PRVO JAVNO PRIZNANjE U BERLINU: POGORŠANjE ODNOSA SA SAD UGROZIĆE BEZBEDNOST NEMAČKE

Ministar policije pozvao komisiju Bundestaga da ne čačka do kraja američku elektronsku špijunažu Nemački...

Ministar policije pozvao komisiju Bundestaga da ne čačka do kraja američku elektronsku špijunažu

Nemački ministar policije Tomas de Mezijer javno je pozvao članove komisije Bundestaga, koja je formirana da istraži okolnosti povezane sa otkrićima Edvarda Snoudena, da „ne nanesu štetu odnosima Vašingtona i Berlina“.

U intervjuu listu Rheinischen Post, on im je predočio: „Saradnja naših službi bezbednosti sa kolegama iz SAD ima ogroman značaj za bezbednost na teritoriji Nemačke. Ako rad komisije dovede do pogoršanja naše saradnje, raspolagaćemo sa manje obaveštajnih informacija. Time će biti naneta velika šteta bezbednosti naše zemlje, pripadnicima naše armije, policajcima i diplomatama koji službuju u inostranstvu“ – rekao je de Mezijer.

Krajem juna 2013. Godine nedeljnik Spiegel je – oslanjajući se na Snoudenove dokumente – objavio da je NSA (američka Agencija za nacionalnu bezbednost) mesečno na teritoriji Nemačke presretala do 500 miliona telefonskih poziva i internet-poruka.

Nešto kasnije, u oktobru, Berlin je došao do saznanja da je NSA najverovatnije prisluškivala i telefone Angele Merkel.

Komisija Bundestaga je dobila zadatak da istraži: da li su se specijalne službe SAD, Australije, Velike Britanije, Kanade i Novog Zelanda („Five Eyes“) na teritoriji Nemačke zaista bavile elektronskom špijunažom.

De Mezijerovo „zapomaganje“ postaje razumljivije ako se ima na umu da je ista komisija dobila mandat i da utvrdi: šta su o svemu znali – nemačka vlada i nadležni državni organi. Odnosno: koliko su tesno sarađivale specijalne službe pomenutih zemalja i same Nemačke.

Tomas de Mezijer je do 17. decembra bio minstar odbrane Nemačke. On je, u suštini, od komisije zatražio:  i da u „kopanju“ ne ide do kraja i da vodi računa šta će od toga učiniti javnim.

Izvor Fakti, 22. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u