HELMUT ŠMIT: SANKCIJE RUSIJI SU NAJOBIČNIJA GLUPOST

Najpopularniji nemački kancelar svih vremena oštro kritikovao Zapad zbog sučeljavanja s Rusijom Bivši kancelar...

Najpopularniji nemački kancelar svih vremena oštro kritikovao Zapad zbog sučeljavanja s Rusijom

Bivši kancelar Nemačke Helmut Šmit oštro je kritikovao Zapad zbog, kako je rekao, promašene politike prema Rusiji. U intervjuu vodećem političkom nedeljniku građanske levice „Cajt” nekadašnji vođa nemačke socijaldemokratije nazvao je sankcije koje su zavedene Moskvi, ali i nove sankcije kojima se preti, najobičnijom glupošću koja, u najmanju ruku, može da šteti Zapadu koliko i Rusiji.

Šmit je već drugi bivši nemački kancelar koji je oštro kritikovao Zapad zbog „promašene, neefikasne i nepotrebne” politike sučeljavanja s Moskvom. Prethodno, u jeku ukrajinske krize, to je učinio Gerhard Šreder. Prethodnik Angele Merkel na čelu nemačke vlade, podsećanja radi, kao prvi zapadni političar priznao je krivicu država članica NATO-a koje su 1999. godine bombardovale SR Jugoslaviju, ali i svoju ličnu krivicu, jer je tada kao kancelar Vlade dopustio da se Jugoslavija napadne bez mandata UN i tako prekrši međunarodno pravo.

Za razliku od Šrederovih reči, čiju su oštricu kritike otupeli nemački i evropski mediji, ukazujući na to da je on sada šef rusko-nemačkog energetskog konzorcijuma i time zavisan od naklonosti Moskve, Šmitova kritika odjeknula je na prostorima između Rajne i Odre. Između ostalog i zbog toga što se Šmit danas smatra „savešću” Nemačke. Tek nedavno, on je u zajedničkoj anketi vodećih nemačkih medija, bez obzira na političku orijentaciju, proglašen najpopularnijim nemačkim kancelarom svih vremena – popularnijim čak i od Ota fon Bizmarka i Angele Merkel.

„Sankcije koje su zavedene Rusiji nemaju praktično nikakvog efekta osim prozirne namere da se pretnjama ukaže domaćoj (zapadnoj) javnosti na odlučnu reakciju njenih političara”, rekao je Šmit, pri čemu se osvrnuo na isključenje Rusije iz G8, foruma osam ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta. „Upravo je G8 nudio priliku za dijalog za okruglim stolom koju je Zapad propustio da iskoristi. Sa druge strane, isključenje Rusije iz G8 nije ništa drugo do politička kozmetika. To je svakom iole upućenom političaru jasno. G8, naime, nema ni približno onaj značaj za globalni ekonomski razvoj koji ima G20. Nikom od zapadnih predstavnika, međutim, nije bilo ni na kraj pameti da predloži isključenje Rusije iz tog tela.”

Izvor Tanjug/Politika, 26. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u