SAMO JE PITANjE VREMENA KADA ĆE SVI SHVATITI DA SU SAD PROPALA DRŽAVA

  POL KREG ROBERTS Opasno i neodgovorno ponašanje Vašingtona uništilo je poverenje ruske vlade...

 

POL KREG ROBERTS

Opasno i neodgovorno ponašanje Vašingtona uništilo je poverenje ruske vlade u Zapad i gura ceo svet u rat

Obamin režim zapretio je kako Rusiji, od koje pravi neprijatelja, tako i svojim NATO saveznicima u Evropi, na koje se oslanja da podrže sankcije Rusiji. To ne može izaći na dobro.

Kao što je čak i Amerikancima koji žive u kontrolisanom medijskom svetu jasno, Evropljani, Južnoamerikanci i Kinezi su besni što ih prisluškuje američki „Štazi“ – NSA. Ponašanje NSA je uvreda bez premca za američki Ustav, međunarodnu diplomatiju i pravo uopšte. Ali špijuniranje se nastavlja, dok Kongres cucla palac i zaklinje se da će braniti ustavni poredak SAD.

U Vašingtonu je trabunjanje o „nacionalnoj bezbednosti“ postalo dovoljno da se zaobiđu ustav i normativno pravo. Svesna da Kongres, savezni sudovi i Bela kuća nisu voljni niti sposobni da zauzdaju policijsku državu, Zapadna Evropa odlučila je da uspostavi evropski sistem za komunikacije, iz koga bi bile isključene američke korporacije. Samo tako može da zaštiti privatnost komunikacija građana i vlasti od Štazija u Vašingtonu.

Obamin režim, odlučan da nijedna država ili pojedinac ne izbegnu njegovu špijunsku mrežu, osudio je namere Zapadne Evrope da zaštiti svoju privatnost kao „povredu trgovinskih zakona“. Američki trgovinski izaslanik, koji je u tajnosti dogovarao „trgovačke sporazume“ po Evropi i Aziji, po kojima bi američke korporacije bile izuzete od domaćih zakona, zapretio je kaznama Svetske trgovinske organizacije (WTO) ako evropske mreže isključe američke firme koje služe kao agenture NSA. U svojoj bezgraničnoj oholosti, Vašington poručuje sopstvenim saveznicima da će iz kazniti preko WTO ako ne dopuste američko špijuniranje.

Time se ostatku sveta daje najbolji mogući razlog da napusti WTO i izbegava transatlantske i transpacifičke „trgovinske sporazume“, čija je svrha nametanje hegemonije Vašingtona i američkih korporacija.

nulandkijev

RUSKI IZLAZAK IZ DOLARSKOG SISTEMA

U osionoj demonstraciji moći Vašingtona u Evropi, američki trgovinski izaslanik upozorio je NATO saveznike: „Američka trgovinska misija pažljivo će posmatrati razvoj bilo kakvih predloga“ da se uspostavi nezavisna evropska mreža komunikacija (RT). Drugim rečima, računa se da će kancelarka Nemačke, predsednik Francuske i premijer Velike Britanije interese svojih zemalja i privatnost svojih građana podrediti služenju Vašingtonu.

Ruska vlast je shvatila da ostanak u dolarskom sistemu omogućava zapadnim bankama i korporacijama ili njihovim agenturama da opljačkaju Rusiju; da je rublja podložna devalvaciji preko špekulanata i izvoza kapitala; i da ovisnost o američkom sistemu međunarodnog platnog prometa ostavlja Rusiju na milost i nemilost sankcijama, koje nameće „izuzetna i nezamenljiva zemlja“.

Zašto im je trebalo toliko dugo da shvate kako učešće u dolarskom sistemu plaćanja znači potčinjavanje Vašingtonu? Možda zbog uspeha hladnoratovske propagande iz SAD. Ta propaganda je predstavljala Ameriku kao svetionik, šampiona ljudskih prava, protivnika mučenja, poštovaoca slobode, branioca potlačenih, ljubitelja mira i dobrotvora sveta. Ovaj imidž održava se uprkos činjenici da su u Latinskoj Americi SAD sprečile nastanak bilo kakve predstavničke vlasti i da su u paramparčad bombardovale pet-šest zemalja širom sveta.

