BORIS ALEKSIĆ: AMERIČKA AGENTURA PROTIV JUŽNOG TOKA

Namera SAD je bila da pretvaranjem Ukrajine u svoju marionetu uspostave kontrolu nad većinom...

Namera SAD je bila da pretvaranjem Ukrajine u svoju marionetu uspostave kontrolu nad većinom gasovoda koji povezuje Rusiju i EU

Zapadna oligarhija ne krije bes zbog najnovijeg poraza koji je doživela u Ukrajini prilikom sukoba sa Putinovom Rusijom. Nesposobna za ozbiljnu političku i ekonomsku borbu, opredeljena za odmazdu ona je svojim podanicima širom sveta prenela naredbu da gde god mogu sabotiraju rusku ekonomiju. Vašington i Brisel poput mantre upotrebljavaju reč: sankcije, dok EU pokazuje spremnost da puca sebi u nogu kako bi „kaznila“ Ruse. Članovi Evropskog parlamenta koji gotovo ni o čemu ne odlučuju, već uz ogromne plate i privilegije glume „predstavničko“ telo, zahtevaju prekid izgradnje Južnog toka iako on zajedno sa Severnim tokom osigurava energetsku bezbednost Evrope. [1] Prvi komesar EU i predsednik Evropske komisije – tela sa najnižim stepenom demokratskog legitimiteta, Žoze Manuel Barozo je čak „nanjušio“ ruske agente u Bugarskoj! On je upozorio rukovodstvo tamošnje Socijalističke partije da ne sprečava pooštrene sankcije protiv Rusije koje mogu da dovedu do zamrzavanja Južnog toka. [2] Barozo je u isto vreme odgovarajući na pismo Vladimira Putina kojim je ruski predsednik upozorio da neispunjavanje finansijskih obaveza Kijeva može da oteža snabdevanje EU ruskim energentima, istakao da ne vidi problem u tome što Ukrajina ne plaća isporučeni ruski gas. Dug Ukrajine za gas ne sme da bude razlog za obustavu isporuka Evropi! „Upućujemo vam snažan apel da se uzdržite od te mere, zavrtanja gasnih slavina, koja bi dovela u sumnju vašu želju da vas vide kao pouzdanog snabdevača Evrope“ [3], napisao je Žoze Manuel Barozo i ostao živ. Izgleda da je na ovaj način Evropska komisija predložila Moskvi da ugovor o kupoprodaji gasa zameni ugovorom o poklonu. Briselski komeseri će pooštriti sankcije Rusiji, a ona bi za uzvrat trebala da daje gas za džabe. Očigledno je da su logika i zdrav razum odavno napustili članove Evropske komisije.

Međutim ne misle svi kao briselski komesari. Ministar ekonomije i energetike Bugarske Dragomir Stojnev imao je šta da kaže povodom napada na Južni tok. On je postavio pitanje zbog čega se ne zaustavi isporuka gasa Severnim tokom. „To je direktna mera protiv Rusije. Zašto da ne? Ali, to je ‘Južni tok’ koji treba da bude žrtvovan. Ne. Bugarska i ova vlada brane svoje nacionalne interese. Borićemo se da se taj projekat realizuje“, kaže Stojnev. [4] Naravno, isporuka gasa Severnim tokom neće biti obustavljena jer bi u suprotnom Nemačka privreda doživela kolaps. Takođe tom merom bi bile delimično pogođene Velika Britanija, Holandija, Francuska i Danska. Međutim za Brisel ne predstavlja problem žrtvovanje juga Evrope sve dok najbogatije članice EU uživaju sigurno snabdevanje ruskim gasom. Priznati stručnjaci za energetiku iz EU napominju da je Severni tok najveći doprinos energetskoj bezbednosti Evrope od 2009. godine kada je došlo do sukoba između Kijeva i Gasproma. Rukovodilac briselske kancelarije najvećeg svetskog hemijskog koncerna BASF Volfgang Veber izjavio je da Gasprom uvek ispunjava sve svoje ugovorne obaveze bez i jednog dana zakašnjenja. Ova dva svetska giganta sarađuju duže od 30 godina. Veber je izneo stav da ideja Evropske komisije o zaustavljanju izgradnje Južnog toka nije dobra. [5]

