VOJNA AKCIJA KIJEVA PROTIV ISTOKA NA IVICI SLOMA

  Kako su građani Kramatorska „pobedili“ generala Krutova, određenog da vodi “antiterorističku” operaciju na...

 

Kako su građani Kramatorska „pobedili“ generala Krutova, određenog da vodi “antiterorističku” operaciju na istoku

Šta se desilo u utorak u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsk? U prvim trenucima izgledalo je kao da kreće velika vojna ofenziva, koja će u nekoj blitzkrieg operaciji “osloboditi” ceo istok zemlje od pobunjenika, koji imaju kontrolu nad nizom gradova.

Ono što se desilo bila je neka vrsta krvave pi-ar kampanje. Krvave zato što je ubijeno između četvoro i 11 ljudi, konačan broj još nije poznat, a pi-ar kampanje zato što to nije bila munjevita vojna operacija vraćanja kontrole u ruke centralnih vlasti, već spasavanje kredibiliteta pučista na vlasti u Kijevu. Kad su krenule kolone ukrajinske vojske, dobar deo posla obavljali su strani novinari fotografišući je. Čak i pojedini zapadni mediji prenose da je to bila “manifestacija snage”, a ne njena upotreba.

Zašto je ova krvava PR kampanja toliko trebala pučistima u Kijevu? Tokom utorka zgrada parlamenta u Kijevu ponovno je bila pod opsadom, a radikalni demonstranti još jednom su pokušali da se probiju unutra. Šta sad žele od pučista? Žele akciju, pravu silu, gušenje pobune na istoku zemlje. Pučistička Vlada najavljivala akciju na istoku više puta. Ultimatumi i rokovi su došli i prošli, a svaki dan koji su odlagali početak operacije pobunjenici su imali sve veću i čvršću kontrolu. Pi-ar kampanja bez krvi više nije bila bila opcija jer postaje sve teže pobunjenike nazivati “ruskim agentima” kada se na barikadama u Lugansku, Slajvansku, Donjecku i drugde pojavljuju sredovečne gospođe, majke sa decom, radnici, studenti i svi drugi slojevi stanovništva.

kramatorsk01

DEBAKL U KRAMATORSKU

U rudarsko-industrijskoj regiji Donbas postoje proruski unitaristi, koji naivno misle da će “Putine spasi nas” biti magična reč za ulazak ruske vojske i stvaranjem scenarija „Krim 2.0“. Na kraju bi ruska vojska mogla da interveniše, to nije isključeno, ali teško će se desiti da Donbas postane novi deo ruske teritorije. Da je Rusija samo čekala na povod, kako nas uveravaju danima probrani strani analitičari i prognostičari, onda bi to učinila juče, kada su nad Kramatorskom počeli da zvižde ukrajinski lovci i helikopteri. Rusija će intervenisati ako zaista agresivna i ugrožena pučistička vlada pokrene neku vrstu pokolja. Ali to je sve manje izvesno jer, kako će se videti, operacija u Kramatorsku zapravo je bila debakl, koji neće spasiti pučiste niti će dovesti istok Ukrajine bliže Rusiji, ali će ojačati ideju Narodne Republike Donjeck.

Pučisti u Kijevu postavili su generala Vasilija Krutova da vodi “antiterorističku” operaciju na istoku. Upravo on je u utorak izašao u javnost sa izjavama da će “svi oni koji ne polože oružje biti eliminisani”. Zatim je usledila operacija u Kramatorsku, gradu od oko 120.000 stanovnika, u neposrednoj blizini Slavjanska. Kramatorsk gotovo da nije bio pominjan u kontekstu pobune na istoku, već je bio tek jedan od manjih gradova gde su pobunjenici preuzeli kontrolu nad zgradama. Zašto počinjati operaciju baš u Kramatorsku? Zato što je on trebalo da bude probni poligon, posle koga bi nova meta postao Slavjansk.

Pučistima u Kijevu trebala je neka vrsta pobede, koja bi bila njihov prvi uspeh protiv pobunjenika da ih majdanovci ne bi proglasili nesposobnim zaprete im rušenjem. Ukrajinske snage iskrcale su se iz dva helikoptera, i izbio je prvi veći oružani sukob. Informacije govore da vojska nije izgubila nijednog čoveka, dok je druga strana izgubila nekoliko.

