ŠTA AMERIKA ZAHTEVA OD SRBIJE ILI PRIZNATI KOSOVO, ŠTO PRE TO BOLjE

DANIJEL SERVER Ako Srbija dozvoli Kosovu ulazak u UN, to ne bi u potpunosti...

DANIJEL SERVER

Ako Srbija dozvoli Kosovu ulazak u UN, to ne bi u potpunosti zadovoljilo, ali bi bilo dobar korak

Pošto je imenovan za premijera Srbije Aleksandar Vučić, koji je ostvario upečatljiv rezultat na parlamentarnim izborima prošlog meseca, postavlja se pitanje šta će nova vlada uraditi po pitanju Kosova. Prihvatajući princip da će u novom mandatu što je moguće pre povlačiti krupne iako potencijalno nepopularne poteze, ovo su moji saveti, koje sam artikulisao kao odgovore na pitanja svog kolege.

Pitanje: Zašto bi nova srpska vlada trebalo da prizna nezavisnost Kosova?

Odgovor: Beograd je mnogo puta ponovio da neće priznati „jednostrano proglašenu nezavisnost“ Kosova. Ali niko ne priznaje nezavisnost, koju proglašavaju oni koji je žele, u ovom slučaju ne jednostrano, već u saglasnosti sa Evropom i SAD. Velika Britanija nije nikad priznala nezavisnost Amerike, što je bio dramatičan i bitan politički potez, ali nema pravno dejstvo.

Sporazumom postignutim sa Prištinom prošle godine Beograd je već prihvatio legitimitet ustavnog i pravnog poretka Kosova na celoj njegovoj teritoriji. Posle toga, priznanje teritorijalnog integriteta i legitimiteta vlasti Kosova neće predstavljati veliki iskorak.

Kosovo sada počinje da formira i svoje oružane snage. Biće formirane zbog Srbije kao najveće potencijalne pretnje jer Beograd ne priznaje suverenitet Kosova i nastavlja, uprkos sporazumu sa Prištinom, da tvrdi kako ima suverenitet nad kosovskom teritorijom. Ako bi Beograd priznao nezavisnost, Priština bi mogla da smanji kapacitet svojih vojnih aktivnosti i da ih preorijentiše na učešće u međunarodnim mirovnim misijama. To bi omogućilo i Srbiji da uradi isto. Kosovo će jednog dana postati članica NATO. Priznanje bi omogućilo Srbiji da postigne to isto ako odluči da se kreće u tom pravcu.

Ako Srbija ne želi da uskoro prizna Kosovo, najlakše bi bilo da mu dozvoli pristupanje Ujedinjenim nacijama. To ne bi u potpunosti zadovoljilo, jer neće dovesti do uspostavljanja (međusobnih) diplomatskih odnosa, ali bi sigurno predstavljalo dobar korak. Na Kosovu često ističu presedan o „dve Nemačke“. Ne smatram da je to primenjivo u ovom slučaju jer Priština ne razmišlja o ponovnom spajanju, ali bi Beograd mogao taj presedan da smatra veoma privlačnom opcijom.

kosovoarmija

Pitanje: Kako će priznanje nezavisnosti Kosova pomoći regionu u procesu evropskih integracija?

Odgovor: Velika prednost od priznanja nezavisnosti, posle čega bi usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa i uređenje granice, bila bi i u tome što bi se zatvorilo još jedno od otvorenih pitanja rata i mira na Balkanu. To bi pred Srbijom uklonilo veliku prepreku za članstvo u EU. Ne znam za dve susedne zemlje koje nisu međusobno priznate, koje nemaju diplomatske odnose i uređene granice, kao i dobre susedske odnose, što je neophodno za članstvo u EU.

Dvadesettri članice EU koje su priznale Kosovo neće prihvatiti članstvo Srbije pre nego što Beograd prizna Kosovo i izgradi s njim diplomatske odnose. Dovoljno je da samo jedna članica bude tog stava, pa da ga nametne ostalima. Razgovarao sam sa diplomatama iz više zemalja koji su me uveravali da je to njihov stav. Istovremeno, čak i ako bi države postupile drugačije, njihovi parlamenti ne bi ratifikovali članstvo Srbije u EU bez priznanja Kosova.

Pitanje: Kako će to pomoći ekonomskom razvoju regiona?

Odgovor: Kosovo, uprkos trenutno nepovoljnim ekonomskim uslovima u Evropi, i dalje ima relativno dinamičnu ekonomiju, delom zbog mladog i rastućeg stanovništva. Srbija stari i broj njenih stanovnika rapidno opada. Srbija bi imala velike koristi od trgovine sa Kosovom i kroz Kosovo jer se ono poslednjih godina više oslanjalo na Makedoniju i Albaniju, od čega je Srbija trpela štetu.

Završavanje autoputa Drač-Priština pravcem do Niša donelo bi veliku korist i Kosovu i Srbiji, ali su male šanse da se to desi bez priznanja Kosova i uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Srbija je centralna zemlja Balkana ne samo kad se radi o njegovoj geografiji već i o sudbini regiona. Ali ona ne može da stoji na putu napretka Kosova, a da ne naruši i sopstvenu budućnost u EU. Ako to pitanje ostane nerešeno naredne četiri godine, to će za Srbiju i njene građane značiti slabiji rast, manje radnih mesta, manje investicija i smanjene penzije. Priznanje Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa su gorak lek za srpske političare, ali su potrebni da bi, uz zaštitu Srba i srpskih krajeva na Kosovu, izlečili rane regiona. Što pre, to bolje.

Autor je ekspert za Balkan i profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Džon Hopkins

Peacefare

 

Politika
Pratite nas na YouTube-u