ALEKSANDAR VUČIĆ: NEUTRALNOST SRBIJE U UKRAJINI

„Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da imamo neprijateljski stav prema njima. Ja mislim da...

„Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da imamo neprijateljski stav prema njima. Ja mislim da to nije odgovorno“

Uvek smo bili za poštovanje međunarodnih normi i teritorijalnog integriteta zemalja, ali nam „predavanja o tome ne mogu držati oni koji su lagano zgazili teritorijalni integritet Srbije”, poručio predsednik Srpske napredne stranke

Stav Srbije prema situaciji u Ukrajini mora da bude i biće potpuno odgovoran i neće ga donositi tehnička vlada, ali Srbija će poštovati svoje obaveze na putu ka EU i neće imati neprijateljski stav prema Rusiji, izjavio je juče prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posle susreta s predsednikom Republike Srpske u Beogradu. On je na konferenciji za novinare rekao da je Srbija uvek bila i jeste za poštovanje međunarodnih normi i teritorijalnog integriteta zemalja, ali i dodao da nam „predavanja o tome ne mogu držati oni koji su lagano zgazili teritorijalni integritet Srbije”, preneo je Tanjug. „Srbija je na putu ka EU, ona poštuje svoje obaveze, ali neće imati neprijateljski stav prema Rusiji i to je sve što mogu u ovom trenutku da vam kažem”, rekao je Vučić.

Srbija će pokušati da zaštiti svoje interese i imaće odgovoran odnos prema svom narodu i teritoriji i zato njen stav prema situaciji u Ukrajini mora da bude balansiran, odgovoran i ozbiljan, objasnio je Vučić, dodajući da veruje da je to stav koji svaki građanin, kad se sklone emocije po strani, razume i podržava.

Vučić je rekao da nije reč o balansiranju između Evrope i Rusije, jer srpska vlada nije ni ruska ni nemačka, već Vlada Srbije, poručivši da ako neko hoće da ima drugu vladu, ide na izbore i izabere je, vodeći računa o interesima građana Srbije. „Pitam vas za koju politiku mislite da bi bila dobra za Srbiju. Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da imamo neprijateljski stav prema njima. Ja mislim da to nije odgovorno. Hoćete li da kažemo da podržavamo narušavanje teritorijalnog interiteta, pa da nam kažu – odrekli ste se Kosova, ili da kažemo da ćemo da napustimo evropski put? Kažite, koje je to genijalno rešenje”, rekao je Vučić i zaključio da se srpska vlada ponaša veoma ozbiljno i odgovorno u toj situaciji, izdržavajući pritiske s različitih strana, ali štiteći pre svega interese građana Srbije.

Vučić je rekao da je razlog njegovog puta u Moskvu, o čemu su juče izvestili pojedini mediji, bio zdravstveni pregled.

Govoreći o formiranju Vlade Srbije, Vučić je napomenuo da je bitno da se oformi najbolji politički tim za budućnost Srbije i da ne misli da je jedna politička stranka za to dovoljna, preneo je Fonet.

On je rekao da će programe i planove za Srbiju ponuditi ljudima koji žele da vide drugačiju budućnost Srbije, ozbiljnu i odgovornu Srbiju.

„Moja ideja je da imamao najbolju moguću vladu, a ne da imamo uspeh jedne političke stranke”, rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, bitno je da se oformi najbolji politički tim za budućnost Srbije i ocenio da je politika mnogo više od proste matematike.

„Ne mislim da je jedna politička stranka za to dovoljna, ne mislim ni da je pet političkih stranaka dovoljno, mislim da je dovoljno da sve ono što je najbolje u Srbiji uzmemo, nevezano za to kojoj političkoj stranci pripadaju ili ne pripadaju ni jednoj drugoj stranci”, rekao je Vučić. On je dodao da SNS nema oko čega da trguje i podsetio da SNS-u niko nije potreban, jer ima većinu.

Upitan da li se možda čeka iskaz narko-bosa Darka Šarića da bi se krenulo u razgovore o formiranju vlade, Vučić je rekao da će možda biti nekih interesantnih stvari, a možda i neće, i da se „ne može ostati gluv na ono što se dešava”. Vučić je dodao da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i celovitost Bosne i Hercegovine i da će na svom putu ka članstvu u EU čuvati svoju stabilnost, ali i da će „uvek štititi stabilnost i opstanak Republike Srpske”.

Dodik: Kapitalna iskustva za Republiku Srpsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je juče da je za Republiku Srpsku referendum na Krimu demokratski izraz volje naroda, kao i da Republika Srpska prati sva slična svetska iskustva i radiće na primerima najboljih iskustava „kada za to dođe vreme”, preneo je Tanjug.

„Gledamo sve te iste situacije u svetu. Vidimo šta se dešava u Italiji, vidimo da će Škotska izaći brzo na referendum, nešto se dešava i u Kataloniji. Republici Srpskoj su to kapitalna iskustva. Ljutio se ko, ne ljutio, mi veoma dobro pratimo šta se dešava u svetu i radićemo na primeru najboljih svetskih iskustava kada za to dođe vreme”, rekao je Dodik, a preneo Tanjug.

„Smatram da je referendum na Krimu demokratski izraz volje naroda. To treba poštovati, on je legitiman i legalan”, zaključio je Dodik.

Predsednik RS poručio je da ne doživljava Bosnu i Hercegovinu kao zemlju u kojoj će RS trajno ostati i dodao da je to „svidelo se to nekom ili ne – bazično osećanje” naroda u RS, prenela je Beta.

„Ja poštujem mišljenje i osećanja ljudi tamo, oni ne vole BiH, ne volim je ni ja nešto posebno, ali to ne znači da to moranje mora da traje doveka”, rekao je Dodik.

Izvor Politika, 22. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u