BORIS ALEKSIĆ: KRATKE NOGE NARODNOG POSLANIKA MOMIRA STOJANOVIĆA

Posledica usvojenog Izveštaja o trošenju budžetskih sredstava na KiM, prema Stojanoviću, treba da bude...

Posledica usvojenog Izveštaja o trošenju budžetskih sredstava na KiM, prema Stojanoviću, treba da bude promena srpske političke elite na KiM

Polovinom aprila 2014. godine Anketni odbor Skupštine Srbije usvojio je sopstveni Izveštaj u kojem se navodi da su nenamenski trošena sredstva na području Kosova i Metohije u periodu od 2000. do 2012. godine. Izveštaj pokazuje da je u roku od 12 godina, potrošeno 2 milijarde i 800 miliona evra. Od toga je 450 miliona evra, otišlo na isplate duga Londonskom i Pariskom klubu, radi izmirenja dugova Srbije po kreditima za izgradnju Termoelektrane A i B, hidrosistema Ibar-Lepenac. Iznos plata, penzija i svih drugih davanja građanima Južne srpske pokrajine, nije premašio godišnju sumu od 170 do 190 miliona evra što je oko 0,2% BDP-a Srbije. Poređenja radi, građani Srbije izdvavaju godišnje 90 miliona evra za nevladine organizacije, a od te sume 27 miliona evra svake godine pripada udruženjima koja se duže od decenije bave istraživanjem navodnih srpskih zločina, promovisanjem NATO pakta, te Tuđmanovih, Izetbegovićevih i Tačijevih tvorevina na Balkanu. [1] Narodni poslanik Marko Jakšić koji je glasao protiv ovog nepreciznog i nepotpunog Izveštaja Anketnog odbora, ističe da je cilj njegovih autora negativna kampanja uperena protiv Srba na Kosovu i Metohiji i njihovo poređenje sa kriminalcima, te da se tako stvora faktička situacija u kojoj će se Srbija lakše odreći Kosova i Metohije. [2]

U situaciji u kojoj SAD i EU insistiraju da Beograd do kraja primeni protivustavni Briselski sporazum Izveštaj o trošenju budžetskih sredstava na KiM je dobro došao Aleksandru Vučiću. Predsednik Anketnog odbora, narodni poslanik iz redova SNS Momir Stojanović je više puta u javnosti pokazao zadovoljstvo usvajanjem Izveštaja, a nedavno je otišao i korak dalje. Ovaj dokument pun nedostataka mu je poslužio da predstavi novu crnu listu nepoželjnih političara tj. eliminaciju srpskih „političkih elita na samom KiM, kao i predstavnika političkih opcija koje se bave KiM“ pa čak i da odgovornost za agresiju NATO pakta na SRJ, svali na Srbiju! [3] Budući da je ove reči izgovorio bivši direktor VBA koji je 2004. godine upozorio javnost na predstojeći pogrom Srba na KiM, patriotska javnost je gotovo zanemela. Međutim, u svom obraćanju građanima predsednik Anketnog odbora Momir Stojanović je izrekao grube neistine i pokazao nedopustivo neznanje, obzirom na funkciju koju obavlja. Što je najgore od svega njegova crna lista najavljuje nastavak kampanje SAD na absorbovanju Srbije i njenom uvlačenju u NATO i EU.

Kada je u pitanju nenamensko trušenje budžetskih sredstava na KiM bilo bi dobro da je general Stojanović deo izveštaja posvetio odgovoru na pitanje koliko je oštećen budžet Srbije krađom srpskih prirodnih resursa na KiM od strane Šiptara i Zapada. Možda je ovde dovoljno reći da samo vrednost lignitnog uglja u Južnoj srpskoj pokrajini prevazilazi 1000 milijardi evra. Vrednost najvažnijeg strateškog resursa 21. veka – vode, višestruko prevazilazi ovu sumu, budući da se na KiM nalaze neka od najvažnijih čvorišta zdrave pijaće vode u Evropi. [4] Ova i mnoga druga prirodna bogatstva već godinama, kradu partneri u razgovorima (i na putu u EU) naprednjaka – šiptarski teroristi i njihovi pokrovitelji iz SAD i EU. Umesto toga, Stojanović tvrdi da ne zna čija je Trepča i izražava, čini se žaljenje, što „američka kompanija nije ušla u posed“ ovog srpskog energetskog giganta. [5]Za žaljenje je jedino to što visoki funkcioner naprednjaka i bivši direktor VBA, ne zna da su KiM deo Srbije, a samim tim i Trepča.

Posledica usvojenog Izveštaja o trošenju budžetskih sredstava na KiM, prema Stojanoviću treba da bude promena srpske političke elite na KiM, ali i predstavnika političkih opcija koje se bave KiM, jer oni „nemaju više ni moralnog ni političkog kredibiliteta da se bave KiM.“(!) Izrečeno se onosi, ni manje ni više, nego na „predstavnike svih stranaka i na onu koja se dominantno bavila Kosovom.“ [6] (!) Ovde Momir Stojanović najavljuje čišćenje srpske političke scene od svih političara koji se bave Južnom srpskom pokrajinom. Međutim, progonjeni ovaj put neće završiti u Haškom tribunalu, već u zatvorima naprednjaka i niko više neće smeti ni da zucne o Kosovu i Metohiji (osim onih koji su ga odavno predali). Niko neće smeti ni da osporava protivustavni Briselski sporazum. Ovakvo jednoumlje je postojalo u vreme Josipa Broza. Krivično gonjenje u Hagu kontrolišu agenti američke i britanske obaveštajne službe, a u Srbiji poslušnici Vašingtona i Londona. Veza je očigledna.

