RATKO PAIĆ: SRBI NE PREKRAJAJU ISTORIJU, SAMO ŽELE PRAVEDAN SUD

Iz najnovijeg američkog upozorenja svojim građanima vidljivo da Kosovo ne može biti državna tvorevina,...

Iz najnovijeg američkog upozorenja svojim građanima vidljivo da Kosovo ne može biti državna tvorevina, pogotovo ne moderna

Takozvani „zamenik ministra inostranih poslova Kosova“ Petrit Seljimi je u razgovoru za beogradski dnevni list „Danas“ između ostalog izjavio da je „Srbija svim sredstvima propagande pokušala da iskoristi optužbe Dika Martija kako bi prekrojila istoriju kosovskog rata“.

Međutim, očigledno je da to Srbiji uopšte nije potrebno, s obzirom da istorijske činjenice nepobitno svedoče u njenu korist, a ono što Seljimi nije pomenuo – to je da Srbija jednostavno traži pravedan sud koji će sankcionisati zločine nad kosmetskim Srbima. Osim toga, Seljimi je u nastavku tog intervjua nazvao „naučnom fantastikom“ najvažniji deo izveštaja Dika Martija, u kome se za trgovinu ljudskim organima optužuje Hašim Tači, dakle Seljimijev neposredni šef u samozvanoj vladi Kosova, pa je otuda logičan njegov pokušaj zamene teza i prebacivanja krivice na Srbiju.

A da Martijev izveštaj uopšte ne zvuči kao naučna fantastika, nego kao optužba zasnovana na dokazima i osnovanim sumnjama, govore na primer oni njegovi delovi u kojima se navodi da je još 1999. godine u javnost procureo podatak da je oko 300 Srba bilo oteto i dovedeno u Albaniju, gde su im u takozvanoj Žutoj kući vađeni organi, koji su zatim isporučivani u klinike širom Evrope. Te sumnje su potvdili i ostaci pronađene medicinske opreme, a prema izveštaju Saveta Evrope od 12. decembra 2010. godine, kao organizator kidnapovanja Srba i zatim trgovine ljudskim organima – označen je upravo sadašnji Seljimijev šef vlade Tači i drugi pripadnici OVK. Pa ipak, kao što se videlo, kosovski diplomata je elegantno preskočio te neprijatne činjenice, i u navedenom intevjuu je rekao još i to da su „intervencija NATO pakta na Kosovu i ustanak OVK predstavljali najuspešniju zapadnu intervenciju koja je pomogla Srbiji i Kosovu da se pokrenu u pravcu evropske budućnosti, a specijalni sud koji će se baviti optužbama Dika Martija zacementiraće legitimnost Kosova kao moderne, evropske države.“

Međutim, te njegove nadahnute reči bez realnog pokrića su nehotice demantovane upravo sa mesta sa kog bi se to najmanje očekivalo – iz samih Sjedinjenih Država, s obzirom da je Biro za diplomatsku bezbednost američkog Stejt departmenta povodom vaskršnjih praznika izdao saopštenje u kome se pozivaju američki građani na Kosovu da budu oprezni zbog rasta ekstremizma, što je doslovno obrazloženo ovako – „Imajući u vidu povremene pretnje verskim objektima na Kosovu, posebno najpoznatijim crkvama u urbanim centrima, američka ambasada želi da skrene pažnju svim američkim građanima na Kosovu da budu oprezni“.

Stoga, čini se da je već samo iz ovog najnovijeg američkog upozorenja svojim građanima vidljivo da Kosovo ne može biti državna tvorevina, a pogotovo ne moderna, kako to reče Seljimi, ukoliko se upućuju takve pretnje čak i najpoznatijim srpskim crkvama u urbanim centrima na najveći hrišćanski raznik, i štaviše, ako je u izveštaju Dika Martija kao glavni organizator trgovine ljudskim organima označen tamošnji premijer. I zato je razumljivo da Srbi uopšte nemaju potrebu da prekrajaju istoriju jer ona svedoči u srpsku korist, nego jedino žele – pravedan sud za poznate zločine.

 

Izvor Glas Rusije, 20. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u