HOĆE LI SRBIJA DA ZAVEDE SANKCIJE RUSIJI?

Postavlja se pitanje da li će Vučić smeti da krene stopama Crne Gore i...

Postavlja se pitanje da li će Vučić smeti da krene stopama Crne Gore i Albanije, koje su na mig sa Zapada već „pokazali zube” Moskvi

Nova vlada sa Aleksandrom Vučićem na čelu još nije ni formirana, a već se nalazi na velikim mukama. Rukovodstvo u Beogradu je pod velikim pritiskom iz Brisela da usaglasi svoju spoljnu politiku sa zvaničnim stavom Evropske unije po pitanju situacije u Ukrajini i sankcija prema Rusiji.

Postavlja se pitanje da li će Vučić smeti da krene stopama Crne Gore i Albanije, koje su na mig sa Zapada već „pokazali zube” Moskvi, naročito ako se u obzir uzme činjenica da je nekoliko velikih ruskih projekata pokrenuto u Srbiji, pre svega Južni tok, ali i obnova železničkog čvora.

Kako redakcija „Srbin info” saznaje, Aleksandar Vučić je ovih dana u intenzivnim kontaktika sa predstavnicima Rusije, a ovi razgovori trebalo bi da cementiraju već dogovorene ekonomske projekte u Srbiji. To znači da će zvanični Beograd ipak morati da se suzdrži od osude pripajanja Krima Rusiji, pa ostaje da se vidi kako će na ovu odluku proevropske srpske vlade da reaguju u Briselu i Vašingtonu.

Srbija se do sada zvanično nije izjasnila ni o sankcijama EU zvaničnicima svrgnutog ukrajinskog režima jer je naša vlada u tehničkom mandatu i ne može komentarisati takve situacije

“Nova vlada Srbije će se izjasniti o situaciji u Ukrajini i na Krimu. Tehnička vlada ne komentariše aktuelna politička dešavanja u svetu”, rekli su u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije agenciji Beta.

Odluci Saveta EU o uvođenju sankcija “određenim osobama, pravnim licima i telima” odgovornim za zloupotrebu državnih fondova i kršenje ljudskih prava u Ukrajini pridružilo se više zemalja koje nisu članice EU, među kojima su Crna Gora, Island, Albanija, Lihtenštajn, Norveška i Moldavija. Ove zemlje su uvele i određene sankcije prema Rusiji.

BiH nije odgovorila na zahtev EU, jer o tome nije postignuta saglasnost u tročlanom Predsedništvu BiH.

O stavovima EU povodom krize u Ukrajini ministra spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkića juče je obavestio šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport, koji mu je preneo poruku visoke predstavnice Ketrin Ešton.

Mrkić je juče o Ukrajini razgovarao i s ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom “koji mu je dostavio poruku ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova”, saopšteno je iz Ministarstva.

Odluka Saveta EU nalaže zamrzavanje novčanih sredstava i ekonomskih resursa osobama koje su označene kao odgovorne za zloupotrebu ukrajinskih državnih fondova, kao i onima koji su proglašeni odgovornim za kršenje ljudskih prava u Ukrajini.

Autor Aleksej Dimitrijević

Izvor Srbin.info, 20. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u