da đemo u parlament, kao i zbog svega što smo radili ovih godinu i po. Sada nema lažnog referenduma izmđu dva briselska kandidata Tomislava Nikolića i Borisa Tadića, a kompletna srpska politička scena je pred krahom, jer građani jasno vide svu laž, izdaju i prevaru, stranačku pljačku, šeme i kombinacije pravljene protekle 24 godine.

Dveri u svemu tome vide šansu za dvocifreni rezultat, jer su u ovom trenutku jedina nova politička opcija i instinska opozicija vladajućem režimu Aleksandra Vučića i Ivice Dačića – kaže za Danasovu “Izbornu groznicu” Boško Obradović, nosilac liste Dveri na parlamentarnim izborima.

Zbog čega mislite da je model Putinove Rusije nešto što će privuću srpske glasače i da li je to prizivanje „ruske gubernije“ o kojoj je govorio Tomislav Nikolić dok je bio u opoziciji?

— Nikolić je u tokom cele svoje karijere bio neozbiljan političar, a sada neozbiljan državnik. Srbija nikada neće biti ruska gubernija. Ona je samostalna, nezavisna, slobodna država, koja gleda isključivo srpske nacionalne, državne i ekonomske interese. Politika Dveri je okretanje prema onim stranama sveta na kojima možemo da ostvarimo srpske interese. Zbog toga smatramo da Rusija treba da bude naš strateški partner broj jedan, da se umesto pogubnog puta u EU po svaku cenu treba okrenuti evroazijskim integracijama i čvrstom savezu sa Moskvom. To ne isključuje pojedinačnu saradnju sa zemljama Zapada s kojima imamo dobre ekonomske odnose. Dveri su otvorene za bilateralnu saradnju s pojedinačnim zemljama Evrope, jer mi sebe doživljavamo kao evropski degolistički pokret – zalažemo se za Evropu nacija, suverenih evropskih država koje međusobno sarađuju.

Kako komentariše da se teme o kojima Dveri govore: porodični model društva, KiM, nacionalni identitet, tradicija.. u delu političke i medija javnosti doživljavaju kao „retro“ priča?

— Politička i medijska sfera Srbije je pod jednom vrstom okupacije. Njom uglavnom vladaju agenti stranih interesa, koji nameću teme koje njima odgovaraju, a ne one koje su u interesu građana. Zato postoji duboka potreba da se u budućem skupštinskom sazivu čuje istinski glas naroda, kome je dosta izlizanih i potrošenih političara, preletača iz stranke u stranku. Narod traži smenu političkih generacija, nove ljude, povratak časti, morala i poštenja u srpsku politiku, traži porodičnu politiku i stavljanje domaćeg ekonomskog interesa na prvo mesto. Zato je toliko oduševljenje Dverima, jer građani Srbije odavno traže nekog ko će artikulisati njihov glas. Oni posebno podržavaju stav Dveri da će uraditi sve ono što je Vladimir Putin uradio u Rusiji, koja je 1999. bila u raspadu, rasprodaji prirodnih i privrednih bogatstava, vladavini stranaca u kakvoj je otprilike Srbija danas. Putin je Rusima vratio nacionalno dostojanstvo, nacionalnu državu, oporezovao sve domaće tajkune koji su opljačkali državu, vratio patriotsko obrazovanje u škole, zabranio promociju ideologuje homoseksualizma među maloletnim licima, po uzoru na američko zakonodavstvo doneo Zakon o agentima stranih interesa. U interesu je Srbije da primeni isti obrazac, kao i neke evropske primere i da, recimo, po uzoru na Mađarsku, oporezuje sve strane banke i osiguravajuće zavode, koji u Srbiji ostvaruju ekstraprofit sa najvećim kamatnim stopama u Evropi na grbači ovog siromašnog naroda.

Dveri tvrde da je Srbija „okupirana“ i da ima „okupacionu vlast“. Ako je tako, zašto se to rešava izborima?

— Srbija je poluokupirana država. Ovde nema tenkova stranih okupatora, ali se svi naši javni servisi, od Vlade i Skupštine Srbije, preko medija do ustanova kulture i najznačajnijih privrednih tokova, nalaze pod nekom vrstom okupacije stranih monopola i interesa. To govori da ova država više nije u domaćem ekonomskom interesu, nego u interesu stranaca i novobogataša. Zašto Vučić „Beograd na vodi“ nije ponudio srpskoj dijaspori, nego arapskim šeicima? Zašto domaći privrednik nema besplatno građevinsko zemljište i dozvole za gradnju? Zašto vlast koja ima rupu u budžetu ne sme da oporezujete nijednog bankara, tajkuna ili stranog investitora, nego isključivo srpsku sirotinju, privrednike i poljoprivrednike? Dveri smatraju da tako više ne može.

Udar u biračko telo

— Za sam dan izbora ovog puta smo mnogo bolje organizovani. Ali, izborna krađa je i medijski mrak i kada se onemogući biračko pravo srpskoj dijaspori, Srbima na KiM i mladim ljudima od 18 do 21 godine koji se ne upisuju u birački spisak. To su unapred režirane manipulacije koje direktno udaraju u biračko telo koje glasa opoziciono i patriotski – kaže Boško Obradović.

Autor Jelena Tasić

Izvor Danas, 11. mart 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u