Momir Stojanović u svojim javnim nastupima pokazuje i prilično neznanje. Uprkos svojim izjavama o eliminaciji političara i političkih stranaka koje se bave KiM, on ističe da „izveštaj nema političku konotaciju“! Pored toga, nova uzdanica naprednjaka tvrdi da Anketni odbor nije mogao da obavi razgovor sa (Nebojšom) Čovićem i (Slobodanom) Samardžićem. Tako nešto nije moguće po Poslovniku Skupštine Srbije, tvrdi Stojanović. [7] Međutim, upravo je smisao svakog anketnog odbora da od pojedinaca dobije odgovore na pitanja koje ga interesuju. „Anketni odbor ima pravo da traži od državnih organa i organizacija podatke, isprave i obaveštenja, kao i da uzima izjave od pojedinaca koje su mu potrebne.“ [8] Iz ovoga vidimo da Stojanović nema pojma šta piše u Poslovniku po kojem radi njegov Anketni odbor. Pored toga, poslanik naprednjaka pokazuje neverovatno nepoznavanje geografije. On ističe da se EU plaši stvaranja velike Albanije, zbog čeka je protiv podele KiM, pa je Srbima zbog toga namenjena uloga krajišnika i „tampon zone“! Najpre valja posetiti generala Stojanovića da Vlada Albanije i šiptarski separatisti u Prištini već uveliko održavaju „zajedničke sednice vlada“, kao i da granica između okupiranog KiM i Albanije faktički ne postoji. [9] Ovo znači da su NATO i EU na terenu već stvorili veliku Albaniju. U svemu su im pomogli naprednjaci i socijalisti prihvatajući protivustavni Briselski sporazum. Pored toga Srbi nikako ne mogu da budu „tampon zona“ stvaranju velike Albanije jer su istrebljeni sa juga KiM i opstaju samo na sveru Pokrajine, gde svojim postojanjem još uvek sprečavaju prodor šiptarskih terorista, narkodilera i NATO-a dublje u Srbiju.

Bivši direktor VBA Momir Stojanović takođe tvrdi da ne bi bilo agresije na SRJ da je Beograd ispunio zahtev NATO pakta koji je tražio „samo vojnu bazu kod Prištine i to je sve.“(!) [10] Ne samo da Stojanović ne govori istinu zbog toga što je opšte poznato da je agresija bila planirana za 1998. godinu, a da su planovi za nju napravljeni mnogo ranije, već namerno obmanjuje javnost jer mu mora biti poznato da je vlast Slobodana Miloševiće nudila vojnu bazu NATO paktu, pa čak i ulazak SRJ u NATO, kako bi izbegla agresiju. „Da bismo izbegli njihov vojni udar bili smo spremni na ustupke koji su bili na samom donjem pragu državnog dostojanstva i nacionalnog integriteta. Njih je interesovalo rudno bogatstvo Kosmeta. Ponuđeno je da, uz simboličnu koncesiju (1 dolar), koju bi platili Srbiji, njihove (američke i britanske) kompanije dođu i preuzmu upravljanje. Predlog je ocenjen interesantnim ali i neprihvatljivim. Nadalje NATO je želeo svoju bazu na Kosmetu. Ponuđeno je da, uz simboličnu cenu, dobije vojnu bazu, ali uz saglasnost Srbije i Jugoslavije. Bili su pozitivno iznenađeni ali su odbili. Konačno ne želeći sukob, predložili smo da SRJ bude primljena u NATO, čime bi bio rešen problem KiM, a zemlja spasena od njihovih bombardera… Odgovor je bio – NE [11] napisao je Momir Bulatović bivši predsednik Crne Gore u svojoj knjizi Pravila ćutanja.

Dakle, Momir Stojanović iznosi neistine, vara i obmanjuje građane Srbije. Njegove informacije Srbima 2004. godine o pripremi novog pogroma na KiM već su bile poznate, a o ovim aktivnostima su uveliko pisali Džozef Bodanski i Gregori Kopli. [12] Iza pogroma su stajale SAD i teroristička mreža pod njenom kontrolom. Na žalost i najnovija propaganda čiji je glasnogovornik Momir Stojanović odiše interesima Vašingtona i Pentagona. SAD i njene obaveštajne službe već decenijama imaju crne liste sa imenima Srba koje treba ukloniti na ovaj ili onaj način i po kojima rade njihove marionete u Srbiji. Sramota je što je deo te medijske kampanje postao bivši direktor VBA.

_________

Uputnice:

[1] http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:440371-Za-NVO-od-naroda-27-miliona

[2] http://www.nspm.rs/kosovo-i-metohija/izvestaj-anketnog-odbora-je-mankav-i-tendencizan.html

[3] „Da smo prihvatili NATO bazu, sačuvali bismo Kosovo“, NIN, br. 3304, 24.04.2014. godine.

[4] Vidi: http://srb.fondsk.ru/news/2012/07/29/srbiia-borba-za-kosovo-i-metohiiu.-ii-deo.html

[5] NIN, isto.

[6] Isto.

[7] Isto.

[8] www.parlament.gov.rs

[9] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=01&dd=11&nav_id=798709

[10] NIN, isto.

[11] Momir Bulatović, Pravila ćutanja, Narodna knjiga – Alfa, Beograd 2004. godine, str. 306 – 307.

 

Izvor Fond strateške kulture, 27. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u