putinnova

VLADIMIR PUTIN: EVROPA MOŽE DA OSTANE BEZ GASA

Ruski predsednik upozorava lidere na teškoće u isporuci gasa i opasnost od krađe prirodnog...

Ruski predsednik upozorava lidere na teškoće u isporuci gasa i opasnost od krađe prirodnog gasa koji kroz Ukrajinu ide ka evropskim potrošačima

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je juče evropske lidere na moguće teškoće u isporukama ruskog gasa zbog krize u Ukrajini, pozivajući sve strane na hitne konsultacije o ukrajinskoj krizi, kao i na konkretne akcije za stabilizovanje ukrajinske ekonomije.

U pismu koje je diplomatskim kanalima poslao liderima Zapadne i Istočne Evrope, među kojima i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, ruski predsednik je izrazio „duboku zabrinutost zbog kritične situacije, dugova koje Ukrajina ima prema ruskom ’Gaspromu’ i zbog pitanja vezanih za isporuku ruskog gasa”.

Putin u pismu objašnjava rusko-ukrajinske ekonomske odnose i pri tom poziva evropske zemlje da na nivou ministara ekonomije, finansija i energetike održe hitne konsultacije.

„Ukrajinska ekonomija u proteklih nekoliko meseci tone. Njen industrijski i proizvodni sektor takođe su u naglom padu. Budžetski deficit je sve veći. Njen finansijski sistem sve je labaviji. Negativni trend trgovinske razmene prati veliki odliv kapitala iz zemlje. Ekonomija srlja ka bankrotu, obustavljanju proizvodnje i munjevitom rastu nezaposlenosti”, piše Putin i pri tom ističe da su Rusija i članice Evropske unije ukrajinski glavni partneri, ali da nisu uspeli svi pokušaji Rusije da se krene u konkretne razgovore o razvoju ukrajinske privrede. „Umesto razgovora, čuli su se apeli da se smanje ugovorene cene gasa, koje su okarakterisane kao navodno političke prirode. Stvoren je utisak da evropski partneri zajednički optužuju Rusiju za posledice po ukrajinsku ekonomsku krizu.”

Putin ističe da je Rusija podržavala stabilnost ukrajinske privrede, snabdevajući je prirodnim gasom po sniženim cenama, kao i da joj je u decembru prošle godine dala kredit od tri milijarde dolara, a da „nijedna druga zemlja nije poslala sličnu pomoć”.

Dodao je da Rusija nikad nije prekršila formulu za izračunavanje cene gasa za Ukrajinu, postignutu sporazumom koji je 2009. potpisala tadašnja premijerka Julija Timošenko.

„I Ukrajina je sve do avgusta 2013. redovno plaćala za prirodni gas prema pomenutoj formuli. Međutim, činjenica da je nakon potpisivanja ugovora Rusija garantovala Ukrajini niz privilegija bez presedana i popusta predstavlja sasvim drugu stvar. To se odnosi na popust koji proističe iz sporazuma u Harkovu 2010, kojim je dat avans za buduće isplate prisustva ruske Crnomorske flote nakon 2017. To se odnosi i na popust na cenu prirodnog gasa kupljenog od strane ukrajinskih hemijskih kompanija. To se odnosi i popust garantovan decembra 2013. za naredna tri meseca, zbog kritičnog stanja ukrajinske ekonomije”, napisao je Putin i dodao da se od početka 2009. ukupna suma svih popusta popela na 17 milijardi američkih dolara. „Ovome moramo da dodamo još 18,4 milijarde dolara nastalih na ukrajinskoj strani kao posledica minimalne cene ’uzmi ili ostavi’”.

U pismu na tri strane šef Kremlja zaključuje da je, samo u protekle četiri godine, Rusija subvencionisala ukrajinsku privredu, nudeći joj sniženu cenu prirodnog gasa u vrednosti od 35,4 milijarde dolara.

