RATKO PAIĆ: PROSLAVA VASKRSA MEĐU UPLAŠENIM OD GLOBALNOG PORETKA

Patrijarh Irinej: „Hristos dolazi i nama, uplašenima od globalnog svetskog poretka i besporetka, od...

Patrijarh Irinej: „Hristos dolazi i nama, uplašenima od globalnog svetskog poretka i besporetka, od velikih i malih inkvizitora, a i od novih Pilata, koji ponovo sude i presuđuju istini i pravdi, i ponovo prete Golgotom“

Širom Srbije i balkanskog poluostrva u nedelju je svečano proslavljen Vaskrs – najveći hrišćanski praznik i dan svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva, kojim se proslavlja pobeda života nad smrću i Dobra nad Zlom.

Toržestvenu liturgiju u Sabornom hramu u Beogradu je predvodio Patrijarh Irinej, koji je u svojoj vaskršnjoj poslanici ove godine između ostalog poručio da „Hristos dolazi i nama, uplašenima od globalnog svetskog poretka i besporetka, od velikih i malih inkvizitora, a i od novih Pilata, koji ponovo sude i presuđuju istini i pravdi, i ponovo prete Gogotom.“

Svjatejši je posebno pozdravio, kako je rekao, „stradalnu braću na Kosovu i Metohiji“, koji, iako se nalaze u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, slave vaskrslog Spasitelja. Osim toga, Patrijarh srpski Irinej je, pored pozdrava pravoslavnim vernicima širom Balkana, još obratio pažnju na zbivanja u Ukrajini jer je kazao „da se molimo Pobeditelju ljudske nepravde za braću u Ukrajini, sa željom da se prosvetle um i duša sejačima mržnje prema Pravoslavlju“.

Inače, povodom velikog praznika bilo je svečano i u Republici Srpskoj, kao i u Crnoj Gori, gde je mitropolit Amfilohije u obraćanju vernicima ustvrdio da i sada Hristova Crkva ide preko Golgote, naročito na Kosovu i Metohiji i u novije vreme u drevnoj Kijevskoj Rusiji. On je nakon službe u Cetinjskom manastiru poručio da naslednici pravde Pontija Pilata danas učestvuju u produbljivanju raskola među braćom, to jest između Kijeva i Moskve.

Naposletku, vladika crnogorsko-primorski je podsetio na zaveštanje koje je ostavio Sveti Petar Cetinjski svome narodu „o vernosti jednorodnoj, jednokrvnoj i jednovernoj Rusiji“ a još je dodao i to da je dobro da se na Vaskrs setimo reči Svetoga Petra Cetinjskoga, da budu opomena, kako je naglasio, „svima u Crnoj Gori, od njene vlade, pa sve do poslednjeg čoveka koji živi u tim krajevima“. Vladika Amfilohije je zatim izrazio uverenje da će taj zavet ispoštovati „svi oni koji se nisu svrstali sa Judinim svatovima koji prodaju veru za večeru“.

Takođe, Vaskrs je svečano proslavljen i na Kosmetu, iako iz razumljivih razloga nije moglo da se govori ni o kakvoj posebnoj radosti ako se uzmu u obzir tamošnje okolnosti i činjenica da su, na primer, pravoslavni vernici mogli samo u pratnji kosovske policije da obiđu hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice, koji je stradao tokom martovskog nasilja 2004. godine, a već nakon kraće službe su morali da se vrate nazad.

Tako je ukratko izgledala jučerašnja proslava najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa u Srbiji i na prostoru Balkana, a budući da se radi o trodnevnom prazniku, njegovo obeležavanje se nastavlja i u ponedeljak i utorak. Ustvari, sve jučerašnje proslave mogle bi zbirno da se u nekoliko reči opišu onim delom iz poslanice Patrijarha srpskog Irineja, u kome se kaže – „Radosno kličemo i pojemo: danas je proleće u dušama našim. Hristos, sunce života sa Istoka, iz groba vaskrse i zasija“. A ovom prilikom i ja bih hteo da se pridružim čestitkama i da slušaocima poželim srećan praznik – Hristos voskrese!

 

Izvor Glas Rusije, 21. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u