I MOSKVA I BERLIN ZADOVOLjNI ODNOSOM BEOGRADA PREMA UKRAJINI

Aleksandar Čepurin: Neutralnost Beograda kada je reč o pitanju Krima ispravna i pozitivna Hajnc...

Aleksandar Čepurin: Neutralnost Beograda kada je reč o pitanju Krima ispravna i pozitivna

Hajnc Vilhelm i Aleksandar Čepurin, ambasadori Nemačke i Rusije, juče su, na dva odvojena skupa, poručili da su zadovoljni stavom Srbije povodom situacije na Krimu. Dok je Čepurin istakao da je neutralnost Beograda kada je reč o ovom pitanju „ispravna i pozitivna”, Vilhelm je ocenio da je Nemačka zadovoljna i da on lično razume poziciju Beograda.

„Zadovoljni smo izjavom Aleksandra Vučića da će buduća vlada poštovati teritorijalni integritet svake zemlje. Primili smo k znanju da Srbija neće uvesti sankcije prema Rusiji. Nije na meni da to komentarišem, ali mogu da razumem tu poziciju, jer ni EU nije uvela sankcije Rusiji”, rekao je Vilhelm u razgovoru sa novinarima uoči predavanja „Nemačko-srpski odnosi juče, danas, sutra”, koje je održano na univerzitetu Singidunum.

S druge strane, Rusija nikada nije pozvala na priznanje Kosova ili povlačenje Rezolucije 1244, već lobisti žele da se Srbija opredeli za jednu stranu u sukobu u Ukrajini i tako se posvađa sa Moskvom, poručeno je juče na skupu „Kosovo i Krim, sličnosti i razlike”, održanom u organizaciji Centra za razvoj međunarodne saradnje. Otcepljenje KiM bilo je rezultat oružane agresije i, shodno tome, nelegalno, dok Krim ima mnogo jaču argumentaciju i u njegovom slučaju međunarodno pravo nije prekršeno, ocenili su govornici.

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin istakao je da je u dešavanjima oko Ukrajine prisutna velika količina laži. „Ministar Lavrov je pokazao mapu na kojoj se vidi sto NATO baza oko Rusije i dopao mu se komentar američkog oficira koji je na to rekao: Zašto ste postavili svoje granice tako blizu našim bazama?”, objasnio je ambasador.

Govoreći o aktuelnim rusko-srpskim odnosima, Čepurin je naglasio da „mi, Rusi i Srbi, treba da vidimo da li je nešto dobro za nas ili ne” i dodao da pretnja sankcijama neće uplašiti Rusiju. Ambasador je ocenio da su na Krimu ispoštovana sva pravila i procedure i da se 96,7 odsto građana Krima izjasnilo za pripajanje Rusiji.

Čepurin se osvrnuo i na izjavu predsednika Baraka Obame da je na Kosovu takođe održan referendum o nezavisnosti. „U diplomatiji važi pravilo: ako ti nešto odgovara, govori o tome. Ako ti ne odgovara, nemoj da govoriš. Ali nikada ne govori neistinu”, rekao je Čepurin i podvukao da je na Krimu sve proteklo mirno i uz opštu podršku stanovništva, a da je secesija Kosova izvedena uz nasilje i hiljade poginulih. „Vidimo na čijoj su strani zakon i Povelja UN”, naglasio je Aleksandar Čepurin, uz ocenu da živimo u svetu dvostrukih standarda.

Dragomir Anđelković, izvršni direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje, rekao je da je u slučaju Kosova primenjena oružana agresija, a da na Krimu toga nije bilo. Srbija je kontrolisala teritoriju KiM, dok je Kijev kontrolu na Krimu izgubio posle puča u Ukrajini, istakao je Anđelković i podsetio na „kosovski referendum” iz 1991, koji je bio potpuno nelegalan, izveden na tajnim lokacijama i uz učešće samo albanskog naroda. „Na Krimu su legalne i legitimne vlasti organizovale referendum na kome su učestvovali svi građani Krima, uključujući i veliki broj krimskih Tatara, koji su glasali za nezavisnost”, podsetio je Anđelković.

Komentator „Politike” Miroslav Lazanski ocenio je da problema na Krimu ne bi bilo da je Zapad pozvao Moskvu da uđe u EU i NATO, jer Rusija po svojim demokratskim kapacitetima sigurno prevazilazi mnoge novoprimljene članice EU. Lazanski je objasnio da je Zapad u poslednjih 20 godina više puta prevario Rusiju, pre svega obećanjima da se NATO neće širiti na istok, ali se onda pojavio Putin i završio tu priču.

Aleksandar Čepurin: Rusiji i EU ne treba nestabilnost Ukrajine

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin, na pitanje „Politike” kako ocenjuje izjavu vicepremijera Aleksandra Vučića da će Srbija biti neutralna povodom krize u Ukrajini, ali da nikada neće biti neprijatelj Rusije, kaže da je to ispravna pozicija:

— Znamo da Srbija kaže da ne namerava da preduzima bilo kakve aktivnosti usmerene protiv Rusije, i to je veoma pozitivno. Nikome nije svrsishodno da zaoštrava odnose. To je ispravan pravac. EU je prilično nehomogena, ali objektivno EU je zainteresovana da Ukrajina bude stabilna i normalna zemlja, da ne bude onih koji bi želeli da zapale požar. EU je zainteresovana da sa Rusijom održava normalne, partnerske odnose.

Izjavili ste da je možda neko zainteresovan da se u Ukrajini razbukta nasilje, ali da to nisu Rusija i EU?

— Mi smo susedi Ukrajine i zainteresovani smo da to bude stabilna zemlja koja se razvija. Tamo živi naš bratski narod i zato želimo dobre prijateljske odnose između Rusije i Ukrajine. Treba učiniti sve da Ukrajina bude stabilna i da budu rešeni njeni problemi. Možda je neko zainteresovan da ne bude tako, ali to nije Rusija. I nije EU. B. B.

Izvor Politika, 04. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u