PATRIK BJUKENEN: MI, AMERIKANCI, NEMAMO NIKAKVO PRAVO DA OSUĐUJEMO RUSE

Bivši kandidat za predsednika SAD uveren je da Obama nema podršku Amerikanaca za politiku...

Bivši kandidat za predsednika SAD uveren je da Obama nema podršku Amerikanaca za politiku prema Rusiji i Ukrajini

Vašington preti da će protiv Rusije uvesti nove sankcije i da će naoružati Ukrajinu, ali teško da će od toga biti išta jer ratoborna retorika vrha SAD nema podršku Amerikanaca koji učesnike proruskih protesta u Ukrajini ne smatraju ovaploćenjem zla – ocenio je Patrik Bjukenen u tekstu napisanom za The American Conservative.

Poznati publicista i bivši kandidat za predsednika SAD istovremeno je upozorio Belu kuću, Stejt department i Pentagon da se oružje ne uzima u ruke ako se ne želi realno primeniti.

„Predsednik Obama i Džon Keri opet su ispali smešni, kao onda kada su pretili sirijskom „crvenom linijom“. Iako su se tada nasukali, naglasio je Bjukenen, opet guraju nos u tuđe stvari i mašu upozorenjima i pretnjama koje nisu u stanju da realizuju. Obojica i dalje revnosno blefiraju i hvale se iako im američki narod govori: „To nije naša tuča“.

Nastavljajući istu „liniju“, Bjukenen je napisao:

„Ako odvajanje Ukrajine od Ruske Federacije bilo ‘trijumf samoopredeljenja’, zbog čega Rusi Krima i Donjecka nemaju pravo da se otcepe od Kijeva i da se vrate u sastav Rusije? Ako su Gruzini imali pravo da se oslobode od vlasti Ruske Federacije, zašto stanovništvo Abhazije i Južne Osetije nema pravo da se oslobodi od vlasti Gruzije?“

Bjukenen je istovremeno ukazao da Zapad Putina smatra pretnjom svetu zasnovanom na pravilima i postavio pitanje: „Kakva pravila su nama dozvolila da bombardujemo Srbiju da bi od nje otrgli Kosovo – kolevku srpskog naroda?“

U Vašingtonu sigurno neće biti zadovoljni ni ovom njegovom istorijskom paralelom: Krim se priključio Rusiji bez krvoprolića i uz puno odobravanje naroda, a odvajanje Teksasa od Meksika dovelo je do velikog rata i toga da su SAD okupirale meksičke teritorije.

Povodom događaja na istoku Ukrajine, napisao je da tamošnji učesnici protesta preuzimaju vlast na potpuno isti način kao što su to učinili akteri kijevskog Majdana. Jedina razlika je u tome – naglasio je Bjukenen – što Ruse sada nazivaju „teroristima“, dok se članovi partije Svoboda i Desnog sektora, koji su se tukli sa policijom i palili zgrade da bi svrgli zakonito izabranog predsednika države, smatraju herojima.

„Zar to nije očevidno licemerje? I, kako se mi, Amerikanci, usuđujemo da sa nevinim izrazom na licu osuđujemo delovanje Rusa u Ukrajini“ – postavio je direktno pitanje Bjukenen.

Prethodno je američki geopolitički analitičar Erik Drejcer ocenio da Vašington pokušava da demonizuje Rusiju i Vladimira putina zato što „ukrajinska pozicija Moskve ide uz dlaku američkim interesima“.

Izvor Fakti, 21. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u