ALEKSANDAR VUČIĆ: NE ŽELIMO DA UVODIMO SANKCIJE RUSIJI

Komesar za proširenje EU Štefan File kaže da nije pokušao da utiče na promenu...

Komesar za proširenje EU Štefan File kaže da nije pokušao da utiče na promenu stava Srbije

Tokom jučerašnje posete evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Beogradu pojavio se i četvrti prioritet koji Srbiju čeka na putu pridruživanja EU, a koji je premijer Aleksandar Vučić nazvao stubom.

File je na zajedničkoj konferenciji za novinare u vili „Bokeljka” rekao da su dve delegacije konsultujući se došle do podudarnog stava da je potrebno raditi na takav način da građani Srbije odmah osete dobrobit procesa pridruživanja, a ne tek na kraju.

Komesar za pridruživanje je ponovio tri ključna prioriteta o kojima je prethodnog dana razgovarao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ministrima i poslanicima, a to su: poboljšanje privrednog ambijenta, vladavina prava, to jest borba protiv korupcije i kriminala i reforma državne uprave, kao i opredeljenje za normalizaciju odnosa sa Prištinom i pomirenje u regionu.

On je posebno istakao činjenicu da je završen skrining za sedam poglavlja, da je u toku za još sedam, a da će do kraja grčkog predsedavanja EU biti započet za još četiri poglavlja, što je ukupno 18.

Premijer Aleksandar Vučić je najavio da će biti učinjeni svi mogući napori da u oktobru počnu pregovori Srbije i EU o poglavljima 32 (finansijska kontrola) i 35 (uglavnom KiM), a potom 23 i 24, kao i da očekuje da bi sav posao mogao da bude završen do 2019. godine.

Prema premijerovim rečima, potrebno je mnogo toga da se reši u okvirima ministarstva pravde i policije, ali i u drugim sektorima kako bi Srbija mogla da zatvori poglavlja 23 i 24.

„Izneo sam plan Srbije koji podrazumeva da mi naš posao završimo u najkraćem roku, a ostalo je na članicama EU. Ne obećavamo nemoguće stvari, ali radićemo vredno u narednom periodu i siguran sam da ćemo sa velikom odlučnošću pristupiti tom poslu, jer želimo Srbiju u EU”, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara Politike kako EU gleda na stav Srbije povodom događaja u Ukrajini i da li je pokušao da utiče na promenu stava da Srbija neće uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, File je odgovorio: „Ne, nisam.”

On je dodao da je tokom razgovora bilo reči i o ovoj temi, ali da je Srbija suverena država i da EU poštuje takav stav Srbije prema Rusiji, kao i po svim ostalim pitanjima.

Otvarajući konferenciju za novinare premijer je rekao da su razgovori kojima je prisustvovao i šef delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport bili teži nego što je očekivao.

Na novinarsko pitanje zašto su to bili teški razgovori, premijer je odgovorio da nisu bili teški po formi, ali je dodao: „Verovatno sam ja bio težak, kao što umem da budem, jer mi je mnogo stalo do suvereniteta Srbije.”

„Mi podržavamo teritorijalni integritet svake zemlje, pa i Ukrajine. Ali, recimo tako, molio sam da Srbija zbog tradicionalnih, istorijskih i drugih veza sa Rusijom sačuva svoj stav i ne uvodi sankcije Rusiji”, rekao je premijer.

Ne želeći da otkrije detalje, Vučić je najavio da će se krajem juna u Beogradu održati veliki regionalni skup koji će inicirati EU i na kome će se Srbija predstaviti kao uspešna zemlja koja se razvija i koja je privlačna za strane investitore.

Vučić je nekoliko puta zahvalio Fileu što je uz šeficu evropske diplomatije Ketrin Ešton uvek bio na našoj strani i što je na korektan način iznosio stavove EU i imao razumevanja za neke stavove Srbije koji mu se možda nisu svideli.

Odgovarajući na pitanje da li će posle izbora za Evropski parlament postojati funkcija komesara za proširenje, File je rekao da se o tome razgovara u Briselu, ali da će od predsedavajućeg Evropske komisije (EK) zavisiti resori i zaduženja. On je dodao da će se politika proširenja nastaviti bez obzira na to da li će u novoj EK postojati komesar za to pitanje.

Tokom jučerašnjeg dana File se sastao i sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova, Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem, i dogovoreno je da se sačine akcioni plan za poglavlja 23 i 24, koja obuhvataju ove resore. File je bio u Skupštini Srbije gde je razgovarao sa predsednicom Majom Gojković i poslanicima.

Ministar spoljnih poslova je sa Fileom razgovarao u nedelju kasno uveče i najavio da poglavlja 23 i 24 ipak neće biti prva otvorena kako je ranije najavljivano. Dačić je za TV Pink rekao da mu je File potvrdio da mu neće biti produžen mandat komesara, to jest da će na njegovo mesto biti postavljen neko drugi. I Ketrin Ešton ističe mandat, a Dačić, koji je sa njom ostvario tesnu saradnju, rekao je da ima mnogo onih koje ne bismo voleli da vidimo na tim funkcijama, ali nama treba neko ko će biti neutralan kao ona koja je na izuzetan način vodila dijalog Beograda i Prištine”

Pas, jagode i „stend ap” konferencija

Konferenciju za medije, koja je održana u vili „Bokeljka” na Dedinju, pratile su izuzetne mere obezbeđenja. Tako je po prolasku kroz kapiju i identifikaciju akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera, svaku torbu onjušio službeni pas kojeg je na povocu držao policajac u civilu. Pas je bio miroljubiv i nije bio preterano zainteresovan za posao koji je radio, verovatno zato što nije nanjušio ništa za šta je bio dresiran.

