ŠTA U UKRAJINI POČINjE LIKVIDACIJOM MUZIČKA I PRETNjAMA TIMOŠENKOVE

OLEG MAKARENKO Politika represije jedini je put za svaku vlast u Ukrajini koja želi...

OLEG MAKARENKO

Politika represije jedini je put za svaku vlast u Ukrajini koja želi da bude u konfliktu s Rusijom

Sad svi znamo: gospođa Julija Timošenko pozvala je na masovno ubijanje Rusa. Nepoznati hakeri postavili su na internet snimak njenog telefonskog razgovora s drugim ukrajinskim političarem u kojem Timošenkova direktno kaže: „Nadam se da ću iskoristiti sve svoje veze, uzbuniću ceo svet, učiniću sve da od te Rusije ne ostane ni spržena zemlja“.

Sama Timošenko je već potvrdila autentičnost snimka, istakavši jedino da se deo razgovora gde ona predlaže da se Rusi ubijaju nuklearnim oružjem ne odnosi na Ruse u Ukrajini, već isključivo na Ruse u Rusiji. Može se razumeti logika Timošenkove, koja se pravda. Pozivi na masovno ubijanje građana sopstvene zemlje stavljaju krst na njene političke ambicije. Dok su pozivi na nuklearni rat sa susedom naizgled normalni, naročito ako se uzme u obzir da nuklearno oružje Ukrajina nema.

Pa dobro, rekla je u privatnom razgovoru, svakom se može desiti. Reklo bi se – može se razumeti i oprostiti. Ali tu postoje nijanse. Čak i ankete potpuno pristrasnih ukrajinskih medija pokazuju da raskol u Ukrajini nigde nije nestao. Jugoistok je otvoreno nastrojen antibanderovski i proruski. Šta će Timošenko, ukoliko dođe na vlast, raditi sa Rusima na jugoistoku Ukrajine, kojih, prema umanjenim procenama, ima najmanje osam miliona? Započeti etničko čišćenje?

To je malo verovatno. Naravno, ljudski život u Ukrajini trenutno ne vredi ništa, a ubistvo Saška Bilog (Aleksandra Muzička) lako bi moglo da postane detonator za novi talas banditskog divljanja. Potpuno je jasno da su Bilog ubili njegovi: njegovi video klipovi jako su smetali hunti (u Kijevu) jer su tako očigledno demonstrirali metode njenog rada. Bilija su nekoliko puta upozoravali da se drži dalje od video kamera, ali je on nastavio da od sebe pravi zvezdu, kao Meni Eskuela iz Južnog Bohana.

muzicko

OSVETA DESNOG SEKTORA

Sada se može očekivati osveta saboraca Bilog, uostalom, Saško je nedavno postavio klip u kojem je izjavio da žele da ga ubiju njegovi i da za to okrive Rusiju. Nimalo se neću iznenaditi ukoliko ovih dana počnu da ubijaju političke vođe hunte.

Ipak, osam miliona Rusa (zapravo ih je više) – to nije broj nad kojim se može izvršiti genocid. Napominjem da je čak u fašističkoj Nemačkoj pre rata živelo samo pola miliona Jevreja, Hitleru je trebalo mnogo više od godine da se razračuna s njima. Fizički će likvidirati, da se pretpostaviti, samo vođe otpora. Veći deo Rusa u Ukrajini će nasilno ukrajinizovati.

Zašto s takvom sigurnošću pišem o planovima Timošenko? Zato što ona druge varijante nema. Da umiri Ruse novcem neće moći: novca u budžetu nema i ne nazire se. Istovremeno, pojavom snimka razgovora o nuklerarnom bombardovanju „kacapa“ (pogrdan naziv za Ruse) isplivalo je i pismo portparolke Timošenkove u kojem ona negoduje zbog reforme monetarnog sistema. To nije prvo curenje informacija o reformi monetarnog sistema, na internetu su se već pojavile skice novih grivni. Reforma monetarnog sistema je, po svemu sudeći, već gotova stvar.

