NENAD BLAGOJEVIĆ: VASKRS

Molim narod moj da danas na vaskrs pogleda ka nebu i seti se prošlosti,...

Molim narod moj da danas na vaskrs pogleda ka nebu i seti se prošlosti, da pogleda oko sebe i sagleda sadašnjost i da pogledom zaviri u srce svoje i vidi kakvu budućnost želi

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se iskazuje neizmerna ljubav i radost zbog pobede sina Božijeg nevinim stradanjem nad poniženjem, progonstvom i na kraju smrću. Radost zbog pobede dobra nad zlom. A, kada o tome razmišljam, ne mogu a da ne pomislim na moj stradalni narod, koji vekovima stojeći na braniku pravde strada, zato što je pravoslavan, ali i da mi Isusovo vaskrsenje ne ulije nadu da posle čistilišta kroz koje je prolazio i prolazi u vidu ratova, društvenih uređenja protivnih pravoslavnom duhu, genocida, izgnanstva, satanizacije, poniženja, ipak dolazi spasenje.

Isusov povratak u život – vaskrsenje, dogodio se trećeg dana posle njegove smrti. Ali on je sin Božji, i on je postradao nas radi. Nama kao običnim smrtnicima koji tražimo put Hristov treba mnogo više, zbog lutanja u svojim grehovima. Vaskrs nam govori da, ako shvatimo gde su greške na našem putu, vrata spasenja stoje širom otvorena. Pravoslavni narod koji je to prvi shvatio i krenuo svojim hrišćanskim putem sada već sigurno korača. On se polako penje lestvicom spasenja. Zato je Rusija ta svetlost koja pokazuje da je otpočeo nezaustavljiv proces vaskrsenja pravde. Ovo sada već vide i na Zapadu, pa tako bivši republikanski kandidat za predsednika SAD, Pat Bjukenen piše:

„Kapitulacija Zapada pred seksualnom revolucijom i lakim razvodima, neobuzdanim promiskuitetom, pornografijom, homoseksualnošću, feminizmom, abortusom, istopolnim brakovima, eutanazijom, asistiranim samoubistvom… Moskva Božji grad današnjice i centar kontrareformacija protiv novog paganizma“. I zaključuje: „Bog je na strani Vladimira Putina jer je Putin zastavu Rusije čvrsto zario na strani tradicionalnog hrišćanstva“.

Ako ovo vidi čovek koji svoje mišljenje formira u svetu gde je potpuni informativni mrak za istinu i pravdu, gde je svaka vest formirana u interesu kapitala a ne realne situacije, gde su svi mediji u službi prikazivanja pravoslavlja kao nečeg negativnog, isto onako kako to Holivud režira. Zašto to ne vide Srbi? Dovoljno je samo setiti se dva njihova  „vrlo uspela filma“,  „Merkale“ i „Račak“, kao i rezultata njihovog prikazivanja.

Nadam se da ste na Veliki petak ofarbali uskršnja jaja crvenom bojom, i niste podlegli još jednoj prevari. Mora da znate da crvena boja simbolizuje Spasiteljevu nevino prolivenu krv na Golgoti, to je boja vaskrsenja. Vaskrsenja nema bez stradanja i smrti. Ne zaboravite da je to boja hrišćana i crkve. Ne dozvolite im da manipulacijama kroz istoriju određenih pokreta i pojedinaca prisvoje i kompromituju Hristovu nevinu krv. Zapamtite da je to boja stradanja za veru, boja Spasitelja našeg. Njihova želja jeste da kompromituju sve što nam je sveto. Došlo je vreme za otrežnjenje građana naše stradalne Srbije.

Isus je razapet umro na Golgoti, brdu izvan Jerusalima. Pred smrt rekao je:

„Oče oprosti im, ne znaju šta rade“.

Oni tada a ovi sada ne znaju šta rade. Oni bi dali sve da vrate vreme ne bi li spasili svoje duše. Ovi sada će jednog dana davati sve da se spasu. Tada će biti kasno i za one i za ove. Mi danas, trebamo da poslušamo sina Božjeg jer nas hrišćanstvo tome i uči. To znači da ne trebamo da gledamo lažne filmove gde nam dodeljuju lažne uloge i još da im aplaudiramo za to. Davno je Petar Petrović Njegoš rekao:

„Vuk na ovcu svoje pravo ima ko tirjanin na slaba čovjeka, al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga poznanju prava, to je ljudska dužnost najsvetija.“

Treba jasno staviti do znanja da je gotovo sa lažima, da duh pravoslavnih naroda vaskrsava, da se u njemu bude njegovi sveti, vraćajući mu ponos i veru, da se jasno vidi put koji je započela probuđena Rusija. Nezaustavljivi voz pravde je spreman i ne sme se kasniti jer neće dugo stajati na peronu. Ne zaboravite da se Blagodetni oganj pali samo u rukama pravoslavnog patrijarha. Zato danas mojoj Srbiji želim da Vaskrsne i poručujem joj: VOSTANI SERBIE! VOSTANI CARICE!

Vostani Serbie! Vostani carice!

I daj čedom tvojim videt tvoje lice.

Obrati serca ih i očesa nase,

I daj njima čuti slatke tvoje glase.

Vostani Serbie!

Davno si zaspala,

U mraku ležala

Sada se probudi

I Serblje vozbudi!

Ti vozdigni tvoju carsku glavu gore,

Da te opet pozna i zemlja i more.

Pokaži Evropi tvoje krasno lice,

Svetlo i veselo, kako vid Danice.

Vostani Serbie!

Davno si zaspala,

U mraku ležala

Sada se probudi

I Serblje vozbudi!

Bosna Sestra tvoja na tebe gleda

i ne želi tebi nikakova vreda.

Ko tebe ne navidi, ne boji se Boga

Od kojeg tebi ide pomoć mnoga.

Vostani Serbie!

Davno si zaspala,

U mraku ležala

Sada se probudi

I Serblje vozbudi!

Hercegova zemlja i Černaja Gora

Daleke države i ostrovi mora –

svi tebi pomoć nebesnu žele,

Sve dobre duše tebi se vesele.

Vostani Serbie!

Davno si zaspala,

U mraku ležala

Sada se probudi

I Serblje vozbudi!

Duboko verujem i osećam da će moja Srbija vaskrsnuti. Zbog potomstva našeg želim da to što pre i vidim. Zato molim narod moj da danas na vaskrs pogleda ka nebu i seti se prošlosti, da pogleda oko sebe i sagleda sadašnjost i na kraju da pogledom zaviri u srce svoje i vidi kakvu budućnost želi. A onda, da iz sna VOSTANE SERBIA NAŠA.

 

Izvor Fond strateške kulture, 19. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u