LEONID REŠETNjIKOV: ĐUKANOVIĆ JE VELIKI IZDAJNIK ISTORIJSKOG SEĆANjA NAŠEG NARODA

To je velika izdaja za koju će odgovarati na Strašnom sudu Autor knjige Vratiti...

To je velika izdaja za koju će odgovarati na Strašnom sudu

Autor knjige Vratiti se Rusiji Leonid Rešetnjikov, koji je, inače, general, doktor istorijskih nauka i nekadašnji pripadnik obaveštajnih službi, izneo je juče oštre kritike na račun crnogorskog premijera Mila Đukanovića, nazivajući ga izdajnikom.

“Đukanović je veliki izdajnik istorijskog sećanja našeg naroda. Nikada u istoriji srpski narod, a crnogorski narod je deo srpskog naroda, nije bio protiv Rusije. To je velika izdaja za koju će odgovarati na Strašnom sudu”, kazao je Leonid Rešetnjikov na promociji svoje knjige koja je održana u hotelu Moskva.

Ruski institut za strateška istraživanja, u saradnji sa časopisom Nova srpska politička misao i Srpskim kodom, juče je u hotelu Moskva organizovao okrugli sto na temu Aktuelna pitanja spoljne politike Rusije i Balkana. Ruski institut ima svoje stalno predstavništvo u Beogradu.

Rešetnjikovu je prethodno uručen Orden Svetog cara Konstantina Srpske pravoslavne crkve. Orden mu je uručio patrijarh Irinej u Patrijaršiji SPC i tom prilikom je rekao da priznanje ide u ruke čoveka koji je “odan svojoj veri i crkvi”.

“Leonid Rešetnjikov je poznat kao veliki prijatelj našeg naroda, koji radi na učvršćivanju rusko-srpskih veza”, rekao je patrijarh Irinej i dodao da o tome svedoče i odlikovanja koja je dobio od Ruske pravoslavne crkve – Orden Svetog Danila i Orden Dimitrija Donskog.

Orden Svetog cara Konstantina Rešetnjikovu je dodeljen za “nesebično uloženi trud i zalaganje za jačanje veza srpskog i ruskog naroda”.

“Ovo je za mene veliko priznanje. Celoga života nastojao sam da učvrstim veze među slovenskim i pravoslavnim narodima, a naročito veze sa srpskim narodom koji nam je posebno blizak”, rekao je Rešetnjikov primajući odlikovanje.

Ruski stručnjak je srpskom patrijarhu poklonio tradicionalni ruski putir i primerak srpskog izdanja svoje knjige Vratiti se Rusiji.

Mitropolit Amfilohije: Neka Đukanović pročita šta je Sveti Petar Cetinjski rekao o Rusiji

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije oštro je kritikovao premijera Crne Gore Mila Đukanovića zbog uvođenja sankcija Rusiji.

Amfilohije je sa promocije knjige Vratiti se Rusiji podsetio na reči Svetoga Petra Cetinjskog iz njegovog zaveštanja i premijeru Đukanoviću poručio da treba pažljivo da ih pročita.

“’Ko ne bio veran jednojezičnoj, jednokrvnoj Rusiji, dabogda živo meso od njega otpadalo, bio proklet tri puta i 3.000 puta od mene.’ To je ono što je ostavio Sveti Petar Cetinjski svojim Crnogorcima, pa bi bilo dobro da i sadašnji predsednik Vlade Crne gore pročita ove reči u trenutku kada po prvi put u istoriji zavodi sankcije Rusiji”, kazao je Amfilohije.

Amfilohije je ocenio da je Đukanović takvu odluku doneo u ime Vlade, ali ne i u ime Crne Gore i Crnogoraca.

“Bilo bi tužno i smešno da nije istinito. Sve smo mogli očekivati u Crnoj Gori, ali to nismo mogli očekivati”, rekao je Amfilohije.

Izvor Beta, 29. 04. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u