VLADIMIR PUTIN: NEĆEMO DOZVOLITI DA SE NVO KORISTE ZA PODRIVANjE KAO U UKRAJINI

Rusija prošle godine onemogućila delovanje 258 agenata stranih specijalnih službi „Prošle godine su, zahvaljujući...

Rusija prošle godine onemogućila delovanje 258 agenata stranih specijalnih službi

„Prošle godine su, zahvaljujući bezbednosnim službama, sprečene aktivnosti 46 pripadnika specijalnih službi stranih država i 258 njihovih agenata“, rekao je Vladimir Putin na kolegijumu Federalne službe bezbednosti (FSB).

Ruski predsednik je istovremeno ukazao da u okviru borbe sa stranim obaveštajnim službama treba pojačati zaštitu nacionalnih informacija, linija veze i baza podataka koje sadrže državnu tajnu.

Putin je takođe saopštio da je prošle godine sprečeno više od devet miliona „usmerenih akcija“ protiv sajtova državnih organa RF.

„Treba biti spreman i očekivati da će se pokušaji upada u naš informacioni prostor nastaviti“ – naglasio je on.

Putin je apelovao na FSB i da ne dozvoli da u vlast na Krimu probiju ekstremisti i lica s kriminalnom prošlošću.

Vlast Ruske Federacije neće dozvoliti da se nevladine organizacije koriste za destruktivne ciljeve, kao što se dogodilo u Ukrajini, naglasio je na sednici Kolegijuma FSB Putin.

„Današnje rusko zakonodavstvo obezbedilo je sve uslove za transparentan, slobodan rad nevladinih organizacija.

Ali mi nikada nećemo dopustiti da  se one koriste za destruktivne ciljeve. Onako kako se to dogodilo u Ukrajini, kad su se upravo kanalima nevladinih organizacija iz inostranstva finansirale nacionalističke, neonacističke strukture i bojovnici koji su postali glavna udarna snaga državnog protivustavnog prevrata“ – podvukao je Putin.

On je pozvao FSB da pojača i borbu protiv „pranja“ novca i korupcije.

„Potrebno je ne samo otkrivati koruptivne šeme, već i postavljati barijere onima pokušavaju da legalizuju nezakonito stečena sredstva, skrivaju na stranim računima, ulože u nekretnine i drugu imovinu, između ostalog, van granica Rusije. Očekujem od vas da pojačate aktivnosti u toj sferi“ – kazao je Putin.

On je naložio FSB-u i da razvija pograničnu infrastrukturu na Arktiku i jugu.

„Prioritet treba da imaju nastavak razvoja pogranične infrastrukture u arktičkom regionu, kao i u našim južnim strateškim oblastima“ – naglasio je Putin.

On je istakao da predstojeći odlazak međunarodnih snaga iz Avganistana „donosi ozbiljnu opasnost destabilizacije čitavog regiona Centralne Azije, opasnost za naše saveznike i partnere“.

„Rusija mora biti spremna da im pruži svu neophodnu pomoć u zaštiti granica“ – rekao je Putin.

Posebno je upozorio da teroristi još uvek imaju mogućnost izvođenja terorističkih napada na teritoriji Rusije i da pokušavaju da ih prebace sa severnog Kavkaza u druge regione RF.

„Situacija je još uvek prilično teška, terorističko podzemlje, uprkos ozbiljnim gubicima, još uvek ima mogućnosti za terorističke napade protiv civila“ – rekao je Putin, navevši kao primer terorističke napade u Volgogradu krajem prošle godine.

U Volgogradu su se krajem 2013. godine desila tri teroristička napada – 29. decembra meta terorista bila je gradska železnička stanica, a 30. decembra eksplodirala je bomba u trolejbusu. Poginulo je 34 ljudi, više od 70 je ranjeno.

Prethodno je, 21. oktobra, bombašica samoubica raznela je sebe u gradskom autobusu. Poginulo je sedam ljudi, oko 50 je ranjeno.

Prema Putinovim rečima, „ekstremističke, radikalne organizacije trude se da intenziviraju svoje aktivnosti, ali i da ih prenesu u druge regione – Povolžje, centralnu Rusiju, pokušavaju da isprovociraju međunacionalne i verske sukobe, vode agresivnu propagandu mešu omladinom.

On je dodao da teroristi „koriste najsavremenija informatička sredstva i tehnologije, uključujući internet i društvene mreže“.

Putin je istakao da je samo prošle godine „sprečeno delovanje više od 400 sajtova terorističkog i ekstremističkog usmerenja“.

„Takav antiekstremistički rad u informacionom prostoru treba da se nastavi“ – naložio je ruski lider.

Po njegovom mišljenju, „važno je raditi na prevenciji, posebnu pažnju treba posvetiti otkrivanju i presecanju kanala pružanja pomoći podzemlju, otkrivati njegove veze sa stranim terorističkim grupacijama i sponzorima“.

Putin se pribojava da bi građani RF i Zajednice Nezavisnih Država koje su zavrbovale teroristi mogli da se usmere protiv Rusije.

„Moramo biti spremni za to, moramo imati ceo arsenal preventivnih mera“ – naglasio je ruski predsednik.

Po Putinovom mišljenju, „treba efikasnije sarađivati s partnerima u okviru antiterorističkog centra ZND, ODKB, ŠOS i drugih organizacija.

„Treba ojačati i koorfinacionu ulogu Nacionalnog  antiterorističkog komiteta, što podrazumeva efikasniju međuresornu saradnju, pravovremenu razmenu operativnih podataka izmešu bezbednosnih organa“ – istakao je ruski predsednik.

Izvor Fakti, 07. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u