DOKUMENTI CIA: VATIKAN PRUŽIO UTOČIŠTE ANTI PAVELIĆU

Odbeglom ustaškom lideru nakon bega iz Zagreba pomoć pružila Sveta stolica, a Amerikanci i...

Odbeglom ustaškom lideru nakon bega iz Zagreba pomoć pružila Sveta stolica, a Amerikanci i Englezi oklevali da ga uhapse, pokazuju dokumenti CIA

Ono o čemu se ranije spekulisalo, sada je i potvrđeno. Dokumenta američke Centralne obaveštajne službe (CIA) sa kojih je skinuta oznaka tajnosti pokazuju da je Vatikan pružao utočište poglavniku kvislinške Nezavisne Države Hrvatske Ante Paveliću nakon njegovog bega iz Zagreba. Na osnovu dokumenta datiranog 8. novembra 1947. u koji je zagrebački Jutarnji list imao uvid, Amerikanci i Britanci su u leto te godine planirali da uhvate Pavelića, ali taj plan nije sproveden.

Navodno su i London i Vašington znali detalje o Pavelićevom boravku u Vatikanu, uključujući i broj sobe u kojoj se nalazio. Iako su oklevali, smislili su plan za njegovo hapšenje, ali su obe države odugovlačile ne pokazujući veće zanimanje. Dokumenti CIA otkrivaju i da su Britanci Pavelića imali u rukama tokom racije u Đenovi, ali su ga pustili.

Iz izveštaja koje je pukovnik G. F. Blunda iz Komande za Mediteran uputio brigadnom generalu Karlu Friču, zameniku direktora obaveštajnog štaba Evrope, vidi se američko oklevanje da sami krenu u akciju, ali i rezigniranost zbog britanske nespremnosti za saradnju.

„U Rimu sam se 11. avgusta sastao s Bendalom iz britanske ambasade te s američkim ambasadorom, kojega sam obavestio da je, prema proverenim informacijama, Pavelić u Vatikanu”, napisao je pukovnik Blunda i dodao da su Britanci nagovarali Amerikance da sami uhapse Pavelića.

Pozivajući se na dokument CIA, Jutarnji list takođe piše o tome da je posle bekstva iz Zagreba Pavelića skrivao Vatikan. List navodi da je Pavelić s porodicom pobegao 6. maja 1945. u Austriju, gde je boravio u američkoj okupacionoj zoni, odakle se s falsifikovanim peruanskim dokumentima pod imenom don Pedro Goner, prerušen u sveštenika, prebacuje u Italiju.

„Stiže do Rima, gde ga, kako potvrđuje deklasifikovana beleška, pod svoje okrilje uzima Vatikan, u kojem je tada stolovao papa Pije Dvanaesti, bivši vatikanski nuncij u nacističkoj Nemačkoj”, piše „Jutarnji list”.

List navodi da su u Rimu, vrlo brzo nakon pada NDH, sveštenik Krunoslav Draganović i grupa sveštenika i redovnika vezanih uz Zavod Svetog Jeronima, koji se nalazi u centru Rima, ali je pod upravom Vatikana, uspostavili mrežu koja je trebalo da omogući pripadnicima kvislinškog režima da se prebace na tada najsigurniju lokaciju, u zemlje Južne Amerike.

Omiljena odredišta bila su Argentina, Paragvaj i Brazil, jer su u tom delu sveta na vlasti većinom bile vojne hunte. O toj mreži u drugoj belešci, od 12. februara 1947. godine, iscrpno piše specijalni agent Robert Klejton Mud iz američke kontraobaveštajne službe. On je uspeo da nađe doušnika u Zavodu Svetog Jeronima, koji ga je iscrpno izveštavao o stanju u toj instituciji koja se nalazi u samom središtu Rima, ali je pod upravom Vatikana.

Prema Mudovim saznanjima, onde su boravili visokopozicionirani čelnici NDH – komandant vazduhoplovnih snaga Vladimir Kren, dr Vjekoslav Vrančić, zamenik ministra spoljnih poslova, ali i Đorđe Perić, ministar propagande u srpskoj vladi Milana Nedića, mada se Pavelić tu ne spominje.

Agent Mud u belešci upozorava da se priprema operacija da se u Južnu Ameriku prebace Pavelić i Kren, posle čega su američke službe pokrenule operaciju lociranja Pavelića.

Ustaški vođa je, međutim, uspeo da se dokopa Argentine 1948, a kasnije mu se pridružio i ostatak porodice. U Buenos Ajresu se veoma dobro snašao pod okriljem Huana Perona, koji je osim njega primio i druge najtraženije zločince Trećeg rajha. Adolf Ajhman, Jozef Mengele i Klaus Barbi, Branko Benzon, Hajnrih Ivo, Franc Štangel i Erih Pribke samo su neki od njih i Argentina u tom periodu postaje sinonim za nacističku i fašističku emigraciju.

Komunističke vlasti Jugoslavije su nekoliko puta od Argentine tražili izručenje Pavelića, ali je ono uvek bilo odbijeno iz raznih razloga. Nakon pokušaja atentata na njega, koji je izvršio Blagoje Jovović 1957. godine u mestu Lomas del Palomar, kraj Buenos Ajresa, gde je živeo pod lažnim imenom, napušta Argentinu i odlazi u Španiju, gde mu Franko pruža politički azil.

Autor D. Vukotić

Izvor Politika, 25. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u