Rusija je iz komunizma izašla prirodno sklona ovoj propagandnoj slici „američke slobode.“ Nisu obraćali pažnju da su SAD i Evropa jednako kvarne i krvavih ruku. Tokom dugogodišnje antisovjetske propagande Vašington je ubijao evropske žene i decu i za to krivio komuniste. Istina je izašla na videlo kada je predsednik Italije Frančesko Kosiga (Francesco Cossiga) obelodanio postojanje Operacije Gladio (Gladio), terorističke šeme koju su vodile CIA i italijanska obaveštajna služba tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. U sklopu te kampanje napada pod lažnom zastavom, žene i deca širom Evrope bili su mete bombaških napada, za koje su optuživani komunisti. Time se sprečavalo da komunističke partije u Evropi dobiju na izborima. Zahvaljujući priznanjima talijanskih obaveštajaca, ovo je možda najpoznatiji projekt lažne zastave u istoriji.

Sad, kada je ruska vlast spoznala da mora da napusti dolarski sistem kako bi zaštitila svoj suverenitet, predsednik Putin je ugovorio sistem razmene sa Kinom i Iranom. Međutim, Vašington se protivi ruskom napuštanju dolara. Portal Zero Hedž (Zero Hedge), verodostojniji izvor vesti od većine štampanih i elektronskih medija u SAD, izveštava da su SAD zapretile i Rusiji i Iranu dodatnim sankcijama ako naftom ne budu trgovali u dolarima.

neokonsrat

REGRESIJA U FEUDALIZAM

Iz te pretnje postalo je jasno vlastima širom sveta da Vašington gleda na međunarodni dolarski platni sistem kao na sredstvo kontrole. Zašto bi bilo ko pristao da bude deo sistema koji mu osporava suverenitet? Šta bi se desilo kada bi države širom sveta jednostavno napustile dolarski sistem? Vrednost dolara bi pala, a samim tim i moć Vašingtona. A bez sposobnosti da plaćaju svoje dugove štampanjem novca – što im omogućava dolar kao svetska rezervna valuta – SAD ne bi mogle da isplaćuju poslušničke režime niti da održavaju agresivnu vojnu silu.

Vašington bi postao samo još jedna propala imperija čiji stanovnici jedva sastavljaju kraj s krajem, dok se jedan odsto superbogatih razmeće jahtama i nalivperima od 750.000 dolara. Aristokratija i kmetovi. Eto šta je Amerika postala: regresija u feudalizam. Samo je pitanje vremena kada će svima postati jasno da su SAD propala država. Pomolimo se samo da će do te spoznaje doći pre nego što oholi stanovnici Vašingtona unište svet u pohodu da postanu hegemon.

Vojne provokacije Vašingtona protiv Rusije su opasne i neodgovorne. Jačanje vazdušnih, kopnenih i pomorskih snaga NATO na granicama Rusije krši sporazum Rusije i NATO iz 1997. i Konvenciju iz Montrua (Montreux Convention). Rusi su opravdano sumnjičavi, pogotovo što se ovo gomilanje pravda lažima da Rusija sprema invaziju na Poljsku, baltičke države i Moldaviju, kao i ostatak Ukrajine. Laži su sasvim providne. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov zatražio je objašnjenje od NATO: „Očekujemo ne samo odgovore već odgovore zasnovane na punom poštovanju pravila oko kojih smo se dogovorili“.

Anders Fog Rasmusen, marioneta i figura Vašingtona na čelu NATO, odgovorio je na način koji garantuje da će Rusima da podigne pritisak: odbio je zahtev ruskog ministra kao „propagandu i dezinformacije.“ Trenutni rast tenzija očigledno je posledica ponašanja Vašingtona i NATO. A povod za sve to je bio puč koji je Vašington organizovao u Ukrajini. To opasno i neodgovorno ponašanje uništilo je poverenje ruske vlade u Zapad i gura ceo svet u rat.

Demonstranti u Kijevu, koje su na ulice izvele Vašingtonove NVO, nisu bili svesni da će svojom glupošću povesti svet put nestanka.

Sa engleskog Nebojša MALIĆ

Information Clearing House/Stanje Stvari

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u