donjeckrepublika

MIROSLAV LAZANSKI: FEDERALISTI SU IZDRŽALI

Nisu vojnički potučeni, čak su tokom jučerašnjeg dana uspeli da povrate kontrolu nad Slavjanskom,...

Nisu vojnički potučeni, čak su tokom jučerašnjeg dana uspeli da povrate kontrolu nad Slavjanskom, Konstantinovkom, Andrejevkom i Kramatorskom

Građanski rat u istočnim delovima Ukrajine se nastavlja. Posle prvih uspeha snaga koje je Kijev bacio u ovu operaciju, regularne vojske Ukrajine, snaga Desnog sektora i novoformirane Nacionalne garde, federalisti-pobunjenici uspeli su da se ipak održe u igri. Naime, nisu vojnički potučeni, čak su tokom jučerašnjeg dana uspeli da povrate kontrolu nad Slavjanskom, Konstantinovkom, Andrejevkom i Kramatorskom. U Slavjansku snage koje je poslao Kijev još drže železničku stanicu, koja je sada pod opsadom federalista-pobunjenika. Glavna bitka u Slavjansku i oko tog grada vodi se za brdo Karačun, gde su se od juče ukopale oružane formacije Kijeva uz podršku osam oklopnih transportera.

Ukrajinska vojska i snage Desnog sektora povukle su se i iz Kramatorska ka obližnjem vojnom aerodromu, u gradu još drže samo TV stanicu, dok sve ostalo kontrolišu federalisti.

Ratni plan Kijeva bio je da se opkoljavanjem Slavjanska i zauzećem Kramatorska sve ostale snage bace na Družkovku, Konstantinovku, Džeržinsk i Gorlovku, i da se tako otvori put za glavni centar Donbasa, grad Donjeck. Juče su bile posebno teške borbe za sela Ivankovka, Pčolkino i oko grada Družkovke.

Ratni plan Kijeva za sada nije uspeo, federalisti-pobunjenici ne samo da su vratili sve te gradiće i gradove pod svoju potpunu ili delimičnu kontrolu, već su uspostavili i blokade skoro svih komunikacija u tom delu Ukrajine. Logistika bi uskoro mogla da bude veliki problem za snage koje je Kijev poslao u ovu operaciju. Kako nahraniti vojsku, doturiti im municiju i gorivo? Oslanjanje na postojeće garnizone i skladišta ukrajinske vojske u tom delu države biće sve teže, jer federalisti znaju za sve te lokacije. Ulazeći u prostor istočne Ukrajine, snage Kijeva su sve više razvučene na ne baš gostoljubivom terenu. Povećan broj ljudskih žrtava menja i raspoloženje stanovništva prema oružanim formacijama koje su stigle iz Kijeva.

Niko u Evropi ne poznaje taktiku gradske borbe bolje od Rusa. Niko ne zna bolje od njih kako blokirati i zaobići gradove bez većih žrtava i gubljenja vremena. Naravno, to znaju i Ukrajinci. Uostalom, to je ista vojna škola i ista vojna doktrina. Jedni druge na neki način i „čitaju”. Rusi su ipak navukli Kijevljane da uđu u dubinu federalističkih pozicija, razvukli ih po gradovima, gradićima i selima, a to troši i ljudstvo i, još važnije, troši vreme. A vremena do 25. maja i izbora u Ukrajini i nema mnogo. Kako organizovati izbore u zemlji u kojoj se vodi građanski rat?

Poslednje vesti govore da su snage ukrajinske vojske, Desnog sektora i Nacionalne garde stvorile jaku koncentraciju svojih jedinica na severozapadnom pravcu udara i da je u Kramatorsk i Slavjansk federalistima stigla pomoć u vidu protivtenkovskog oružja.

Međunarodni savez padobranaca, čiji je predsednik ruski general Šamanov, komandant vazdušnodesantnih snaga Rusije, pozvao je sve članove i simpatizere na „vruće letovanje u Ukrajini”.

Izvor Politika, 05. 05. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u