ZAŠTO JE DEO SRPSKE DELEGACIJE U SE GLASAO PROTIV RUSIJE?

Za osudu Rusije glasali su poslanici Nataša Vučković (DS), Vesna Marjanović (DS) i Vladimir...

Za osudu Rusije glasali su poslanici Nataša Vučković (DS), Vesna Marjanović (DS) i Vladimir Ilić (URS)

Uprkos zvaničnom saopštenju koje su preneli domaći mediji da su srpski poslanici bili uzdržani prilikom izglasavanja rezolucije o situaciji u Ukrajini, u zapisniku koji je objavljen na sajtu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope stoji da su poslanici iz Srbije prilikom glasanja zapravo bili podeljeni.

Prema objavljenom zapisniku, za usvajanje rezolucije u kojoj je osuđeno „rusko ilegalno pripajanje Krima“, glasali su poslanici Nataša Vučković (DS), Vesna Marjanović (DS) i Vladimir Ilić (URS), dok su poslanice Aleksandra Đurović (SNS), Katarina Rakić (SNS) i Stefana Miladinović (SPS) glasale protiv. Svetislava Bulajić iz LDP-a nije učestvovala u glasanju.

Rezolucija u kojoj se ocenjuje da je „takozvani referendum na Krimu bio neustavan“ usvojena je juče popodne sa 154 glasova za, 26 protiv i 14 uzdržanih. U rezoluciji se navodi da Savet Evrope ne priznaje „rusko ilegalno pripajanje Krima“.

„Poteze u cilju secesije i integracije Ruskoj Federaciji izazvala je i podstakla ruska strana, pod okriljem vojne intervencije“, piše u rezoluciji.

PSSE je navela i da u potpunosti priznaje legitimitet novih vlasti u Kijevu i parlamentu kao i „zakonitost njihovih odluka“.

Zbog ruskog pripajanja Krima poslanici PSSE u Strazburu danas raspravljaju o eventualnom ukidanju prava glasa ruskoj delegaciji.

Predsednik Srbije istakao je danas u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom da Srbija i dalje stoji na poziciji neutralnosti u odnosu na Ukrajinu.

S druge strane, Parlamentarna skupština Saveta Evrope uskratila je do kraja ove godine pravo glasa delegaciji Rusije i smenila njene zvaničnike s vodećih pozicija zbog ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim.

Ruska delegacija je bojkotovala raspravu u PSSE koja je prethodila glasanju, ocenivši je kao „farsu“, i najavila da će napustiti PSSE u znak protesta zbog današnje odluke.

Ruskoj delegaciji je pravo glasa bilo uskraćeno i 2000. godine, tada zbog ruske vojne intervencije u Čečeniji.

 

Izvor B92, 10. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u