ODLAZAK KOŠTUNICE

Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao i što mi je dužnost nalagala,...

Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao i što mi je dužnost nalagala, poručio lider DSS posle podnošenja neopozive ostavke

„Za Srbiju sam učinio sve što sam mogao i što mi je dužnost nalagala. Ovo je trenutak kada stranka prvi put u svojoj istoriji ne ulazi u Skupštinu Srbije. Zato je moja obaveza da se povučem i podnesem neopozivu ostavku na funkciju predsednika DSS”, poručio je Vojislav Koštunica saopštavajući javnosti svoju odluku da se posle izbornog poraza povuče sa čela stranke koju je osnovao i predvodio 22 godine. Partiju će do izborne skupštine koja će biti održana posle izbora u Vojvodini, voditi Aleksandar Popović, dosadašnji potpredsednik stranke koga je predsedništvo juče imenovalo za vršioca dužnosti predsednika partije.

Obrazlažući svoju ostavku, Koštunica je u dugačkom pismu analizirao i političku situaciju u zemlji, te izneo svoja predviđanja šta bi moglo da se dešava sa Srbijom u budućnosti. DSS je, kako je rekao, na ove izbore jedini izašao sa programom, kako političkim tako i ekonomskim, koji je trebalo da omogući privredni oporavak i razvoj zemlje, zaštitu državnih i nacionalnih interesa, kao i očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda. „Taj srpski glas, u čijoj su osnovi naš dobro poznat kritički stav prema evropskim integracijama i ideja političke neutralnosti, izbornom voljom građana više neće moći da se čuje u Skupštini Srbije”, naveo je, između ostalog, Koštunica u ovom saopštenju.

Apsolutna većina je, kako je rekao, na izborima odlučila da Srbija pođe putem koji, prema njegovoj oceni, preti da je pretvori u neku vrstu kolonije Vašingtona i Brisela i da ugrozi njenu slobodu.

Takav položaj Srbije neminovno će, smatra Koštunica, prouzrokovati njeno dalje komadanje, propadanje srpske privrede, porast nezaposlenosti i pad u dužničko ropstvo. „Skoro polovina biračkog tela koja nije izašla na izbore, posredno i prećutno je podržala ovakvu politiku, zasnovanu na gromoglasno ponavljanim lažnim obećanjima tokom kampanje u koju su uložena ogromna sredstva i koja je bila obeležena otvorenim pretnjama, zastrašivanjem i podmićivanjem birača”, rekao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, ako ne u Skupštini Srbije, srpski glas će ipak moći da se čuje u Skupštini Beograda i u skupštinama drugih gradova i opština u kojima DSS ima svoje odbornike. Glas DSS-a, ali i drugih koji slično misle će, kako je istakao, biti još potrebniji u vremenima u kojima će i Srbiji i našem narodu biti mnogo teže, nepodnošljivije nego sada. Koštunica je podsetio i da je za vreme vlasti DSS-a donet Ustav, da se zemlja opredelila za vojnu neutralnost, da je započet privredni oporavak, stabilizovane institucije, oslobođeni mediji, a životni standard građana bio u osetnom usponu. „Bilo je, naravno, i neuspeha, a najteži je svakako neprelazak cenzusa na upravo završenim izborima”, rekao je Koštunica, ali je i zaključio da je uprkos svim iskušenjima DSS „pretrajao”.

Da DSS-u ne cvetaju ruže bilo je jasno i pre ovih izbora. Sve češće su se mogli čuti glasovi nezadovoljnih partijskih funkcionera koji se nisu slagali sa načinom vođenja stranke. Uostalom, potpredsednik partije Miloš Jovanović odstupio je sa stranačke funkcije i napustio poslaničko mesto u Skupštini Srbije prošlog oktobra, nakon što je dugo, što na zatvorenim sastancima, a kasnije i javno, izražavao svoje neslaganje sa mlakom reakcijom partije na dešavanja u zemlji. Jovanović je tada kazao da je partija neminovno morala da kritičkije nastupi prema SNS-u još u predizbornoj kampanji 2012. godine, a svakako da ih izloži najoštrijoj kritici od samog formiranja vlade, jer se brzo pokazalo da će biti uspostavljen kontinuitet sa kosovskom politikom prethodne vlade.

Činilo se tada da odlazak mladog Jovanovića nije preterano potresao stranku. Mnogo više je u javnosti odjeknula vest da su se sa vrhom stranke uoči ovih izbora razišli reditelj Siniša Kovačević, Sanda Rašković Ivić, Radojko Obradović, Marko Jakšić i dugogodišnja poslanica Milica Radović. Iako nisu formalno izašli iz stranke, bilo je jasno da to što ih nema na poslaničkoj listi znači da se broj oponenata Koštunici povećava. Ni dugogodišnji najbliži Koštuničin saradnik Slobodan Samardžić nije juče bio previše blagonaklon prema dojučerašnjem lideru stranke. U prvoj reakciji posle sednice predsedništva Samardžić je ocenio da je to Koštuničin lični čin, te da je sam našao za shodno da to uradi.

„Vreme je bilo… Sam je našao za shodno da to učini, nekako se sve poklopilo”, rekao je Samardžić.

Član Glavnog odbora Marko Jakšić ostavku svog lidera smatra razumljivim postupkom imajući u vidu da je reč o jednoj demokratskoj stranci.

„Loš izborni rezultat, cenzus koji nije pređen, doveo je našeg predsednika do ovakve odluke, što je bilo realno i za očekivanje”, objašnjava Jakšić, a na naše pitanje da li je tačno da je sa predsednikom bio u sukobu, odgovara odrečno: „Nikada nisam bio u sukobu sa predsednikom stranke, mada sam zastupao ideju da se formira patriotski front. Međutim, većina članova predsedništva nije zastupala moju ideju, već ideju predsednika.”

Uz Koštunicu koji je posle podnošenja ostavke poslednji napustio prostorije DSS-a, bili su Vladeta Janković i Nebojša Bakarec. Na rastanku je novinarima zahvalio na saradnji.

Autori J. Cerovina – B. Radomirović

Izvor Politika, 19. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u