DA LI JE PUČISTIČKA VLADA U KIJEVU PRED SLOMOM?

F. VUKOVIĆ Vojska pokreće vojne vežbe u centru Kijeva, na ulice izlaze oklopna vozila,...

F. VUKOVIĆ

Vojska pokreće vojne vežbe u centru Kijeva, na ulice izlaze oklopna vozila, Turčinov priznao poraz na istoku

Ako je sukob između crnokošuljaša i lokalnih “branilaca Majdana” u utorak na centralnom trgu u Kijevu bio donekle misteriozan, onda bi se za aktualne vesti moglo reći da su nastavak trenda. Prema poslednjim informacijama, ukrajinska vojska potvrdila je da će u sredu uveče održati “vojne vežbe” u centru Kijeva. U vježbama bi trebalo da učestvuju i oklopna vozila, tvrdi se iz kabineta gradonačelnika.

Vest dolazi dan posle pomenutog sukoba na Majdanu i pošto je pučistički predsednik Aleksandar Turčinov objavio da je vojska na “visokom stepenu pripravnosti zbog stvarne pretnje od ruske vojne invazije”. U isto vreme priznao je da Kijev više ne kontroliše situaciju na istoku Ukrajine. U iznenađujuće iskrenom govoru na sastanku sa regionalnim guvernerima Turčinov je istakao: “Bespomoćni smo”. “Biću iskren: danas, snage bezbednosti nisu u stanju da brzo preuzmu kontrolu nad situacijom u regijama Donjeck i Lugansk”, rekao je. Dalje je rekao da “Kijev u ovom trenutku više ne može da kontroliše svoje trupe”.

Poslednjih nedelja veliki broj ukrajinskih vojnika se ili oglušio o komandu ili je prebegao na stranu pobunjenika. “Snage bezbednosti… nisu u stanju da provedu svoju dužnost zaštite stanovništva. Bespomoćne su po tom pitanju. Neke od tih snaga danas ili pomažu ili sarađuju sa terorističkim organizacijama”, rekao je Turčinov, aludirajući na pobunjenicike.

Tokom dva poslednja dana pobunjenici na istoku dodatno su učvrstili položaje preuzevši kontrolu nad dodatnim zgradama, uključujući i sedište regionalne administracije u gradu Lugansk.

kijevnemiri04

NA RUBU FAŠISTIČKE REVOLUCIJE

Ali šta radi vojska na ulicama Kijeva? Šta se upravo događa? Možemo samo da nagađamo, ali jedan scenario postaje sve izvesniji: pučistička Vlada je u ozbiljnom strahu, osnovanom ili ne tek će se saznati. Ako je suditi prema akterima sukoba od utorka, Kijev je možda i na rubu fašističke revolucije.

Vrlo je čudno da su pojedini funkcioneri pučističke vlasti za sukob na Majdanu pokušali da optuže Rusiju kad video-materijali jasno pokazuju da su militanti bili pripadnici neonacističkih organizacija. Kasnije su identifikovani kao pripadnici grupe Socijal-Nacionalni savet, frakcija Desnog sektora.

“Pripadnike parade pod bakljama poslale su ruske specijalne službe”, rekla je u utorak Viktorija Sjumar, zamenica ukrajinskog sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. Naravno, nikakav argument nije pratio ovu čudnu izjavu. Kako bi Moskva mogla da usred Kijeva organizuje frakciju Desnog sektora?

Sve to upućuje na veliku paniku koja se događa u redovima pučističke vlasti, a izlazak vojske na ulice glavnog grada verovatno je rezultat upravo tih strahova. Naime, radikalne desničarske grupe nikad nisu sasvim prihvatile novu prozapadnu vlast uprkos činjenici da su im pravile ustupke, pa su tako i pripadnici neonacističke stranke Svoboda ušli u vladajuću strukturu.

Ali radikali na ulicama su ogorčeni pučistima. Prvo, smatraju da su pustili Krim bez borbe, a sad postaje sve izvesnije da ni istok Ukrajine neće moći da kontrolišu. Štaviše, sam Turčinov je to priznao, a nove “antiterorističke” akcije se više i ne pokreću. Zašto? Očito zato što smatraju da Rusija ne blefira – poslednji napad u Slavjansku doveo je ruske vojnike ravno na ukrajinsku granicu. Posle prekida napada ruski vojnici su se povukli nazad u svoje kasarne, ali je sad već sasvim jasno da su spremni da uđu u svakom trenutku.

