SELO U BAČKOJ PODIGLO SPOMENIKE GAVRILU PRINCIPU I SOLUNSKIM DOBROVOLjCIMA

Obeležja otkrili akademik Matija Bećković i reditelj Emir Kusturica U Tovariševu, selu u bačkopalančkoj...

Obeležja otkrili akademik Matija Bećković i reditelj Emir Kusturica

U Tovariševu, selu u bačkopalančkoj opštini sa oko dve hiljade duša, u ponedeljak je otkrivanjem biste Gavrilu Principu i spomen-ploče sa imenima 50 solunskih dobrovoljaca, započelo svečano obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Uz zvuke pesme Tamo daleko, akademik Matija Bećković je otkrio spomen-ploču sa 50 imena solunskih dobrovoljaca iz Tovariševa, a potom je Emir Kusturica otkrio bistu Gavrilu Principu. Preplavljen emocijama, slavni reditelj je prekrstivši se, poljubio bronzanu bistu postavljenu u centru sela.

– Posle sto godina, na prvi dan Vaskrsa, vaskrsnula su imena 50 ratnika. Kao što seme preko zime preživi u zemlji, i pojavljuje se kao cveće, tako iz groba zaborava, vaskrsava buket 50 predaka – rekao je Bećković. – Zauvek su zastali na ovoj ploči.

Podsećajući na starosedeoce iz Tovariševa, koji su u Sarajevu na školovanju bili simpatizeri i članovi organizacije Mlada Bosna, Bećković je kazao da pucanj Gavrila Principa nije promenio samo njegov već i život svakog Srbina u Austrougarskoj.

Na srpskom i ruskom frontu su pristizali i oni ispod tuđih zastava i na strane uniforme stavljali šajkače – rekao je Bećković. – U najslavnijem ratu poginulo je 402.435 vojnika, a streljano, ubijeno u logorima i obešeno 845.000 civila – podsetio je na istorijske činjenice akademik Bećković. – Nikad se neće znati koliko je velikih umova izgubljeno. Žrtve se ne smeju zaboraviti, a zanemarivanje srpskih žrtava u Prvom svetskom ratu počelo je po njegovom završetku.

Kusturica je kazao da je most Gavrila Principa bio na pet metara od mesta gde se rodio u ulica Vojvode Stepe, kojoj se sad ni ime ne zna.

– I taj most koji je vodio u park cara Dušana, sada se drugačije zove – kazao je proslavljeni reditelj. – Svaki grad od Bara do Subotice ima ulicu druga Tita, a posle dolaska demokratije i petooktobarskih promena, u Gornjem Milanovcu, jedan demokrata je odlučio da ukine ulicu koja je nosila ime Gavrila Principa, uz objašnjenje kako može, on, terorista, da ima ulicu.

Po Kusturičinim rečima, da nije bilo Gavrila, ne bi bilo moderne srpske države.

– Gavrilo Princip postoji ne samo kao velika emocija – kazao je Kusturica. – U Višegradu će biti otvoren mozaik, predstava o Gavrilu Principu. 

SLOBODARSKI DUH

Jovan Ranisavljev, član MZ Tovariševo, obraćajući se sugrađanima, kazao je da sećajući se Gavrila Principa odaju poštu slavnim precima.

– Sveštenik Jovan Protić iz Tovariševa i njegova sestra Zorka bili su u kontaktu sa Mladom Bosnom – podsetio je Ranisavljev, dodajući da je Princip noć uoči atentata prespavao u Zorkinoj kući. U Tovariševo je došlo 116 porodica iz Principovog zavičaja.

PONOVO MEĐU ZEMLjACIMA

Inicijativa za postavljanje biste Gavrilu Principu i spomen-ploče sa imenima solunskih dobrovoljaca potekla je od podružnice Udruženja Ognjena Marija Livanjska iz Tovariševa i Obrovca i mesne zajednice Tovariševo, gde su tokom 1946. kolonizacijom stigli ljudi iz Principovog zavičaja.

Autor Lj. Preradović

Izvor Večernje novosti, 21. april 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u