A šta će zemlji s propadajućom privredom reforma monetarnog sistema, to je svima jasno: da se ošiša stanovništvo, da se napravi hitna zamena grivni za grivne. Sličan trik izveo je ministar finansija Pavlov pred raspad SSSR. Verovatno će sume, recimo, do 1.000 grivni menjati za nove grivne po kursu 1:1, a sve što bude iznad toga – po kursu 10:1. To ne samo da će obezbediti značajna sredstva za budžet već će napraviti i ekonomsku diverziju na Krimu, gde će biti pokušano da se „uvale“ stare grivne. To je standardni liberalni trik: 1948. godine slična diverzija dovela je do blokade Zapadnog Berlina.

Idemo dalje. Pošto s Rusijom Timošenko namerava da ratuje, preduzeća na jugoistoku Ukrajine će se zatvarati: ona ne mogu da funkcionišu bez ruskog gasa i ruskog tržišta. Milioni Rusa će biti izbačeni na ulicu. I sve će se to odvijati pod utiskom slike spašenog Krima, za čiji razvoj Rusija počinje da troši milijarde dolara.

kijev01

ONO ŠTO JE NAJTUŽNIJE

Postavlja se pitanje: da li će jugoistok Ukrajine u takvoj situaciji ostati miran?Ni u kom slučaju. Banderovci su se već popeli narodu na glavu. Evo, na primer, sveža vest: u Harkovu je objavljeno da je formiran još jedan pokret otpora. U video-klipovima ti partizani ističu da ih ima više desetina hiljada i da imaju dovoljne zalihe streljačkog oružja.

Kako Timošenko namerava da se izbori s tim problemom? Ja vidim samo jedan način. Da započne hitnu ukrajinizaciju Rusa. Da zabrani celokupnu rusku kulturu, sve ruske praznike, da započne montirane procese protiv ratnih veterana. Svu rusku omladinu, dakle, treba nasilno upisivati u Desni sektor ili slične organizacije. Pomoću kaznenih odreda žestoko gušiti bilo kakve pojave nezadovoljstva. Uglavnom silom napraviti od Rusa banderovce – ljuće nego što su potomci pravih banderovaca sa zapada Ukrajine.

Da li će Timošenko uspeti da taj plan sprovede u delo? Šanse postoje. Nezaposlenost u siromašnoj zemlji će da raste, pripadnost kaznenim odredima će biti primamljiva za mnoge. A, uz dovoljan broj kaznenih odreda, provođenje represija neće biti tako teško: tu će taman poslužiti iskustvo odbeglog Sakašvilija, koji je ne tako davno činio slično u Gruziji.

„Demokratski“ mediji će ćutati na to: ljudi će nestajati preko noći ili civilizovano ići na robiju, zato će sve formalno biti civilizovano – možda će Timošenko čak angažovati nekoliko blogera da napišu neku oduševljenu recenziju o novim zatvorima i policijskim stanicama gde je sve po zakonu.

A znate šta je najtužnije? Politika represije – to je jedini put za bilo koju vlast u Ukrajini koja želi da bude u konfliktu s Rusijom. Zapravo, hunta je već krenula tim putem. Evo samo nekoliko vesti:

– U Lavovu se poziva na zabranu ruskih filmova i pesama;

– Ministarstvo kulture Ukrajine priprema nacrt zakona o ukidanju praznika 8. marta, 1. maja i 9. maja;

– Mladi bojovnici srušili spomenik Kutuzovu.

To se ne podstiče zbog proste mržnje prema Rusima: na vlast u Ukrajini došao je ološ, a ne budale. Jednostavno, samoproglašena vlast nema drugi izbor. Ili će slomiti kičmu Rusima i napraviti od njih ljute banderovce ili će Rusi za nekoliko meseci izgubiti živce i jednostavno ih počistiti.

Fakti

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u