„A šta je sa evropskim partnerima? Umesto da Ukrajini ponude istinsku podršku, oni su samo davali izjave o namerama. Jedino obećanja, bez stvarne akcije. EU koristi ukrajinsku ekonomiju kao izvor jevtine hrane, metala i mineralnih bogatstava, a istovremeno, kao tržište za svoje proizvode visoke tehnologije (mašine i hemikalije), terajući tako Ukrajinu u deficit u trgovinskoj razmeni koji se popeo na više od 10 milijardi dolara. To je skoro dve trećine ukupnog ukrajinskog deficita za 2013. godinu”, piše Putin i zaključuje da je kriza u ukrajinskoj ekonomiji nastala u velikoj meri zbog neizbalansirane trgovine sa državama EU, što je imalo negativan uticaj na ukrajinsko ispunjavanje ugovornih obaveza u vezi s plaćanjem za isporuke prirodnog gasa iz Rusije.

Prema Putinovim rečima, „Gasprom” ne namerava, osim povodom ugovora iz 2009, da uvodi dodatne uslove.

„To se odnosi i na dogovorenu cenu prirodnog gasa, koja je proračunata striktno prema navedenoj formuli. Rusija neće i ne bi trebalo jednostrano da snosi probleme ukrajinske ekonomije, dajući stalne popuste i zaboravljajući na dugove, čime se zapravo pokriva ukrajinski deficit u trgovini sa zemljama EU”, napisao je ruski predsednik.

Putin je istakao da je dug ukrajinskog „Naftogasa” za isporučeni ruski gas u novembru i decembru iznosio 1.451,5 milijardi dolara, pa je u februaru porastao za još 526,1 milion, dok u martu Ukrajina za ruski gas nije platila nijedan dolar, iako je tada cena i dalje bila 268,5 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

„U takvim okolnostima, ’Gasprom’ je primoran da se prebaci na plaćanje unapred za isporuke gasa, a u slučaju daljih kršenja uslova plaćanja, biće primoran i da ga kompletno ili delimično prekine. Drugim rečima, Ukrajini će biti isporučivan samo gas plaćen mesec dana unapred”, napisao je Putin, dodajući da su to nesumnjivo ekstremne mere i da u potpunosti shvataju opasnost od (ukrajinske) krađe prirodnog gasa koji kroz Ukrajinu ide ka evropskim potrošačima. „Shvatamo i da ovo može da oteža Ukrajini da u rezervoarima sakupi dovoljno gasa za upotrebu tokom buduće jeseni i zime. Da bismo obezbedili nesmetan tranzit biće neophodno da u ukrajinske podzemne rezervoare upumpamo 11,5 milijardi kubnih metara gasa. A to će zahtevati plaćanje oko pet milijardi dolara.”

Zbog ove situacije, Putin poziva da se „bez odlaganja održe konsultacije na nivou ministara ekonomija, finansija i energije, kako bismo napravili konkretan plan stabilizacije ukrajinske ekonomije i osigurali dostavljanje i tranzit ruskog prirodnog gasa u skladu sa uslovima i dogovorom zapisanim u ugovoru”.

„Nema sumnje da je Rusija spremna da učestvuje u pokušajima da se obnovi ekonomija Ukrajine. Ali ne na jednostran način, nego pod zajedničkim uslovima s evropskim partnerima”, poručio je Putin, dodajući da je ključno imati u vidu prave investicije, doprinos i troškove koje je Rusija do sada nosila na svojim plećima pomažući Ukrajini. „Kako mi gledamo na ovo, samo takav pristup bio bi pošten i izbalansiran, i samo takav pristup vodi uspehu”.

Nikolić: Srbija ostaje neutralna u odnosu na situaciju u Ukrajini

U razgovoru sa ruskim ambasadorom, predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da Srbija i dalje stoji na poziciji neutralnosti u odnosu na situaciju u Ukrajini, dok je Čepurin rekao da Rusija ceni prijateljstvo i principijelan stav Srbije.

„Naše iskreno i odano prijateljstvo sa Ruskom Federacijom i moje lično poštovanje prema predsedniku Putinu ostaje neupitno”, istakao je Nikolić i izrazio nadu da će se situacija rešiti na miran način kroz dijalog i kompromis.

„Rusija je zauzela odlučan stav da zaštiti svoje sugrađane i svoj interes i smatram da treba da ostane na putu da se problem reši diplomatskim putem, kroz dijalog”, istakao je Nikolić.

 

Autor S. Samardžija

Izvor Politika, 10. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u