GRADNjA JUŽNOG TOKA NIJE UGROŽENA

Varnice između Evrope i Rusije mogle bi da uspore radove na izgradnji gasovoda, ali...

Varnice između Evrope i Rusije mogle bi da uspore radove na izgradnji gasovoda, ali ne i da ga zaustave

Evropska unija nije od Srbije tražila da odustane od izgradnje Južnog toka. Trenutne varnice na liniji Evropa-Rusija po pitanju ovog kapitalnog projekta mogu samo da uspore radove na gasovodu, ali na njih sigurno neće biti stavljena tačka.

Ovo je u najkraćem poruka koju su „Novostima“ u sredu preneli iz Ministarstva energetike, a slična uveravanja dobili smo i od ključnih ljudi u „Gaspromu“.

To je odgovor na „energetsku partiju šaha“ koju je Brisel pod uticajem krimske krize počeo da igra sa Rusijom, ali preko leđa naše i ostalih država regiona koje su na trasi „Južnog toka“.

Novo geopolitičko i ekonomsko nadmudrivanje izazvao je komentar predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, koji je navodno upozorio vlasti u Bugarskoj da je gasovod doveden u pitanje i da bi njegova izgradnja mogla da bude zamrznuta u okviru odgovora Brisela Moskvi na dešavanja u Ukrajini.

Srbija je, pak, svesna da ne može da utiče na velike igre moćnih, ali je voljna da se kapitalan posao, započet spajanjem cevi u Šajkašu završi do kraja kako bi naša država konačno dobila energetsku sigurnost.

– Nismo zemlja koja je bogata nalazištima gasa, što znači da energetsku bezbednost u gasnom sektoru možemo da ostvarimo samo izgradnjom novih gasovoda. Kao država smo se opredelili da učestvujemo u projektu „Južni tok“ i gradimo gasovod Niš-Dimitrovgrad upravo da bismo obezbedili diverzifikaciju izvora snabdevanja gasom i sigurnost i stabilnost isporuka ovog energenta – rečeno je „Novostima“ u Ministarstvu energetike.

Iz resora Zorane Mihajlović takođe upozoravaju da bi sporna pitanja koja trenutno postoje na relaciji EU – Ruska Federacija mogla uticati na dinamiku realizacije projekta:

– To pitanje je, međutim, izvan uticaja Srbije i možemo samo čekati ishod njihovih razgovora.

U Novom Urengoju (Rusija), gde je jedno od tri najveća svetska nalazišta gasa, čelnici „Gasproma“ poručili su reporteru „Novosti“ da će njihova kompanija sigurno završiti projekat „Južnog toka“.

– Dalje se ne bih upuštao u komentare koji se tiču stava Manuela Baroza – kratko nam je saopštio Ilja Skomorkov, zamenik šefa odeljenja za odnose sa stranim medijima „Gasproma“.

Tehnički direktor polja 22 u Novom Urengoju, Aleksej Frolov, objašnjava nam da se tu proizvede 70 odsto godišljih potreba Srbije za gasom.

– Ne znam koliko će Evropa zavisiti od „Gasproma“ u narednom periodu, ali će gasa svakako biti dovoljno za duže vreme i to je veoma dobro za Rusiju. Ovde postoje rezerve dovoljne za narednih 45 godina – rekao je Frolov.

U Briselu poručuju da je „Južni tok“ trenutno na marginama evropskog interesovanja.

– Pozdravljamo izgradnju bilo kog gasovoda, koji je u punoj saglasnosti s evropskim zakonima. „Južni tok“ nikada nije bio priorirtet za EU, kao što je to, s druge strane, gasovod iz Azerbejdžana i Kapsijskog mora – izjavila je u sredu za „Novosti“ Sabine Berger, portparol resornog evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera.

Ona tvrdi da ugovori između zemalja članica EU i Rusije moraju ponovo da se ispregovaraju i da tehničke grupe rade na tome.

Iz kabineta Etingera su dodali da, kada je reč o pitanju pregovora oko „Južnog toka“, „mora da se uzme u obzir širi kontekst odnosa između Rusije i EU“.

EU očekuje od svih zemalja članica, ali i kandidata za članstvo, da se usaglase sa evropskom politikom i zajednički nastupe prema trećim zemljama, što, konkretno, važi i za Srbiju, kada je reč o energetskim izvorima i energetskoj bezbednosti. „Južni tok“, dakle, zvanično nije zaustavljen, ali je njegova izgradnja usporena, s ne baš izvesnim perspektivama iz briselskog ugla.

PRAVILA TREĆEG PAKETA

Svaki dodatni put i izvor energije su dobrodošli u smislu poboljšanja sigurnosti snabdevanja i povećanja konkurencije, ali nijedan projekat ne treba da isključi konkurente i uvek mora da balansira između povećanja bezbednosti snabdevanja i konkurentnosti, poručio je za „Novosti“ direktor Evropske ekonomske zajednice Janez Kopač.

– Pravila Trećeg energetskog paketa tu igraju ključnu ulogu. Kada se „Južni tok“ bude uskladio s ovim principima, biće nesumnjivo veoma dobrodošao projekat. Sekretarijat Energetske zajednice poslao je pisma Srbiji, kao i Makedoniji i BiH, u vezi s njihovim međuvladinim sporazumima s Ruskom Federacijom o Južnom toku, ističući njihovo nepoštovanje pravnog okvira Sporazuma o energetskoj zajednici. Ovo jasno kršenje postojećeg pravnog okvira ometa realizaciju projekta – izjavio je za „Novosti“ Janez Kopač.

VUČIĆ: ŠTITIĆEMO SVOJE INTERESE

Svaki dalji negativni razvoj situacije u Ukrajini loš je za narod Rusije i Ukrajine, a potpuno je izvesno da nije dobar ni za Srbiju. Srbija će zaštititi svoje interese, ali nije najveći igrač i ne može da odlučuje o najvažnijim stvarima u vezi sa projektom Južni tok, izjavio je Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije.

On je rekao da je Južni tok važan ne samo sa Rusiju, već i za Evropu, nada se da će prevladati razum i da će svi razumeti da moraju da sarađuju i da treba da se „spuste strasti i tenzije“.

– Srbija će štititi svoje interese, a Srbija smatra da je Južni tok u njenom interesu – rekao je Vučić. – „Južni tok“ je važan za Evropu jer su bajkolike priče da će se u roku od godinu ili dve iz američkih škriljaca ili na druge načine Evropa snabdeti gasom. (D. M.)

 

Izvor Večernje novosti, 09. april 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u