NAPAD LIBERALA NA GLAZJEVA ILI ODSUDNA BITKA ZA DEDOLARIZACIJU RUSKE EKONOMIJE

MIHAIL HAZIN Moskovski liberali oštro napali Putinovog savetnika koji je predložio plan u 15...

MIHAIL HAZIN

Moskovski liberali oštro napali Putinovog savetnika koji je predložio plan u 15 tačaka za pariranje sankcijama

Kad Sergej Glazjev (na slivi gore), savetnik Vladimira Putina, predlaže plan u 15 tačaka za dedolarizaciju naše ekonomije, a Aleksej Kudrin (na slivi dole), bivši ministar finansija, govori da bi to za Rusiju bile „sankcije gore od zapadnih“, onda nije reč o ekonomskoj diskusiji, već pratimo ideološku polemiku.

Ja sam ekonomista, prilično sam se bavio opticajem novca i zato imam šta da kažem o tom pitanju, a teze Glazjeva čitao sam sa velikim interesovanjem. Ima mera koje su očigledne, ima onih koje su više sporne, nečega možda nema, a ponešto je malo usiljeno. Ali nema ničeg neobičnog, naprimer nečeg što ne bi činila Kina. Pritom, ako pođemo od toga da će se pritisak Zapada nastavljati, a hoće, onda će takva ili drugačija dedolarizacija svakako morati da se realizuje, ne može se izbeći.

Ipak, sa stanovišta onih za koje je bliskost (ili, tim pre, potčinjenost) Zapadu osnovni princip (a to je već ideologija) takav program je u principu neprihvatljiv. I nezavisno od toga šta program sadrži. Te tačke takvi ljudi ustvari neće ni razmatrati budući da su u njihovom poimanju sankcije kritika starijeg partnera (ili bosa), koju treba prihvatati isključivo pozitivno i ispravljati učinjene greške. Kretanje u pravcu jačanja nezavisnosti od Zapada samo po sebi je nedopustivo i katastrofalno.

aleksejkudrin

KUDRIN I LIBERALISTI

Budući da kod nas ima mnogo pristalica potčinjavanja Zapadu (odnosno odustajanja čak i od nekih pozicija ravnopravnih partnera), koje na našem sajtu nazivaju „liberalistima“, trebalo je očekivati tvrd odgovor. I on se pojavio: u ime lidera liberalnog krila ruske političke elite Alekseja Kudrina. I šta je on rekao?

Plan dedolarzacije ekonomije Rusije, koji je predložio Glazjev, prema njegovom mišljenju, naneće štetu samoj Rusiji. Kudrin je na Tviteru napisao da se predlozi Glazjeva mogu oceniti kao sankcije Rusiji, pritom „oštrije od sankcija Zapada“. Naglasiću da je korišćenje Tvitera veoma indikativno pošto nikakvih argumenata u suštini ne može ni biti, premalo je mesta. Zato je upoređivanje plana Glazjeva sa sankcijama SAD faktički politička denuncijacija, budući da savetnika predsednika izjednačava sa snagama koje društvo danas smatra za otvorene neprijatelje.

Inače, na tom mestu Kudrin se faktički izrekao, pošto sa njegovog ličnog stanovišta SAD ne samo da imaju pravo da nalažu sankcije bilo kome nego je i samo nalaganje sankcija povod za radost: grdi – znači voli! A to znači da je njegov tekst upućen ne samo njegovim saradnicima (odnosno drugim liberalistima), koji i bez toga znaju da je Glazjev neprijatelj, nego i onima za koje je Kudrin još autoritet (nego kako, pa toliko godina bio je ministar finansija i obezbeđivao ekonomski rast zemlje) i koji su iskreno revoltirani zbog sankcija.

Drugim rečima, Kudrinov tekst je ustvari instrukcija za liberaliste kako treba napadati Glazjeva. Teze Glazjeva veoma su opasne za liberalne žurke budući da teoretski mogu da postanu osnova za plan sličan Putinovim majskim ukazima.

„Liberalisti“ već poodavno ignorišu realizaciju Putinovih zahteva, ali, ako takvih planova predsednik bude imao mnogo i svi oni budu isto tako demonstrativno ignorisani, onda to za mnoge predstavnike liberalnog tabora (pa i za čitav tabor) može da postane prilično opasno.

Naravno, majski ukazi uopšte nisu jedini Putinov nalog koji je vlada zanemarila. Naprimer, sada se Centralna banka i Ministarstvo finansija uspešno bave strateškom sabotažom stvaranja nacionalnog platnog sistema.

dolarmilitarizam

DANAK HORDI

Ipak, radi se o tome da će sama tema dedolarizacije i posledica sankcija isplivavati iznova i iznova, i neće moći da se sakrije smeće ispod tepiha. Iz tog razloga ona je posebno opasna za liberaliste. Postoji još jedna okolnost. Ako je tačna pretpostavka o tome da rukovodstva FRS (The Federal Reserve System) smatra da će novi talas finansijske krize početi najkasnije 2015, onda je jedan od najosnovnijih zadataka koji stoje pred vlastima SAD u tome da pre toga ne dozvole stvaranje preduslova za uvođenje regionalnih finansijskih centara.

Drugim rečima, napad na Glazjeva, koji je svojim saopštenjem inicirao Kudrin, zapravo je značajan element za ograničavanje razvoja rubaljskog finansijskog sistema.

Kao što sam više puta pisao, osnovni poslovi za osnivanje rubaljskog obračunskog sistema mogu da se urade za nekoliko nedelja (odnosno, teoretski, sistem bi već mogao da radi), danas može prilično snažno da se napreduje i u osnivanju savremenog platnog sistema, a onda se može stići i do emisionog centra. Posebno treba imati u vidu da su danas svetski lideri u izradi platnih sistema ruske kompanije.

Ali, razume se, to principijelno protivreči interesima SAD. Podsećam da je čitav svetski finansijski sistem izgrađen tako da je vrednost kredita utoliko manja što je primalac bliži FRS (upravo iz tog razloga dolarski kredit je jeftiniji od rubaljskog), a ta razlika u vrednosti – to je porez koji SAD nalaže za sve koji koriste dolare.

Ako se izražavamo nešto starijim jezikom, onda je to danak koji Rusija plaća finansijskim haračlijama. A plan Glazjeva u izvesnom smislu je pokušaj da se dobije nova Kulikovska bitka (ili bitka na Ugri), posle koje je stara Rusija prestala da plaća danak Hordi.

Razume se, pristalice finansijske Horde ustaće svi kao jedan protiv realizacije takvog predloga.

Prevela Ksenija Trajković

Ruski ekonomista, predsednik ekonomske konsultantske kompanije Neokon

Fakti

 

Svet
Pratite nas na YouTube-u