ROSTISLAV IŠČENKO: DVA RASPLETA ZA UKRAJINU, A NIJEDAN U ŽENEVI

Najverovatnije je da će se ustanak širiti i zahvatati sve nove teritorije, a ustanici...

Najverovatnije je da će se ustanak širiti i zahvatati sve nove teritorije, a ustanici će pre ili kasnije krenuti da zauzmu Kijev

Ako Kijev narednih dana izda naredbu da protesti na jugoistoku Ukrajine budu silom ugušeni – započeće građanski rat. A na teritoriju Ukrajine će, najverovatnije, ući ruska vojska.

Pregovori o situaciji u Ukrajini, koji treba da počnu u Ženevi i da dovedu do razrešenja situacije na jugoistoku zemlje, praktično nemaju nikakve šanse.

Moguće su dve varijante razvoja događaja.

Najverovatnije je da će se ustanak širiti i zahvatati sve nove teritorije. Ako stvari krenu u tom pravcu, ustanici će pre ili kasnije krenuti da zauzmu Kijev i da iz njega isteraju aktuelnu ukrajinsku vlast.

Ovaj scenario je najverovatniji zato što ljudi koji uzimaju oružje u ruke to ne čine da bi ga nekome predali.

Druga mogućnost podrazumeva da kijevska vlada uspe da privoli narod na pregovore i da potom, kroz neko vreme, kada talas narodne podrške oslabi, uguši sam pokret, a njegove aktiviste potrpa u zatvore.

U ovom slučaju bi ustanak bio ugušen. Ali, zbog raspoloženja koja dominiraju na jugoistoku – ova varijanta je malo verovatna.

Zbog svega, Sergej Lavrov, Džon Keri i ostali mogu se okupiti u Ženevi i ispričati, ali teško da će se o nečemu dogovoriti. Ukrajinska vlast će staviti znak jednakosti između federalizma i separatizma, a to znači da ona – neće imati o čemu da razgovara.

Autor je predsednik Centra za sistemske analize i prognoze (Kijev)

 

Izvor Fakti, 12. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u