OPOMENA NOVOJ VLADI IZ BRISELA: NE RAČUNAJTE NA RUSE

Kacin: investicije neće doći iz Rusije, ma koliko to neko iz Srbije želeo, već...

Kacin: investicije neće doći iz Rusije, ma koliko to neko iz Srbije želeo, već se Srbija mora okrenuti Evropskoj uniji

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin izjavio da Srbija treba što pre da dobije jaku, operativnu i sposobnu vladu koja će snažno menjati zemlju.

“Ako je to moguće što pre utoliko bolje, ako nije moguće brzo, onda je bolje uzeti mesec dana više za dogovor, ali posle toga snažno krenuti i menjati Srbiju kako bi se stvorili uslovi za strana ulaganja, otvaranje radnih mesta, kako bi se Srbija mogla transformisati i krenuti”, rekao je Kacin u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, investicije neće doći iz Rusije, ma koliko to neko iz Srbije želeo, već se Srbija mora okrenuti Evropskoj uniji.

On je naveo da su najavljene velike promene i da su shodno tome i očekivanja velika, pa se ne može odugovlačiti, jer od brzine Srbije zavisi i kako će se organizovati Evropska komisija da bi mogla da omogući ta očekivanja.

„Dobro je što se hapse kriminalci, ali ljudi postavljaju elementarno pitanje – kada će meni i mojima biti bolje?“,” primetio je Kacin.

Kacin je rekao da je tužilaštvo deo problema, deo „reketiranja i sistemske korupcije“ i dodao da sve dok tužilaštvo čeka da dobije instrukcije, ono predstavlja političku instituciju i „smrt za pravnu državu“.

On je dodao da Srbija mora da načini sistemske promene koje bi joj omogućile otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU.

„Samoizolacija i način na koji se glume žrtve je gubljenje vremena“, rekao je Kacin.

Od toga koliko brzo će Srbija sada pokazati svoju iskrenu volju i posvećenost reformama zavisi i entuzijazam EU koja ima i druge proritete, zaključio je izvestilac EP.

Zamenik ambasadora Slovenije u Srbiji Milan Predan rekao je da veruje u reformski potencijal buduće Vlade i izrazio nadu da će ona uskoro biti formirana.

Predan je izrazio očekivanje da će političari ispuniti obećanja iz predizborne kampanje o poboljšanju poslovnog ambijenta i pravne sigurnosti za investitore.

On je rekao da će 29. i 30. maja predsednik Slovenije doći u Srbiju u prvu zvaničnu posetu a da će sa njim doputovati i grupa privrednika. Dodao je da će u septembru ili oktobru biti održana i druga zajednička sedniva vlada dve zemlje.

Kacin je večeras učestvovao na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba u hotelu “In” gde je govorio na temu: “Izazovi zapadnog Balkana u srednjeročnoj perspektivi EU do 2020”.

Izvor Tanjug, 20. mart 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u