POČUČI I IVANOVIĆU ODREĐEN PRITVOR OD 30 DANA

Beogradska policija u ponedeljak privela novinara i vođu SNP Naši Ivana Ivanovića. Sud odredio...

Beogradska policija u ponedeljak privela novinara i vođu SNP Naši Ivana Ivanovića. Sud odredio pritvor od 30 dana

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana portaprolu Protivterorističkih jedinica policije (PTJ) Radomiru Počuči i pripadniku organizacije Naši Ivanu Ivanoviću, koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivična dela ugrožavanje sigurnosti i rasna i druga diskriminacija putem interneta.

Sudija za prethodni postupak odredio im je pritvor zbog opasnosti da bi tokom istrage mogli da ponove krivično delo, precizirala je u izjavi za Tanjug portparol suda Dušica Ristić.

Policija je u ponedeljak uhapsila vođu organizacije Srpski narodni pokret „Naši“ Ivana Ivanovića i bivšeg portparola protivterorističke jedinice MUP Srbije Radomira Počuču. Oni su privedeni u Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, gde će biti saslušani.

Prema nezvaničnim informacijama, Ivanović je priveden zbog pravljenja „spiska najvećih srbomrzaca“, a Počuča zbog izjave na društvenoj mreži „Fejsbuk“, koja je bila usmerena protiv „Žena u crnom“. Kako smo saznali, tužilaštvo je zahtevalo od sudije da uhapšenima odredi pritvor.

Da podsetimo, Počuča je nedavno dobio raskid ugovora u MUP nakon što je na svom fejsbuk-nalogu ostavio status protiv „Žena u crnom“. Ova nevladina organizacija je najavila da će 26. marta obeležiti 15 godina od „zločina nad albanskim civilima na Kosovu“, na šta je novinar vrlo burno reagovao, i uz niz pogrdnih reči „pozvao huligane, jer taj skup ne bi trebalo da se održi“.

SNP Naši je nekoliko dana kasnije objavio listu 30 najvećih srbomrzaca među javnim ličnostima, što su takođe mnoga udruženja oštro osudila. Među ovih 30 osoba našli su se glumci, novinari, pisci i druge javne ličnosti.

Na ovom spisku našao se niz ličnosti iz različitih sfera javnog života. U krug „izdajnika“ ubrojani su dramski umetnici Mirjana Karanović i Nikola Đuričko, reditelj Goran Marković, književnik Svetislav Basara, dramaturg Biljana Srbljanović… U ovom krugu našli su se čelni ljudi više organizacija civilnog sektora Nataša Kandić, Sonja Biserko, Miljenko Dereta, novinari Miša Brkić, Nenad Lj. Stefanović, savetnik bivšeg predsednika Borisa Tadića, Nebojša Krstić, zatim folk pevačica Jelena Karleuša.

Sastavljanje ovakve liste Naši su obrazložili željom da ih „raskrinkaju“ nazivajući ih „intelektualnim otpadom“, „kvazikulturnim delatnicima“ i „političkim muljem“.

Ovaj potez Naših, kao i javni istup Radomira Počuče osudilo je više nezavisnih tela i stranaka koji su, ukazujući da je reč o govoru mržnje i pozivu na linč, zatražili reakciju policije i javnog tužilaštva.

BEZ KAJANjA

Uhapšeni Počuča ni posle sporne izjave nije se pokajao zbog reči koje je izgovorio na račun organizacije Žene u crnom.

-To što sam napisao na Fejsbuku je moje mišljenje na koje imam pravo. Moje reči loše su protumačene, a novinar koji je preuzeo moj stav trebalo je prethodno da me pita za dozvolu.

 

Izvor Večernje novosti, 07. april 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u