FJODOR LUKJANOV: EVROPA NEMA DOVOLjNO POLITIČKE VOLjE DA ODBIJE SAD

Merkel je izjavila da je EU spremna da primeni sankcije prema ruskoj ekonomiji, ali,...

Merkel je izjavila da je EU spremna da primeni sankcije prema ruskoj ekonomiji, ali, istakla je, to se ne podudara uvek sa željom evropskih zemalja

U petak je javnost saznala za obraćanje nemačkih poslovnih krugova vladi sa molbom da ne pribegava ekonomskim sankcijama protiv RF jer će se to negativno odraziti na nemačku ekonomiju.

Zemlje Evropske zajednice će pokušati da izbegnu uvođenje ekonomskih sankcija protiv Rusije, smatra šef Saveta RF za spoljnu i odbrambenu politiku Fjodor Lukjanov.

SAD i Evropska zajednica nisu priznale pripajanje Krima Rusiji i uvele su sankcije protiv niza ruskih činovnika, biznismena i kompanija. U Moskvi su one nazvane neprihvatljivima i nekonstruktivnima. SAD, čija je razmena robe s Rusijom mnogo manja nego EU, računaju na to da će ubediti evropske kolege da pooštre sankcije, bez obzira na to što u Evropi nema jedinstva u vezi s ovim pitanjem.

Fjodor Lukjanov smatra da pretnja sankcijama umnogome nije povezana s trenutnom situacijom na jugoistoku Ukrajine, već s predstojećim predsedničkim izborima, koji su u ovoj zemlji zakazani za 25. maj.

— To je pritisak kako bi Rusija bar u izvesnoj meri priznala ove izbore.

Odgovarajući na pitanje o tome koliki udarac će novi paket sankcija zadati ruskoj ekonomiji, Fjodor Lukjanov je rekao da sve zavisi od toga kakve će tačno biti ove sankcije.

— Zasad je Evropa izabrala naizgled efikasan, ali u suštini, zaobilazni put. EU je sačinila spisak lica na koja se sankcije odnose i postepeno širi ovaj spisak. Pritom će širenje biti dovoljno za još nekoliko faza sankcija. To su u suštini simbolične stvari. Zasad će se Evropa, sudeći po svemu, ograničiti ovim, barem u sledećoj fazi. S američke strane mogu uslediti ozbiljnije ekonomske sankcije.

Pritom je on istakao da je konflikt već premašio granice ukrajinskih događaja i da je sad za SAD od principijelne važnosti da promene stav Rusije u celini u vezi s nizom geopolitičkih pitanja. Zbog toga će Vašington nastaviti da vrši pritisak na svoje evropske partnere.

Evropa na sve načine pokušava da zaštiti svoje ekonomske interese, ali, ako se konflikt bude produbljivao, neće moći dugo da se izvuče, zato što nema dovoljno političke volje da odbije SAD.

Međutim, kancelar Angela Merkel je u petak nakon sastanka s predsednikom Obamom u Vašingtonu izjavila da je Evropska zajednica spremna da primeni sankcije prema ruskoj ekonomiji. Ali, istakla je ona, to se ne podudara uvek sa željom evropskih zemalja.

Izvor Glas Rusije, 03. 05. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u