KO ĆE BITI VUČIĆEVI MINISTRI: DIPLOMATIJA DAČIĆU, PRIVREDA KORI UDOVIČKI

Nova vlada, koju će voditi lider SNS Aleksandar Vučić, imaće 15 ili 16 resora...

Nova vlada, koju će voditi lider SNS Aleksandar Vučić, imaće 15 ili 16 resora i biće izabrana 27. aprila

Pored pet ministara SNS, Rasima Ljajića i sedam vanstranačkih ličnosti, mesta u novoj vladi naći će se i Ivica Dačić, koji će biti i potpredsednik Vlade, ali i voditi diplomatiju. Iz SPS mesto u Nemanjinoj dobiće još najmanje jedan socijalista, najverovatnije Aleksandar Antić, saznaje „Blic“ u vrhu SNS.

Sigurni ministri iz SNS su, kako otkriva naš izvor, Igor Mirović, Nebojša Stefanović i Nikola Selaković, ukoliko ne bude dogovoreno da ode na mesto gradonačelnika Beograda, dok su svi ostali i dalje pod znakom pitanja. Od eksperata mesto u novoj vladi imaće Kori Udovički (privreda), Lazar Krstić (finansije) i Ivan Tasovac (kultura).

– Pored njih, Vučić razgovora i sa Dušanom Vujovićem, stručnjakom iz Svetske banke, oko ulaska u vladu – otkriva naš sagovornik.

U novoj vladi biće mesta i za članove Saveza vojvođanskih Mađara, ali ne među ministrima, već će nekoliko članova stranke Ištvana Pastora biti na funkcijama državnih sekretara.

Da će u vladi biti Dačić i SVM juče je nakon sednice Predsedništva ozvaničio Vučić.

Lider SNS kaže da će ove nedelje biti završen posao oko verifikacije mandata u parlamentu, 23. aprila biće nastavljena sednica izborom predsednika Skupštine Srbije, a posle toga biće usvojen zakon o Vladi i ministarstvima. Nakon što se završi i rasprava o amandmanima na taj zakon, biće izabrana nova vlada i položena zakletva.

On je istakao da će u vladi biti bar pet ministara koji su tu zahvaljujući svom znanju, stručnosti, a možda ih bude i sedam.

– Sa dvoje još pričamo oko programa, ideja. Znam i ko će biti ministri iz SNS, sa jednim izuzetkom. Mislim da će Kori Udovički biti u vladi. Ne bih da govorim o resoru, biće drugačije strukturisana vlada, drugačija organizacija – rekao je lider SNS. Na pitanje da li je razgovorao sa liderom NDS Borisom Tadićem, Vučić je rekao: „Dva puta, i on je izrazio stav da neće u vladu s Dačićem.“

– To je legitiman politički stav i poštovaću sve što su mi saopštili i on i Dačić. Ako mislite da ću bilo koga da teram u vladu, ne pada mi na pamet. Nema veće časti na kugli zemaljskoj nego biti deo Vlade Srbije.

On je rekao i da neće pregovarati s članovima NDS mimo Tadića.

Predsednik Skupštine iz opozicije

Vučić je rekao da pokušavaju da postignu dogovor između svih lista da se svake godine menja predsednik Skupštine, da se tu iskazuju različite ideje i da parlament dobije svoj pun demokratski smisao.

– Zato smo spremni da razgovaramo sa svima, ne samo sa onima koje će biti u vladi. Ako postignemo dogovor, prihvatićemo da predsednik bude neko iz opozicije – istakao je Vučić.

Dačić: Nismo razgovarali o kadrovskim pitanjima

Ivica Dačić izjavio je za „Blic“ da je razgovarao sa Vučićem o vladi, ali da nisu razgovarali o kadrovskim pitanjima.

– Sve što se ovih dana pojavljuje u medijima su obična nagađanja. O kadrovskim rešenjima tek ćemo pričati – rekao je aktuelni premijer.

Pobuna zbog fotelja

Sednica Predsedništva je trajala više od tri sata, a kako saznaje „Blic“ jedan od razloga je što su se pojedini funkcioneri SNS pobunili jer će samo pet ili šest članova stranke biti u vladi.

 

Autor Ivana Mastilović Jasnić

Izvor Blic, 15. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u