DEJAN LUKIĆ: ŠIBICARENjE

Putinova Rusija ima danas moć i obavezu da stane na put ovom poremećaju i...

Putinova Rusija ima danas moć i obavezu da stane na put ovom poremećaju i sva je prilika da je prelomila, da je odlučila da ovu veliku misiju preuzme na svoja leđa

Ako Zapad ovoliko neurotično vrišti, mora da je Putin u pravu. Tim povodom i dalje tvrdim da je Mihail Gorbačov veći zločinac od svih koji su svojevremeno suđeni u Nirnbergu. Jer je rasturanje Sovjetskog Saveza bilo, sa ove distance gledano, istorijski zločin rušenja svetskog balansa iz koga se izrodio ovaj Monstrum Apsolutum od Amerike. Ceo Svemir počiva na balansu, a poremećaj balansa u prostoru međunarodnog poretka snaga, a u korist jedne sile sa takvim civilizacijskim plićakom kakva je Amerika, znači upravo ovaj nered koji danas gledamo na svetskoj sceni.

Putinova Rusija je zato u pravu i ima danas moć i obavezu(!) da stane na put ovom poremećaju i sva je prilika da je prelomila, da je odlučila da ovu veliku misiju preuzme na svoja leđa.

Još je Imanuel Kant upozoravao na opasnost od jedne osamljene supersile koju on naziva „Univerzalnim monarhom“. Po Kantovom načelu, dužnost čovečanstva jeste da sačuva univerzalni balans koji počiva na ravnoteži pluraliteta (država) i da ne dozvoli svođenje tog dragocenog balansa pluraliteta na jedan pol – reductio ad unum.

Videli smo šta nam je donelo takozvano „Američko stoleće“ koje je – od atomske bombe na Japan, preko rušenja režima u Latinskoj Americi, pa do Srbije, Avganistana, Iraka… bilo ništa drugo nego fragmentarno izražen stalni Treći svetski rat, a pod zastavama pseudodemokratije i lažnih humanitarnih intervencija.

Ruska rampa, najpre u Siriji, pa sada u Ukrajini, označava geostratešku vododelnicu i ima šansu da zaustavi stalni pogrom nad državama i narodima koji su do sada pokušavali da se suprotstave teroru „Univerzalne monarhije“ u njenoj do sada neograničenoj konkvisti na ceo svetski prostor gde je silom uvodila dogmu totalitarnog kapitalizama.

Putin nije ni Lenjin ni Staljin; nije ni današnja Rusija ondašnji Sovjetski Savez, ali revitalizovana Rusija, posle Gorbačova i Jeljcina, danas ima priliku i moć da u poremećenu ravnotežu sveta vrati onaj sastojak koji je nekada predstavljao Sovjetski Savez.

Ukrajina je primer; Krim je dokaz, a ovaj nemir na Zapadu je slika.

Na pragu smo nove, ali ovaj put globalne „perestrojke“.

Među velikim igračima, Kina u ukrajinskoj krizi deluje iz drugog plana, ali se zna na kojoj je strani. Među onim malim, ali vrlo tangiranim je i Srbija. I ako kažemo da se u dosadašnjem baratanju Ukrajinom Srbija nije proslavila, još je dobro prošla. Kada se u Ujedinjenim nacijama glasalo o ukrajinskoj rezoluciji koja osuđuje Rusiju zbog povratka Krima tamo gde mu je mesto, nema te šajkače koja nije očekivala da ćemo i našim, makar slabašnim glasom, stati uz Rusiju. Ali nismo. Dok su drugi glasali ovako ili onako, mi smo vezivali pertlu ispod stola. Onako, neslavenski, nimalo pravoslavno, kukavički i šibicarski. Između Rusije, s jedne, i evro-atlantsko-nacističkog režima u Kijevu, s druge strane, uhvatili smo štap za sredinu. Nismo gadljivi ni na naciste ako su nacisti u društvu ljubljene nam Evropske unije.

Uhvatili smo štap za sredinu u nadi da Vladimir Vladimirovič neće da se doseti (Rezolucija 1244, Južni tok…), a da se Keti neće previše naljutiti.

Hoće. Dosetiće se Vladimir, a i Keti će se ljutnuti. Putin će nam i dalje biti slavensko-pravoslavni brat i prijatelj, ali će zapamtiti šibicarenje. A od anglosaksonske Keti možemo – sada kada smo sebi vezali i noge i ruke lancima Evropske unije – da se nadamo samo novim uslovima, a bojim se i naredbi da direktno i eksplicitno priznamo Kosovo. Jer već su i zvanično iz Brisela rekli da ne može Evropska unija voditi jednu politiku u Ukrajini, a Srbija drugu. Mora to da se uskladi.

Ukrajina je bila samo prvi test da Keti vidi gde smo i s kim smo. Novi testovi slede. Jer kad šibicariš, moraš da znaš da nikada šibicar ne može da napleše koliko muzika (EU) može da nasvira.

Izvor Vesti, 31. 03. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u