RUSKI LOVAC SU-24 SPREČIO AMERIČKI RAKETNI RAZARAČ DA UPLOVI U ODESU

Pentagon priznao da je ruski vojni avion 12 puta u niskom letu prošao iznad...

Pentagon priznao da je ruski vojni avion 12 puta u niskom letu prošao iznad razarača „Donald Cook”

Pentagon je nazvao „provokativnim” letove ruskog vojnog aviona Su-24 iznad američkog raketnog razarača „Donald Cook”, koji se nalazi u Crnom moru.

Portparol američkog Ministarstva odbrane pukovnik Stiv Voren saopštio je da je ruski lovac čak 12 puta – u niskom letu – prošao veoma blizu američkog razarača.

„To su bila provocirajuća i neprofesionalna dejstva Rusije koja ne odgovaraju njenim nacionalnim pravilima i dosadašnjim sporazumima o profesionalnoj saradnji između oružanih snaga naših zemalja” – ocenio je pukovnik Voren.

Prema njegovim rečima, taj Su-24, koji najverovatnije nije nosio borbeno naoružanje, leteo je iznad „Donald Cook” u subotu dok se taj brod nalazio u međunarodnim vodama nedaleko od obala Rumunije.

Amerikanci, baš kao pravi Amerikanci, ćute o onome što im ne odgovara. A prećutali su da su planirali da su bili planirali da „Donald Cook” 13. aprila uplovi u luku Odese, gde su protivnici kijevske hunte bili organizovali protest protiv dolaska američkog razarača.

Dakle: kad se kockice slože – lako se dolazi do zaključka da je Su-24 zapravo oterao američki brod i sprečio ga da doplovi do Odese!

Bilo kako bilo, „Donald Cook” je – umesto u Odesi – završio u jednoj rumunskoj luci.

„Donald Cook” je opremljen PVO-sistemom „Idžis”, a uplovio je u Crno more 10. aprila. Upravo ovaj ratni brod je tzv. osnovni udarni element američkog sistema protivraketne odbrane u Evropi.

Rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da će u Crno more uploviti i francuski raketni razarač „Dupleix”.

U Crnom moru se već, pored pomenutog američkog razarača, nalaze dva francuska ratna broda – veliki izviđački brod „Dupuy de Lome” i spasilački „Alizee”.

 

Izvor Fakti, 15. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u