BLAGO UKRAJINSKE RIZNICE VEĆ JE IZVEZENO NA ZAPAD

IVAN IVANOV Teško da plaćanjem troškova američke pomoći blagom Ukrajine Jacenjuk i Turčinov razumeju...

IVAN IVANOV

Teško da plaćanjem troškova američke pomoći blagom Ukrajine Jacenjuk i Turčinov razumeju igru u kojoj učestvuju

Rešena je zagonetka o krijumčarenju nekoliko tona najvrednijih dragocenih metala i umetničkih eksponata iz ukrajinskog Gokhrana (trezora). Naime, 7. marta u 2 časa iza ponoći dragocenosti su u kamionima pod zaštitom ukrajinske obaveštajne službe (SBU) dopremljene do kijevskog aerodroma Borispolj, bez carinske inspekcije. Prema pouzdanim izvorima, iz javnih repozitorijuma Ukrajine u nekoliko kamiona iste noći su izvezene dragocenosti čija ukupna vrednost, prema bivšem ukrajinskom predsedniku Leonidu Kučmi (2003), iznosi oko 27 milijardi dolara. Među dragocenostima se nalaze drevni zlatni nakit, umetničke slike, jedinstveni istorijski artefakti.

Čak i za vreme Viktora Juščenka američke obaveštajne agencije pokušale su da izvezu ove vrednosti, među kojima su i dragulji „blaga Skita“. Režim u Ukrajini dobrovoljno ih je predao svojim američkim gazdama kao obezbeđenje za kredit za finansiranje već okončanog puča i vojne provokacije protiv Rusije, koja se sprema. Bez obzira na ishod ovog drugog, Amerikanci i njihove sluge u Kijevu osigurali su se od moguće štete.

Gold-Bars-in-Fort-Knox

Na to da se očekuje vojna provokacija krupnijih razmera ukazuje koncentracija ukrajinskih trupa blizu Hersona, u južnoj Ukrajini, kao i histerija sa mobilizacijom rezervista, koji bi trebalo da, zajedno sa borcima Desnog sektora, pripreme napad na Krim. Sve to prati snažna antiruska propaganda o „agresiji na Krimu“, koja se vrši i sa TV kanala na ruskom jeziku za što potpuniju dezinformaciju građana Ukrajine. Izdaju se i saopštenja o kretanju prema Sevastopolju američkih nosača aviona (što je za sve poznavaoce situacije jednostavno smešno) za potpuno uništenje ruskih snaga u Krimu. Cela kampanja potpuno je verna kopija situacije u Gruziji u julu 2008, i celovitoj slici nedostaje samo još figura Sakašvilija u ukrajinskoj administraciji.

Iza samoproglašene vlasti Kijeva stoji američka klika opredeljena za rat sa Rusijom, koja je u žurbi da podigne uloge do kraja marta, kada sledi usvajanje američkog budžeta za narednu finansijsku godinu. Da bi se izbeglo smanjenje vojnih izdataka, što je planirao Barak Obama, potrebno je da se stvori opasnost od novog svetskog rata, koji, bez opasnosti za SAD, može da se izvede u ukrajinsko-ruskom vojnom sukobu na Krimu. Uporedo s tim sukobom zamajac hvata i globalni finansijski i ekonomski rat, koji bi preko sankcija morao da uništi ruski finansijski sistem, što će dovesti do kraha niza sistemski važnih evropskih banaka. To će omogućiti američkoj oligarhiji da u ratu sa Rusijom otpiše svoje dugove u piramidalnim shemama, koje se ruše, čime će se ublažiti dejstvo finansijske krize.

Teško da plaćanjem troškova američke pomoći i podsticanja nasilja među ukrajinskim nacistama blagom Ukrajine Jacenjuk i Turčinov razumeju igru u kojoj učestvuju. Baš kao naivne evropske diplomate, zvaničnici i političari, koji žure da legitimišu očigledno kriminalni ukrajinski režim. Postoji nada u zdrav razum velikog evropskog biznisa i američkih korporacije koje sarađuju s Rusijom, kao i u razmišljanje Vladimira Putina. Svima njima ostaje 2-3 dana da osujete taj đavolski plan. Troškove njegove primene već je platio ukrajinski narod, kome je američka geopolitička igra namenila ulogu žrtve.

Preveo SRĐAN ĐURIĆ

Zavtra

Svet
Pratite nas na YouTube-u