BARAK OBAMA: ZAPAD ĆE IZOLOVATI RUSIJU

Nastup američkog lidera u briselskom Dvorcu lepih umetnosti Sjedinjene Države i Evropa ne žele...

Nastup američkog lidera u briselskom Dvorcu lepih umetnosti

Sjedinjene Države i Evropa ne žele da kontrolišu Ukrajinu i ne traže konflikt sa Rusijom – izjavio je Barak Obama, nastupivši u briselskom Dvorcu Lepih umetnosti.

Američki lider je istovremeno saopštio da su SAD i njihovi evropski partneri ”puni odlučnosti da pojačaju izolaciju Rusije ako njeno rukovodstvo nastavi da se drži sadašnjeg kursa prema Ukrajini”.

Ukoliko se to dogodi, precizirao je Obama, „sankcije će biti proširene, a posledice za ekonomiju Rusije i njenu reputaciju na međunarodnoj areni još ozbiljnije”.

„Vrata za diplomatsko rešenje situacije u Ukrajini ostaju otvorena. Smatram – naglasio je Obama – da Ukrajina i Rusija do stabilnog mira mogu doći kroz deeskalaciju i direktan dijalog između sebe i sa međunarodnom zajednicom”.

Američki predsednik je, u istom nastupu, delimično korigovao svoj jučerašnji ispad protiv Rusije kada je rekao da je se neki njeni susedi boje zato što je slaba a ne zato što je jaka.

„Svetu je potrebna jaka, a ne slaba Rusija. Ali, to ne znači da je Rusiji dozvoljeno da odlučuje umesto svojih suseda” – izgovorio je Obama i nastavio:

„SAD su sarađivale sa Rusijom u svom nacionalnom interesu. Svet je u dobitku kada Rusija bira put saradnje. Ona neće biti sa Krima isterana silom oružja. Međutim, mi smo jedinstveni u stavu da ruski građani ne mogu uživati prosperitet zasnovan na vojnoj moći”.

Obama je ponovio da će Zapad koristiti „aktivne diplomatske i ekonomske mere za izolaciju Rusije ukoliko se kriza bude produbljivala. Čak je rekao: kako se kriza bude produbljivala – tako će se pojačavati izolacija.

Obama je nazvao apsurdnim pretpostavke da bi Amerika mogla da bude u zaveri sa fašistima u Ukrajini.

„Apsurdno je i pretpostavljati, kako o tome stalno trube u Rusiji, da Amerika na neki način ulazi u zaveru sa fašistima u Ukrajini da pritom ne pokazuje uvažavanje prema Rusima. Moj deda je u vreme Drugog svetskog rata služio u armiji generala Patona i ratovao je protiv fašizma. Mi, Amerikanci, pamtimo kakve nezamislive žrtve je podneo narod Rusije u vreme Drugog svetskog rata, i mi te žrtve poštujemo” – istakao je američki lider.

„Mi ne stupamo u novi hladni rat – nastavio je Obama – jer SAD i NATO ne teže konfliktu sa Rusijom. Ali, stalno ćemo poštovati svoju svetu obavezu da u skladu sa članom 5 (Vašingtonskog sporazuma o NATO) štitimo suverenitet i celovitost teritorije svojih saveznika. U realizaciji datih obećanja mi se nikad nećemo kolebati”.

Posle ovog nastupa, predsednik SAD se sreo sa Andersom Fogom Rasmusenom. Generalni sekretar NATO je po završetku tog razgovora izjavio da će alijansa preispitati  svoje odnose sa Rusijom sa kojom ne želi konfrontaciju, ali neće ni biti neodlučna „u slučaju izazova”.

Izvor Fakti, 26. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u