TRIJUMF VUČIĆA, DEBAKL OPOZICIJE

Srbija će u naredne četiri godine biti u znaku naprednjaka koji će s gotovo...

Srbija će u naredne četiri godine biti u znaku naprednjaka koji će s gotovo dvotrećinskim brojem mandata u parlamentu moći komotno da upravljaju Srbijom

Apsolutna pobeda naprednjaka, nezabeležena od 1990. godine kada su socijalisti na prvim višestranačkim izborima „počistili” konkurenciju, i potpuni krah petokotobarskih pobednika, rezultat je jučerašnjeg izbornog „zemljotresa” koji, čini se, zauvek menja politički reljef kakav smo do sada poznavali.

Srbija će u naredne četiri godine biti u znaku naprednjaka koji će s gotovo dvotrećinskim brojem mandata u republičkom parlamentu moći komotno da upravljaju Srbijom, vrlo moguće uz pomoć predustretljivih socijalista, inače prilično zadovoljnih s pedeset osvojenih mandata. Boje opozicije braniće slabašni ostaci nekada moćne Demokratske stranke, sada podeljene između Đilasa i Tadića, ukoliko i neko od njih ne priđe pobedniku Vučiću. Uz manjine, to je kompletan sastav novog skupštinskog saziva. Koštuničina Demokratska stranka Srbije do kraja brojanja glasova može da gaji nadu da će dostići cenzus od pet odsto.

Da će se stvari posle ovih izbora razrešavati vrlo brzo potvrdio je lider naprednjaka Aleksandar Vučić u prvom obraćanju javnosti navodeći da će nova vlada biti formirana najkasnije do 1.maja. Trudeći se da pokaže da se u pobedi ne uznosi Vučić je istakao da je spreman da pruži ruku svim političkim protivnicima i da neće nikoga nipodaštavati i ponižavati zbog izbornog rezultata, ali je u pobedničkom raspoloženju malo i preterao rekavši da je njegova partija zabeležila „najbolji izborni rezultat od uvođenja višestranačja u Srbiji, pa čak i više od (Slobodana)Miloševića 1990-ih”. Socijalisti su tada, na prvim višestranačkim izborima, doduše po većinskom sistemu, osvojili 194 mandata.

Naprednjaci su sada u koaliciji s Vukom Draškovićem, Rasimom Ljajićem, Velimirom Ilićem i Aleksandrom Vulinom osvojili oko 160 mandata. Uspeh je tim veći što je postignut u vreme krize i uz najavu bolnih reformi. Godinu i po dana na vlasti i naprednjaka i socijalista nije poljuljalo veru birača da će upravo ove stranke, a posebno naprednjaci u novom mandatu oporaviti Srbiju i omogućiti bolji život građanima.

Ovi izbori su svakako bili i među najizvesnijima jer se uspeh naprednjaka nije dovodio u pitanje. Zato smo u predizbornoj kampanji bili svedoci masovnog „udvaranja” Vučiću u kome su učestvovali svi izuzev DS-a i DSS-a. Malo ko je, međutim, mogao da predvidi baš ovoliki kolaps opozicionih partija. Zato se ne može reći da li je izbore obeležio Vučićev nezapamćeni trijumf ili potpuni krah opozicije. Kako je to sinoć rekao lider DSS-a Vojislav Koštunica posle ovih izbora politička mapa Srbije se toliko promenila da podseća na početak devedesetih godina, s razlikom što su dva glavna aktera promenila mesta.  „Tu mislim na SRS, odnosno SNS, i SPS”, rekao je Koštunica i dodao „da je to učinjeno uz pomoć zapadnih sila, čiji je uticaj veoma jak”.

I zaista, Vučić sada kao što je to nekada Milošević ima plebiscitarnu podršku građana Srbije. Razlika je, međutim, u tome što je Milošević uz takvu podršku pokušao da zemlju vodi sukobljavajući se sa svetom dok Vučić uz većinsko poverenje srpskih birača sprovodi politiku koja uživa podršku Zapada.

Vučić  je uspeo da ove izbore učini referendumskim. Mnogi građani na birališta su izašli sa idejom da glasajući za Srpsku naprednu stranku glasaju protiv tajkuna i partija koje ih podržavaju.

Socilog Milan Nikolić smatra da je dobro što će podrška ulasku Srbije u EU u parlamentu sada biti apsolutna, ali brine zbog toga što će opozicija biti „slaba”. Advokat Branko Pavlović je oštriji: „Sada će EU imati 250 poslanika u Skupštini Srbije. A najmanje 40 posto građana Srbije je protiv EU, a  ti građani neće imati predstavnike u srpskom parlamentu.”

Pobeda bez euforije

Iako su sinoć u sedištu SNS-a svi bili veseli, primetno je da na ulicama Beograda nije bilo uobičajenih slavljeničkih kolona automobila ili bilo kakvog sličnog ispoljavanja radosti zbog velike izborne pobede. Lider naprednjaka Aleksandar Vučić je nekoliko puta sinoć istakao da u njegovoj stranci „nema euforije”.

Autori B. Baković – J. Cerovina

Izvor Politika, 17. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u