obam brisel 123

ZORANA ŠUVAKOVIĆ: NATO I REFERENDUM

Ti ih pitaš jedno, oni odgovaraju nešto deseto Pitaš ih kako to da je...

Ti ih pitaš jedno, oni odgovaraju nešto deseto

Pitaš ih kako to da je Obama u svom govoru u Briselu rekao da se Kosovo odvojilo od Srbije, „posle referenduma organizovanog u skladu sa međunarodnim pravom “ kad svi znamo da je Kosovo proglasilo nezavisnost bez referenduma i bez saglasnosti Beograda.

Ambasadi SAD u Beogradu bilo je potrebno dva dana da javnosti kaže nešto što niko nije ni pitao: „Kosovski parlament je legalno proglasio nezavisnost u okviru legitimnog demokratskog procesa pod administracijom UN, pošto su bile iscrpljene sve druge opcije”.

A gde se dede onaj kosovski referendum iz Obaminog govora? On je bio za jednokratnu upotrebu da bi se dokazalo kako se Krim nelegalno otcepio. Za razliku od Kosova.

U međuvremenu kriza u Ukrajini se zaoštrava, tenzije rastu, istočni deo hoće referendumima da se otcepi, po ugledu na Krim. Kijev strahuje od ruske intervencije.

Srbija je ovih dana zaokupljena obeležavanjem petnaestogodišnjice bombardovanja i sećanjem na žrtve. Baš pre tri dana u Grdeličkoj klisuri je polaganjem venaca obeleženo stradanje 15 civila, među kojima je bilo i dece. Tačan broj poginulih se i ne zna. Stradali su u putničkom vozu na koji je NATO ispalio rakete iz nikad objašnjenih razloga.

Baš tog dana NATO na svoj sajt „kači “ da su „vazdušni napadi” na SRJ 1999. izvedeni „bez specifične rezolucije Saveta bezbednosti”. Sa zakašnjenjem od 15 godina, ova činjenica se prvi put javno priznaje u sedištu Atlantskog saveza u Briselu.

Datumi su se poklopili, ali nije posredi zakasnelo kajanje.

Napad NATO na Srbiju 1999. bio je „potpuno u skladu s međunarodnim pravom “, saopšteno je agenciji Beta u Briselu, a „činjenične tačke” koje je NATO prošle nedelje objavio na internetu, „ne predstavljaju promenu politike NATO, već jednostavno stavljaju na znanje dobro poznate činjenice”.

Za razliku od Krima, kosovski parlament je legalno proglasio nezavisnost, kaže se u saopštenju Stejt departmenta, pošto su „prethodno bile iscrpljene sve druge opcije”

Kosovo je tako proglašeno za jedinstveni slučaj, na koji niko neće moći da se poziva kao na presedan kako bi opravdao cepanje drugih država.

Ali onda se ispostavilo da je to lakše reći nego primeniti na delu. Samo u Evropi sada slede referendumi o nezavisnosti Škotske, pa zatim Katalonije. Katalonci se pozivaju na kosovski presedan, iako se Madrid posebno trudio da im ne pruži taj izgovor za nezavisnost tako što Španija nikad nije priznala nezavisnost i suverenitet Kosova.

I Madrid na muci objašnjava da se rukovodi principima međunarodnog prava. Onog istog kojeg su NATO i Vašington isterali kroz kosovska vrata, da bi im se ti proterani principi sada vraćali kroz prozor.

 

Izvor Politika, 15. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u