Ta situacija se zaista razvija u partiju vojnog i geopolitičkog šaha. Glavni potez Kijeva – kretanje silom na istok – blokirala je ruska vojska, koja je još uvek na ruskoj teritoriji, ali, ako se ponovi Slavjansk, to se više ne može garantovati. Osim toga, mora se imati u vidu da pučisti na vlasti i radikalni nacionalisti na ulicama nemaju iste agende. Štaviše, pre nego što se situacija na istoku Ukrajine zakomplkova,la, u Kijevu su već krenuli obračuni između ove dve garniture. Podsećanja radi, vlast je očigledno likvidirala (mada tvrde da su ga ubili u samoobrani) jednog od lidera radikalnih desničara Aleksandra Muzička, dok je Desni sektor već nekoliko puta marširao na parlament i pretio nasilnim rušenjem prozapadnih aktera Turčinova i Jacenjuka.

kijevnemiri0

ZLO I VEĆE ZLO

Taj konačni rasplet, neka vrsta Noći dugih noževa između ove dve grupe verovatno je samo nakratko odložen preusmeravanjem pažnje na istok Ukrajine. Ali sada, kad postaje jasno da pobunjenike na istoku ne mogu da zaustave, a bliže se datumi najavljenih referenduma, inicijalna konfrontacija između prozapadnih marioneta i ekstremnih grupa, koje su i provele državni udar (i ginuli) ponovno stupa na snagu.

To nas dovodi i do još jednog važnog pitanja – na čijoj je strani vojska? Informacija nema mnogo, ali poznato je da je njen moral na vrlo niskom nivou. Ali vojska sigurno nije na strani Desnog sektora mada je pitanje koliko podržavaju i pučističku vlast. U takvoj situaciji sve se može očekivati, pa i državni udar koji bi provela vojska.

Šta za sada znamo? Znamo da vojska izlazi na ulice posle sukoba u utorak uveče, koji je očito bio neka vrsta prekretnice ili se bar time smatra. Izvođenje vojske na ulice Kijeva nikako nije regularna vojna vežba, već kritičan potez koji se ne bi povlačio bez velike potrebe. Naime, to će dodatno dovesti u pitanje kredibilitet pučističke vlade.

Na službenim stranicama gradske većnice u Kijevu stoji samo kratka poruka: “Dragi stanovnici Kijeva i gosti u glavnom gradu! Taktička-specijalna vežba održati će se u Kijevu u noći sa 30. aprila na 1. maj. Kolone vojnih vozila, kako se očekuje, kretaće se kroz grad učestvujući u vežbama. Imajte na umu da se dolazak trupa i vojne opreme očekuje u centru grada”.

Bez obzira na ton, to nije tradicionalna vojna parada koja će se prošetati Kijevom. Nešto se značajno dešava i uskoro ćemo saznati o čemu je reč. Vesti su još uvek kontradiktorne, pa se u sredu oglasilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, koje tvrdi da u vežbama neće učestvovati vojska, već narodna obrana.

Jasno je da se u takvim situacijama mnogo toga odvija iza kulisa, ali neke stvari se mogu pretpostaviti. Na prvi znak slabljenja pučističke vlasti, rušiće je daleko gora opcija. Vlast u Kijevu gotovo je rukom odabrao Vašington (zato premijer i jeste Jacenjuk, a ne “nemački čovjek” Kličko) s jasnim ciljevima. Jedan od glavnih bilo je što hitnije provođenje mera MMF kako bi se proveo proces ekonomske i finansijske kolonizacije.

kijevnemiri03

Sada postoji realna opasnost da bi tu vlast mogli zbaciti neonacisti jer njima je to zapravo biti ili ne biti. Oni su svesni da neće biti nikakve mirne koegzistencije između njih i marionetske vlade, znaju da im sledi eliminacija. Ako se takav scenario dogodi, a vrlo lako bi se mogao dogoditi, onda ćemo – posle više decenija – biti svedoci nove fašističke revolucije na tlu Evrope, omogućene destabilizacijom zemlje spolja.

Zašto bi vojska izlazi na ulice ako ne da nešto spreči? Ne očekuje se nikakva ruska invazija na Kijev, ali nešto se očekuje. Neko informacije očito poseduje i odlučio je da pokrene preventivnu akciju, ali šta demoralisana vojska sa tenkovima i oklopnim vozilima uopšte može da napravi u centru Kijeva? Da brani manje zlo od većeg?

Svet
Pratite nas na YouTube-u