Iako su se u međuvremenu pojavile informacije o prekidu izgradnje Južnog toka u Bugarskoj, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je održao konferenciju za štampu na kojoj je demantovao te vesti. „Realizacija tog projekta odvija se na osnovu međudržavnih ugovora potpisanih između Rusije i država koje u projektu učestvuju. U saglasnosti sa međunarodnim pravom realizacija tog projekta ne može biti prekinuta na taj način“, rekao je Novak. [6] Džonatan Stem sa Instituta za energetske studije u Oksfordu smatra da je veliki značaj Južnog toka upravo u tome što će on zaobilazeći Ukrajinu obazbediti sigurno snabdevanje Evrope prirodnim gasom. Kada bude izgrađen Južni tok će omogućiti Gaspromu da izvrši sve ugovorne obaveze prema EU bez korišćenja postrojenja u Ukrajini. Međutim, za SAD to predstavlja problem.

Američki stručnjaci smatraju da je „Južni tok besmislen“ jer „ne dovodi u Evropu nove količine gasa, već mu je jedini cilj da zaobiđe Ukrajinu, a politika Zapada u ovom trenutku je pronaći način za trošenje velike količine novca kako bi se ista ta Ukrajina spasila“ smatra profesor Alan Rajli sa Siti Univerziteta. [7] Namera Sjedinjenih država je bila da pretvaranjem Ukrajine u svoju marionetu uspostave kontrolu nad većinom gasovoda koji povezuje Rusiju i EU. Bela kuća je organizovala puč u Kijevu, gde je na vlast dovela svoje ljude, pa sada iz petnih žila napada Južni tok koji remeti njene planove o kontroli snabdevanja Evrope ruskim gasom jer poput Severnog toka zaobilazi Ukrajinu.

Tu se ne završava američka strategija uperena protiv Rusije. Vašington je nakon izvršenog pritiska na Brisel da uvede sankcije Moskvi, nastavio da traži saveznike u svetu koji će se pridružiti njegovoj agresiji na Rusiju. Barak Obama prilikom nedavne posete Saudijskoj Arabiji nije govorio o ljudskim pravima koja se masovno krše u toj petrolejskoj monarhiji već o naoružavanju terorista u Siriji, ali i o obaranju cene nafte na svetskom tržištu. Bela kuća odlično zna da Rusija dobija dosta novca od prodaje prirodnog gasa, ali i da mnogo više zarađuje od prodaje nafte. Zbog toga je Obama u Rijadu pokušavao da ubedi vladajuću kuću Sauda da poveća proizvodnju nafte i smanji njenu cenu na svetskom tržištu u zamenu za neizvesni projekat izgradnje postrojenja za prozvodnju i prevoz tečnog gasa kupcima u EU. Na sličan način je svojevremeno Ronald Regan oborio cenu nafte na svetskom tržištu. Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte u svetu, a u martu je proizvela prosečnih 9.566 miliona barela dnevno. [8] Međutim smanjenje cene „crnog zlata“ bi pogodilo i Saudijsku Arabiju, Irak i mnoge druge države, a ne samo Rusiju. Ruski budžet za 2014. godinu je projektovan za prosečni iznos od 93 američka dolara za barel nafte. Čak i kada bi Saudijska Arabija pristala na cenu od 80 dolara po barelu ruska ekonomija bi izdržala taj udarac.[9] Takođe, Rusija se sve više okreće azijskom tržištu. Rosnjeft od ove godine izvozi više nafte u Kinu nego u Nemačku koja je do skora bila prvi uvoznik ruskog „crnog zlata“. Nedavno je prvi čovek Rosnjefta Igor Sečin posetio Kinu, Indiju, Vijetnam i Južnu Koreju u nastojanju da postigne nove sporazume i poveća ruski izvoz.

Obamin plan čiji je cilj smanjenje cene nafte na svetskom tržištu mogao bi da izazove haos na Bliskom Istoku, baš kao što strategija Vašingtona u Evropi gde EU podstiče na ekonomski rat sa Rusijom ugrožava ceo Stari kontinent. Dakle, Bela kuća je spremna da zbog nanošenja štete Rusiji žrtvuje i Evropu i Bliski Istok. Vodeće države u ovim delovima sveta bi mogle da razmisle o promeni strateškog partnera jer od Vašingtona imaju samo štetu, a od Rusije korist. O tome bi mogla da porazmisli i Srbija.

