PUTIN ODBIO AMERIČKE PREDLOGE

Keri ne putuje odmah u Soči, a Rusija priprema kontrapredloge Američki državni sekretar Džon...

Keri ne putuje odmah u Soči, a Rusija priprema kontrapredloge

Američki državni sekretar Džon Keri odbio je poziv da odmah otputuje u Soči, gde je ruski predsednik Vladimir Putin na radnom odmoru, ali u Vašingtonu nisu zatvorena vrata za dalja nastojanja da se, ako ništa drugo, bar spreči dalja eskalacije krize u Ukrajini.

Odbijanje ili bolje reći odlaganje puta šefa američke diplomatije u Rusiju, gde bi razgovarao sa Putinom, objašnjeno je ovde „nedostatkom konkretnih dokaza” da je Moskva spremna da se angažuje u diplomatskim predlozima koji su joj poslati iz Vašingtona i obrazloženi u dosad dva susreta (Pariz i Rim) i nekoliko telefonskih razgovora između Kerija i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova, odnosno Obame i Putina.

Ti predlozi su formalno poslati u subotu, na jednoj i po strani, i u osnovi imaju dva dela. Prvim delom se od Moskve traži da odmah zaustavi proces aneksije Krima, uključujući i otkazivanje krimskog referenduma, i da demobiliše ruske snage koje su u međuvremenu okupirale taj region. Američka pozicija je da bi aneksija Krima zatvorila vrata diplomatiji i dodatno dramatizovala već najveće suočavanje Rusije i Zapada od završetka hladnog rata.

Drugi američki cilj je da rusku stranu nekako privoli da sedne za isti sto sa novom ukrajinskom vladom, koju u Moskvi smatraju pučističkom jer je prekršila sporazum potpisan sa u međuvremenu razvlašćenim predsednikom Viktorom Janukovičem. Forma za to bila bi uspostavljanje kontakt grupe u kojoj bi bili Rusija, Ukrajina, SAD i neke evropske zemlje, dok bi istovremeno na Krimu bila uspostavljena posmatračka misija UN-a i OEBS-a, koji bi garantovali očuvanje prava tamošnjih Rusa.

Lavrov je izjavio da ruski Savet za nacionalnu bezbednost sprema kontrapredloge, očigledno sa sasvim druge pozicije, sudeći po njegovoj napomeni da je glavna nesaglasnost sa američkim polazište da postoji „sukob između Rusije i Ukrajine”.

Iz Bele kuće je, preko Obaminog sekretara za štampu Džeja Karnija, ponovo naglašeno kako da SAD razumeju da Rusija „ima legitimne interese u Ukrajini, koji nisu samo status Crnomorske flote već i briga za etničke Ruse”, što, kako se navodi, oni uvažavaju.

U šta je u stvari Zapad ušao u nastojanjima da ignorišući ruske strateške interese, pa i istoriju, za sebe veže Ukrajinu, donekle nagoveštava analiza koju je objavio „Stratfor”, privatni centar „za obaveštajne analize iz javnih izvora”. Po tom tekstu, „jasno je da Ukrajina ne može da dugo funkcioniše u svojoj sadašnjoj formi”.

„Jak lider u tako polarizovanom društvu stalno će se suočavati sa velikim nemirima, kao što pokazuje svrgavanje Janukoviča. Odsustvo nacionalnog konsenzusa će paralisati vladu i sprečiti formiranje dosledne spoljne politike, pošto će svaka vlada koja postigne važan sporazum bilo sa Rusijom bilo sa EU teško moći da kaže da tim činom izražava volju većine u zemlji. Pošto je Rusija upotrebila vojsku na Krimu, pokazavši time da Ukrajinu neće prepustiti bez borbe, stvoreni su svi uslovi za izuzetno teške političke pregovore oko ukrajinske budućnosti”, zaključuje „Stratfor”.

Povodom današnjeg boravka privremenog ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka u Vašingtonu, koga će primiti Obama, kolumnista „Vašington posta” Eugen Robinson skreće pažnju na ono što se inače malo pominje u ovdašnjim izveštajima o ukrajinskoj krizi. Na činjenicu da su u prelaznoj vladi i neke ličnosti čije su partije ne samo nacionalistične već i neonacističke, poput Oleksandra Sajča, jednog od tri zamenika premijera, koji je lider „Svobode” čija se zabrana upravo zbog neonacističkog programa razmatra u EU.

Na čelu Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, koji kontroliše oružane snage, došao je Andrij Parubij, osnivač Socijalnonacionalne partije koja je preteča „Svobode”, koja je inače dobila i ministarstva poljoprivrede i ekologije.

„Ne bi bilo fer reći da u novoj vladi dominiraju krajnji desničari, ali ključna mesta koja zauzimaju ovi teško svarljivi likovi trebalo bi da političare u Vašingtonu upozore da nove ukrajinske vođe treba pritisnuti da poštuju prava svih građana, uključujući i one koji podržavaju svrgnuti režim”, zaključuje Robinson.

Autor Milan Mišić

Izvor Politika, 12. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u