PREDLOG OBAMI AMERIČKIH NEOKONA: KAZNITI PUTINA U 11 TAČAKA

Džon Mekejn predao je Obami 11 tačaka koje mora odmah da preduzme u Ukrajini...

on Mekejn predao je Obami 11 tačaka koje mora odmah da preduzme u Ukrajini

Militaristički nastrojeni američki senator Džon Mekejn toliko je aktivan poslednjih dana oko Ukrajine da neki postavljaju pitanje ko zapravo donosi odluke kad je reč o ključnim spoljnopolitičkim odredbama SAD. Pošto je Krim referendumom postao deo Rusije, Mekejn je objavio listu od 11 koraka koje bi američka administracija trebalo odmah da preduzme kako bi se „kaznila“ Rusija.

1.

Odobriti odredbu koju je prošle nedelje odobrio Savet senata za inostrane poslove, kojom se autorizuje milijarda dolara kreditnih garancija za Ukrajinu, njenu demokratiju i bezbednosnu pomoć. Ciljane sankcije protiv ruskih funkcionera i jačanje mogućnosti MMF kako bi bili snažan partner Ukrajini.

2.

Sarađivati sa NATO u dostavi hrane i humanitarne pomoći avionima ukrajinskim vojnicima i civilima na istoku Ukrajine.

mekejn02

3.

Sarađivati sa Oebsom u odobrenju i slanju velike civilne posmatračke misije u istočnu Ukrajinu kako bi se saznala prava istina o navodnim pretnjama etničkim Rusima i kako bi se raskrinkala Putinova nastojanja sa ciljem rasplamsavanja situacije koja bi poslužila kao povod za dalju rusku agresiju.

4.

Hitna dostava umerene vojne pomoći ukrajinskim vlastima, što su lideri u Kijevu i zatražili, uključujući lako naoružanje i municiju, kao i znatnu nesmrtonosnu pomoć kao što su zaštitna oprema, rezervni delovi, gorivo i razmena obaveštajnih informacija.

5.

Saradnja sa NATO i drugim partnerima po pitanju podrške ukrajinskim vlastima u opskrbi dugoročnog programa pomoći sa ciljem izgradnje i reforme ukrajinske vojske.

6.

Pojačavanje vojnog prisustva NATO, bezbednosne saradnje i vojnih vežbi, naročito na prostoru Centralne i Istočne Europe, kao i u zemljama Baltika.

7.

Rad sa NATO i preduzimanje svih potrebnih koraka kako bi se Alijansa što je moguće brže proširila na zemlje kao što su Gruzija i Crna Gora.

8.

mekejn03

Znatno proširenje ciljanih sankcija SAD i EU protiv najkorumpiranijih ruskih vladinih funkcionera, kompanija i finansijskih institucija.

9.

Korišćenje Zakona Magnitski za dodatne sankcije nad ruskim funkcionerima zbog njihovog drskog kršenja ljudskih prava.

10.

Preduzimanje odlučnih koraka da bi se Rusija međunarodno izolovala, uključujući uzastopna glasanja u Savetu bezbednosti UN i bojkot sedam zemalja samita G8 u Sočiju.

11.

Preduzimanje koraka sa ciljem odobravanja i jačanja izvoza američkog gasa i nafte evropskim partnerima, naročito NATO članicama, kako bi se smanjilo evropsko oslanjanje na ruski dotok energije.

Advance

Svet
Pratite nas na YouTube-u