I dok se bugarski ministar ekonomije i energetike bori za izgradnju Južnog toka, srpska ministarka energetike sabotira taj projekat. U Srbiji se povodom Južnog toka oglasila Zorana Mihajlović koja je izjavila da je u pitanju veliki međunarodni projekat u kome je država Srbija mnogo više uradila nego neke druge zemlje. Ipak po njoj najveću kočnicu u realizaciji Južnog toka predstavlja Srbijagas. [10] Najpre se postavlja pitanje kako je Srbija mogla da uradi mnogo više od drugih zemalja kada Srbijagas navodno koči Južni tok. Naravno ova izjava ministarke energetike ne predstavlja njenu iznenadnu brigu za ruski gasovod već nastavak rata koji ona vodi protiv Srbijagasa i Gasproma, a samim tim i protiv njihovog zajedničkog projekta. Kao pripadnik britansko – masonske ćelije koja u Srbiji deluje pod imenom „Ist – vest bridž“ Zorana Mihajlović se služila falsifikatima, podmetanjima i prevarama. Ona je svojevremeno na svoju ruku izmenila ranije usaglašeni ugovor o isporuci gasa Srbiji i podmetnula ga Ivanu Mrkiću i Milanu Bačeviću koji su ga poneli sa sobom u Rusiju, čime je izazvala skandal. Mihajlovićeva je izmenila količinu gasa koji bi se isporučivao, cenu, čak je izbacila Jugorosgas kao posrednika u prodaji. Ruska strana je odbila da pregovara o tom falsifikovanom dokumentu. [11] Južni tok je u Srbiji proglašen za projekat od javnog (nacionalnog) značaja čime je izbegnuta primena štetnog Trećeg energetskog paketa EU kojim Brisel pokušava da reketira Gasprom. Međutim, ministarka energetike je u svom predlogu restrukturiranja Srbijagasa predstavila rešenja koja imaju za cilj primenu Trećeg energetskog paketa protiv kojeg se bori Moskva.[12] Njeni napadi na Srbijagas kojeg ruska strana vidi kao garant izgradnje Južnog toka traju i danas. Na ovaj način Zorana Mihajlović sledi američku strategiju koja ima za cilj prekid izgradnje Južnog toka. Ukoliko do toga dođe posledice po Srbiju bi bile zastrašujuće. Srbija bi ostala bez 5 milijardi evra ruskih investicija i hiljada novih radnih mesta, a njena energetska bezbednost bi bila ugrožena. Srpska ekonomija bi potonula u još veću krizu.

__________

Napomene:

[1] http://ruskarec.ru/news/2014/04/18/evropski_parlament_juzni_tok_ne_treba_da_bude_izgradjen_29901.html

[2] http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/395269/Srbija-bez-Juznog-toka

[3] http://www.blic.rs/Vesti/Svet/458726/Barozo-odgovorio-Putinu-na-pismo-Ne-zavrcite-slavine-za-gas-spremni-smo-za-razgovor

[4] rts.rsl

[5] http://www.reuters.com/article/2014/04/17/us-ukraine-crisis-gas-southstream-analys-idUSBREA3G1KP20140417

[6] http://www.danas.rs/danasrs/svet/globus/juzni_tok_tece.12.html?news_id=280151

[7] http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/395269/Srbija-bez-Juznog-toka

[8] http://gulfnews.com/business/markets/saudi-arabia-s-crude-oil-output-drops-to-9-566m-bpd-in-march-1.1316661

[9] http://www.globalresearch.ca/us-sanctions-on-russia-and-the-battle-for-oil-and-natural-gas-impacts-on-global-energy-security/5377658

[10] http://www.nspm.rs/hronika/zorana-mihajlovic-srbijagas-je-najveca-kocnica-juznom-toku.html

[11] http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/347668/Nikolic-ljut-na-ministarku-energetike

[12] http://www.merz.gov.rs/sites/default/files/Plan%20restrukturiranja%20JP%20Srbijagas.pdf

 

Izvor Fond strateške kulture, 20. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u