FJODOR LUKJANOV: ORBANOV PRAVAC ZBLIŽAVANjE SA RUSIJOM?

Ako u EU dođe do pomeranja prema konzervativizmu i nacionalnoj orijentaciji zemlja, sa takvom...

Ako u EU dođe do pomeranja prema konzervativizmu i nacionalnoj orijentaciji zemlja, sa takvom Evropom Rusiji će biti lakše da sarađuje

Parlamentarni izbori u Mađarskoj koji su održani u prošlu nedelju, našli su se među glavnim vestima evropskih i ruskih medija. A činilo bi se, posebnu intrigu nisu najavljivali.

Pobedila je, kako se očekivalo vladajuća partija FIDES Viktora Orbana. Popularnost mađarskog premijera, tog Enfant Terrible evropske politike, samo raste zahvaljujući rastu blagostanja stanovništva i realnim uspesima u ekonomiji.

Desnoradikalna stranka Jobik koja je zauzela 3. mesto (više od 20 odsto glasova), takođe stiče pristalice, što brine mnoge Evropljane, jer se Jobik zalaže za referendum o istupanju zemlje iz EU.

Koje zaključke može da izvede Moskva iz rezultata parlamentarnih izbora u Mađarskoj? Glavni urednik lista Rusija u globalnoj politici Fjodor Lukjanov smatra da rezultati mađarskih izbora odražavaju opštu tendenciju u EU:

— Na primeru parlamentarnih izbora u Mađarskoj, a takođe na primeru nedavnih opštinskih izbora u Francuskoj, vidimo razočaranje birača u model evrointegracije koji je sklopljen. Ona je iscrpela svoj potencijal. I mnogi sada instiktivno pokušavaju da joj nađu alternativu. Viktor Orban, koji poriče maltene sve osnove EU, postao je jedan od simbola sazrelih promena u političkom pejzažu Evrope. Njegova stranka očigledno ne pobeđuje slučajno već na drugim izborima za redom. Očigledno, birači su razočarani u sve ostale političke snage. Ali smatrati Viktora Orbana takvim „raskolnikom“ koji vodi zemlju u stranu od EU, preterano je. Druga je stvar što je on očigledno uhvatio opštu tendenciju. A zato teži da vrati nazad deo nacionalnog suvereniteta, ne želi da međunarodne organizacije i špekulativni investitori upravljaju nacionalnom ekonomijom. Pri tome on ima specifičnu predstavu o tome šta je to sloboda govora. Sve to, naravno, unutrašnja je stvar Mađarske. Ali situacija direktno dotiče interese Rusije. Da objasnimo zašto.

Evropski mejnstrim ne odgovara previše Moskvi. Političko klatno EU previše se pokrenulo u levoliberalnu stranu. Ako se desi korekcija u stranu konzervativizma, nacionalne orijentacije zemlja, sa takvom Evropom Rusiji će biti jednostavnije da srađuje. Jednostavnije nego sa aktuelnom krajnje ideologizovanom i liberalnom EU.

Jedna od poslednjih inicijativa vlade Viktora Orbana je kurs na energetsku bezbednost, na saradnju povodom Južnog toka, na nove sporazume sa Rusijom u nuklearnoj energetici. Mađarski premijer i ruski predsednik lako nalaze zajednički jezik. Da li će prema rezultatima parlamentarnih izbora biti nastavljena ova tendencija na zbližavanje dve zemlje? Mađarska je ipak deo EU i treba svoju spoljnopolitičku delatnost da koordinira sa partnerima, primećuje Fjodor Lukjanov. Tako da ona jednostavno ne može da napravi neki nagli okret prema Rusiji. Energetska samodovoljnost o kojoj govori Orban u aktuelnoj krizi odnosa između Rusije i EU kosi se sa linijom Evropske komisije. Brisel sada čini sve kako bi smanjio zavisnost o od isporuka ruskih energenata. Mislim da će Viktor Orban morati da manevriše. Mađarska je potvrdila da je spremna da započne reversne isporuke gasa Ukrajini, što će očigledno izazvati nezadovoljstvo Moskve. Mi smatramo takvu proceduru nezakonitom. Slovačka, na primer, ne želeći da kvari odnose sa Gaspromom, već nekoliko meseci koči obratne isporuke gasa na ukrajinsku teritoriju. Jednom reči, ne treba smatrati da će se mađarski premijer okrenuti i postati naš saveznik.

Da, sada on ima za glavnog protivnika evropsku birokratiju. A pre 25 godina takav protivnik za njega je bio SSSR, kada je Orban bio čuven kao antikomunista… Ali ponavljam, što više u EU bude zemalja takve ne proruske, već pronacionalne orijentacije, time će više mogućnosti za manevrisanje u tim složenim odnosima dobiti Rusija.

Ultradesni i ultralevi su raspoloženi protiv EU. Sa raznih pozicija. A one mogu da sakupe maltene trećinu, a možda i više glasova u Evropskom parlamentu. Izlazak iz EU, o čemu govori partija Jobik i Partija nezavisnost Velike Britanije, čini mi se nemoguće je realizovati. Ipak troškovi za ekonomiju iste te Mađarske će biti razorni, ali opšti skeptični odnos prema evrointegraciji neizbežno će smanjiti i prikočiti ambicije onih koji bi hteli da izvrše skok u stranu jedinstvene, koordinisane Evrope.

 

Autor Gajene Hanova

Izvor Glas Rusije, 07. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u