ZAŠTO SU AMERIČKI NEOKONZERVATIVCI BESNI NA OBAMU

Romni: Imamo probleme u spoljnoj politici zbog Obamine naivnosti u odnosima sa Rusijom Bivši...

Romni: Imamo probleme u spoljnoj politici zbog Obamine naivnosti u odnosima sa Rusijom

Bivši suparnik Baraka Obame na predsedničkim izborima 2012. godine Mit Romni uveren je da bi trenutni šef Bele kuće sprečio neke događaje u Ukrajini i Siriji da je bio dalekovidiji u pogledu planova Rusije.

U intervjuu američkoj televiziji CBS, Romni je izjavio da je uzrok problema s kojima su se SAD susrele u spoljnoj politici naivnost sadašnjeg američkog lidera u odnosu prema Rusiji i njenim ciljevima.

„Nažalost, ne predvidevši namere Rusije, on nije bio sposoban da povuče poteze koji su mogli da spreče okolnosti koje trenutno vidimo u Ukrajini i Siriji“ – kazao je Romni.

Po njegovom mišljenju, Obama nije predvideo posledice mešanja Rusije u unutrašnje stvari Ukrajine, zakasnio je i prekasno počeo da radi sa saveznicima na rešavanju ukrajinskog problema.

Sada, uveren je Romni, Amerika treba da podržava zemlje koje žele da stupe u NATO, da prestane da smanjuje vojni budžet i da postavi elemente američke PRO u Češkoj i Poljskoj, kako je bilo planirano ranije.

Neprijateljski stav prema Rusiji Mit Romni je iskazivao tokom celog trajanja predsedničke trke i više puta je imao oštre ispade prema Moskvi, kritikujući Obamu za nekadašnje „resetovanje“ odnosa.

Romni Rusiju smatra „neprijateljkim akterom na svetskoj sceni“ i „geopolitičkim protivnikom SAD broj jedan“.

Izvor Fakti, 24. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u