crnagoranato

ČEDOMIR ANTIĆ: CRNA GORA, ZAPOSLENOST I NATO

Protiv NATO je većina građana, ali političari su optimisti: kažu predomisliće se crnogorski narodi...

Protiv NATO je većina građana, ali političari su optimisti: kažu predomisliće se crnogorski narodi

Ko je u Crnoj Gori gladan treba da zna da u čitanim i uglednim novinama bliskim režimu Mila Đukanovića argumentvano i jasno piše da to nije tačno. Crna Gora je, ako niste čitali, država regiona sa najnižom nezaposlenošću!

Osvrnite se. Industrija cveta. Sve privatizacije su uspele. Turista je leti toliko da ispadaju u Albaniju i Hrvatsku, a zahvaljujući višku smo u Srbiji, u Pribojskoj Banji, napravili slano jezero površine stotinu kvadratnih kilometara. Tamo se leti kupa pedesetak hiljada gostiju koji čekaju da se ukaže mesto u nekom od hotela crnogorske rivijere. Moram da kažem da, iako se Srbija i Crna Gora nisu sporazumele oko državljanstva (pošto Aleksandar Vučić nema vremena da ka tom pitanju usmeri svoje isceliteljske moći), to pitanje više nije ni bitno. Crnogorska radna dozvola je danas pitanje svih pitanja. Internetom lutaju mejlovi koji jednom godišnje negde oko Milovdana (rođendana dragog vođe i premijera) reklamiraju učešće na lutriji za radnu dozvolu. Kuso i repato čeka da dođe kod vas i zaposli se.

Crna Gora je tako postala lider po svemu. Ima najmanje nezaposlenih. Prva je u evropskim integracijama (mada konkurencija i nije neka – sadašnje i nekadašnje srpske zemlje, plus Albanija). Jedno istraživanje pokazalo je da u Crnoj Gori žive najpametniji Balkanci. Kako nema lošeg publiciteta, tako biće nema ni loših rekorda. Tako je Crna Gora regionalna rekorderka po dužini neprikosnovene i demokratski sumnjive vladavine jedne političke partije. Nisam proveravao, ali mislim da RCG drži i važeći rekord u broju nerešenih ubistava sa političkom pozadinom. Crna Gora je od 2010. doživela i nagli bum apsolutnog siromaštva. Pa je tako broj građana sa ovim problemom udvostručen: ima ih čak 12.3 odsto. Dakle svaki osmi građanin koga sretnete na ulici ima manje od dva dolara dnevno na raspolaganju da prehrani svoju porodicu i sebe! Ali to je sudbina svih dinamičnih društava u tranziciji. Sećaju se vlastodršci Crne Gore, nije bilo tako davno, nema trideset godina, kada su u omladini razrađivali Marksa. Prvobitna akumulacija. Socijalni darvinizam. Trojanski rat. Dobro, ovo poslednje možda i ne, ali, kada se u „Biogradu na suvom“ upravo u to vreme pootvaralo onoliko splavova i lokala, ko će, jadan, po cele noći da uči.

Zar nije upravo vlast evropske levice, u danima dokolice kada ne stvara nacionalnu autokefalnu crkvu sviju Crnogoraca, mnogo učinila na zapošljavanju? Ima nas koji se sećamo ko se crnogorski vlastodžac hvalio na RTV B92 u Beogradu kako je potpisom u državnoj upravi zaposlio dve hiljade ljudi. Ima li toga u Evropskoj uniji? Hajde, jadan, miči se.

Zanimljivo je da više od polovine ovih apsolutno siromašnih živi na severu Crne Gore u opštinama u kojima sve zajedno živi oko 30 odsto građana republike. Sada bi neko možda mogao da sabere dva i dva i zaključi kako su srpstvo i bošnjaštvo u Crnoj Gori sinonimi za siromaštvo. Ali ne. Oni koji su u prošlosti podržavali takva istraživanja u Hrvatskoj, Sloveniji, danas pokušavaju da prime Crnu Goru u NATO.

Napisao sam u NATO, a ne u Evropsku uniju. NATO je cilj. Evo Slovenaca, NATO im je omogućio nezavisnost, garantovao granice, ali, da je danas referendum, dvotrećinska većina glasala bi protiv. Protiv je i većina građana Crne Gore, ali političari su optimisti: kažu predomisliće se crnogorski narodi i svakoga meseca mediji objavljuju kao su desetine procenata ukupnog stanovnišva promenile stranu. Sada su uverene da je NATO za Crnu Goru najbolji put. Najbolji vojni analitičari uveravaju narod da će Crnoj Gori uskoro biti ponuđeno članstvo u Severnoatlantskom savezu. Istina, niko nije imao ovlašćenja da se ponudi. Javnost je nebrojeno puta pokazala šta misli o pristupanju. O čemu svedoče prazne sale i ismejani govornici nameravanih javnih debata, svih koje nije otvoreno i svojom silom organizovala država. Ipak, neko kome bi ulazak u NATO mogao da produži vlast i obezbedi slobodu neprekidno insistira na ovoj temi.

Silnici su mi uvek bili čudni. Zašto u Briselu i Vašingtonu biraju gotovo samo i isključivo razne mutne i neuverljive tipove da ih javno zastupaju? Kod nas je godinama za NATO sa manje ili više rezerve lobirala stranka Miloševićevih satelita, za koju je Šešelj govorio da nije „kombi“ već „marica“-stranka (aludirajući da bi celokupno članstvo moglo da stane u policijski kombi). Posle su se time bavili bivši četnici, nekadašnji zagovornici srpske vojske koja je ratovala na krajiškim ratištima. Danas će nam vojsku ka članstvu, uprkos deklarativnoj vojnoj neutralnosti, voditi bivši radikali.

Zar ne bi bilo lakše i bolje da ponude narodu ugovor u skladu sa njegovim interesima? Sporazum koji nije uvredljiv za naše tradicije i opasan po našu slobodu. Da nas ne suprotstavljaju ovoliko Ruskoj Federaciji, jer u moderno vreme teško da će male države, kakve su južnoslovenske, moći da značajno doprinesu sukobu velikih.

Osim možda, ako veliki ne ratuju posredstvom svađa malih.

Izvor Napredni klub, 06. 05. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u