Potom su detektorima pregledani svi predstavnici medija, koji su početak konferencije mogli da sačekaju u prostoriji vile u suterenu, u kojoj je bilo servirano osveženje: kafa i sokovi.

Desetak minuta pre zakazanog početka konferencije sedma sila se uputila u prostoriju koja je stubićima sa trakama bila podeljena. Na prostoru, ne većem od 15 kvadrata, morali su da se smeste fotoreporteri, snimatelji, a pozadi su stajali novinari koji su hvatali beleške držeći blokove u rukama. Tokom konferencije bilo je novinara koji su izjave pratili iz hodnika. Tačno u trenutku kada je konferencija trebalo da počne, u 16.30, konobari sa belim rukavicama su na pokretnom stočiću kroz salu provezli dezert; krem sa jagodama. Konferencija je počela desetak minuta posle toga.

Nikolić: File je izmenio sliku o Srbiji

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je danas u Beogradu da Brisel podržava evropski put Srbije i naglasio da su na tom putu tri glavna prioriteta – ekonomski oporavak zemlje i reforme, uvođenje vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom.

„Pre nekoliko dana obeležili smo desetogodišnjicu najvećeg proširenja EU. Evropske integracije Srbije su 2004. izgledale kao daleka budućnost, a danas je to očigledna izvesnost. Uveren sam da Srbija ima sposobnost da tu mogućnost učini stvarnošću”, naglasio je File posle sastanka s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nikolić je istakao da je File čovek koji je za vreme svog mandata izmenio sliku o Srbiji i da je sve vreme jasno izražavao posvećenost i podršku tome da Srbija postane članica EU i da i druge povuče za sobom.

„Ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija postigla u evropskim integracijama. Personalna rešenja su na EU, a ispunjavanje obaveza na nama”, poručio je Nikolić.

Ukazujući da je ovo ključno vreme odnosa Srbije i EU i važno poglavlje savremene istorije Srbije, evropski komesar je naglasio da je naša zemlja ostvarila impresivan napredak na putu ka EU, kao i da je ohrabrujuće videti da su građani na izborima podržali stranke koje su nedvosmisleno opredeljene za EU.

File je naveo da je i tokom sastanka sa Nikolićem naglasio da su tri ključna prioriteta u narednim mesecima poboljšanje privrednog ambijenta, vladavina prava, odnosno borba protiv korupcije i kriminala i reforma državne uprave i opredeljenje za normalizaciju odnosa sa Prištinom, kao i pomirenje u regionu.

EU je, kako je naglasio, potpuno opredeljena za podršku reformama u Srbiji i u narednom periodu povećaće tehničku i stručnu pomoć.

Predsednik Srbije je rekao da je File čovek koji je dužnost komesara za proširenje obavljao u momentu kada je Srbija stigla veoma blizu EU, da su njegovi izveštaji uticali da otpočnu pregovori, na otvaranje 14, a možda uskoro i 18 poglavlja, dodajući da je File čovek koji je izmenio sliku o Srbiji.

„Rekao sam Fileu da bih, bez obzira gde ga put odnose, možda i na višu funkciju, voleo da ostane na ovoj, jer je njegova posvećenost tome da Srbija kao jedna od glavnih zemalja u regionu postane članica EU i povuče za sobom i ostale kandidate veoma jasno izražena”, rekao je Nikolić.

On je naveo da je File došao u Srbiju da pruži podršku vladi i njenom programu, koji je, kako je naveo, veoma ambciozan i nepopularan za mandatara i vladu, ali čiji je cilj da se u narednih nekoliko godina Srbija oslobodi grešaka iz prošlosti, posebno toga što su građani u proteklom periodu ostali bez posla i budućnosti za generacije koje dolaze.

Nikolić je naglasio da je veoma zahvalan Fileu na svemu što je uradio i podvukao da ne očekuje da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija do sada postigla.

Predsednik je rekao da je File u razgovoru pomenuo neke godine u kojima bi voleo da Srbija postane član Unije i da je naveo da je dobro da Srbija ima cilj.

Nikolić je naglasio da želi da Srbija bude u EU, a da će se to desiti kada EU proceni da je Srbija ispunila sve kriterijume.

„Znam da ćemo ispunjavanjem uslova omogućiti građanima da žive u organizovanoj zemlji, zemlji vladavine prava koja će biti ravnopravna sa ostalima, a sad ne osećam da smo baš ravnopravni sa svima u Evropi”, naglasio je predsednik.

Nikolić je rekao da želi da bude još takvih ljudi iz EU poput sadašnjeg komesara za proširenje koji u Srbiju dolaze neopterećeni predrasudama i bez naloga koji striktno moramo da ispunimo.

„Nadam se da ovo nije poslednja poseta u mandatu, a znam da nije poslednji dobar potez koji File želi da učini da bi Srbija bila na onom mestu u EU koje zaslužuje”, poručio je Nikolić.

Autor Biljana Mitrinović

Izvor Politika, 06. 05. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u