Taj deo operacije nije bio debakl, ali ono što je usledilo svakako jeste. Nedugo pošto su zauzeli aerodrom, na njega “trijumfalno” stiže general Krutov kako bi lično stavio a tačku na i ove krvave pi-ar kampanje. Ali tada se desilo nešto nepredvidivo. Stanovnici Kramatorska, više civili nego pobunjenici, počeli su da izlaze na ulice i krenuli su u pravcu aerodroma. Stotine njih stiglo je na mesto sukoba uprkos činjenici da je na snazi “antiteroristička” operacija i da tim potezom dovode svoj život u opasnost.

Približavaju se vojsci, a ona preteći puca u vazduh. Ljudi i dalje dolaze, sve ih je više. General Krutov, tipični zbunjeni oficir koji ne zna ni da li je agresor ili oslobodilac, pokušava da objasniti svoju ulogu lokalnim stanovnicima koji ga okružuju. “Šta radite ovde? Zašto ste došli?”, viču stanovnici Kramatorska, dok general Krutov objašnjava: “Provodimo antiterorističku operaciju”, na šta ga ovi prekidaju: “Kakvi teroristi? O čemu vi pričate?”.

General Krutov, koji je stigao u Kramatorsk da bi postao simbol vojne sile pučističkih vlasti, sada je već u fizičkoj opasnosti. Stanovnici kreću na njega, udaraju ga u glavu, bacaju mu kapu sa kojom se pojavio, hvataju ga za ruke i pokušavaju ga odvući, dok drugi uzvikuju “Uhapsimo ga.” U napetoj situaciji vojnici ipak uspevaju da ga istrgnu iz gomile koja ga je umalo linčovala.

odesa0

ODESA, VOJSKA MENjA STRANU

Sudeći prema poslednjim informacijama od srede, situacija za ukrajinsku vojskunije dobra. Rojters prenosi da je ukrajinska vojska „učvrstila“ položaje u samom Kramatorsku i da su u grad ušli sa oklopnim vozilima. Agencija navodi da su stanovnici stali ispred vozila, pokušali da spreče njihov prolaz i da su izbili manji sukobi u kojim su stanovnici vojnicima uspeli da otmu jednu radio-stanicu i nešto municije. Drugi izvor, ruska novinska agencija RIA Novosti prenosi da su vojnici u šest oklopnih vozila prešli na stranu demonstranata. Drugim rečima, stanje u Kramatorsku je za Kijev ili loše ili gore, u zavisnosti od izvora.

Ako su vojnici počeli da prelaze na drugu stranu već u fazi kad bi velika operacija širom istočne Ukrajine tek trebalo da počne, to znači da možda od nje neće biti ništa. Naravno, taj detalj neće odrediti dalji tok događaja, ali je itekako je indikativan.

Svedoci u Kramatorsku opisuju šta se dogodilo: „Spazili smo ih na trgu u blizini železničke stanice. Grupa žena ih je okružila i počeli smo im govoriti da smo mi mirni građani koji se bore samo za svoja prava i da ovde nema terorista“. Potom jedan od svedoka ističe: „Onda je na glavnom transportnom vozilu razvijena ruska zastava i uputili su se, zajedno sa demonstrantima, prema gradu Slavjansk“.

U sredu su, posle sličnih poteza u Donjecku i drugim delovima istočne Ukrajine, antivladini demonstranti proglasili Narodnu Republiku Odesa, na jugu Ukrajine u trećem najvećem gradu u zemlji. „Od danas regija Odese postaje Narodna Republika Odesa, gde vlast pripada samo narodu koji živi na ovom prostoru“, ističe se u proglasu. Demonstranti i aktivisti koji sebe nazivaju Antimajdan grupom, pozivaju sve stanovnike da potpuno blokiraju saobraćaj u gradu kako policija i vojska ne bi mogle da uđu unutra. „Sutra u 16 časova Odesa mora da bude blokirana! Doslovno“, ističe se u proglasu.

Zbog demografske multietničke slike, situacija u Odesi biće od vanredne važnosti jer pitanje koje se sve glasnije postavlja je sledeće: da li su nemiri na istoku Ukrajine, a sada već i na jugu, proruski separatizam ili otpor protiv režima u Kijevu?

Kompilacija prema izveštajima i analizama sajta Advance i Antimajdan

Svet
Pratite nas na YouTube-u