MAJKL FROJND: REPUBLIKA SRPSKA, IZRAELOV NAJBOLjI PRIJATELj U EVROPI

Prenosimo kolumnu objavljenu u listu Džerusalim post, koja je posvećena odnosima Izraela i RS....

Prenosimo kolumnu objavljenu u listu Džerusalim post, koja je posvećena odnosima Izraela i RS. Frojnd ističe da Izrael treba da se oduži RS, koja je pokazala da je najbolji prijatelj ove zemlje u Evropi

Zavučena u ćošak Evrope, u unutrašnjosti kontinenta u kome se sve više povećava neprijateljstvo prema državi Jevreja, postoji pouzdan i duhovan narod koji hrabro nastavlja da se izdvaja od ostalih, opirući se međunarodnom pritisku, ponosno stoji uz Izrael.

I, dok većina ljudi nije upoznata sa Republikom Srpskom (koju mediji zovu Republika bosanskih Srba), vrijeme je da jevrejski svijet pokaže više poštovanja za ovog našeg nedovoljno cijenjenog prijatelja.

Kako je ne bi pogrešno zamjenili za njenog susjeda Srbiju, Republika Srpska je jedan od dva dva autonomna politička entiteta koja čine BiH. Sa populacijom koja broji 1.5 miliona stanovnika, Republika Srpska ima svog predsjednika, parlament, izvršnu vlast i sudsku vlast.

Njena prestonica je smještena u očaravajuće dražesan mali grad Banjaluku u sjeverozapadnoj BiH, gdje su spokojne tri trake avenija isprekidane živahnim kafićima, bujnim parkovima i istorijskim spomenicima.

Drugi entitet koji čini BIH zove se Federacija Bosne i Hercegovine, i pod zajedničkom je vladavinom Bošnjaka (muslimana) i Hrvata. Ova zamršena realnost je nasledstvo Dejtonskog sporazuma iz 1995., koji je okončao brutalni bosanski sukob, koji je primorao muslimane, Hrvate i Srbe da žive zajedno u veoma nepraktičnoj federalnoj zajednici.

Ako sve ovo zvuči komplikovano, to je zato što i jeste.

Zaista, sporazumom je uspostavnjeno tročlano Predsjedništvo za BiH, koja je podijeljena na tri grupe, tako da svaka zajednica ima svog predstavnika. Nevjerovatno, bosansko Predsjedništvo, koje odlučuje o stvarima kao što je spoljna politika, potrebno je da djeluje na bazi konsenzusa, nečega što je vijekovima mnogo nedostajalo na Balkanu.

I ipak, tačno zahvaljujući ovoj zbunjujućoj zbrci i principijelnom stavu Republike Srpske, Izrael je ostvario jednu od krucijalnih diplomatskih pobjeda u proteklih nekoliko godina.

Novembra 2011. godine, kada su palestinske vlasti tražile članstvo u UN-u kao država, odlučujući glas u Savjetu bezbjednosti je pripao BiH. Hrvatski i muslimanski član Predsjedništva su podržali poziciju Palestine, što nije bilo iznenađujuće, kada se uzme u obzir istorijska mržnja koju su iskazivali prema Jevrejima u prošlosti.

Zbog toga, sudbina glasanja BIH, a samim time i palestinske inicijative, svedena je na poziciju koju će po ovoj stvari zauzeti Republika Srpska i član Predsjedništva iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

Zahvaljujući tome, Srbi su čvrsto odbili da podrže palestinsku inicijativu, čime su spriječili bosansko Predsjedništvo da postigne konsezus po ovoj stvari. Zbog toga predstavnik BiH pri UN-u je bio prisiljen da obustavi podršku palestinskom zahtjevu, koji je propao.

Na sastanku u njegovoj kancelariji prošle sedmice, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik mi je pričao o velikom pritisku koji je njegov narod trpio da podrži palestinsko pitanje u UN.

“Suočili smo se sa veoma teškim i čak napornim pritiscima da podržimo palestinski potez”, rekao je Dodik, i to nije ništa “već je došao i od nekih zemalja koje su tradicionalno prijateljske prema Izraelu”.

“Ipak, mi nismo oklijevali da zauzmemo pro-izraelski stav”, rekao mi je dodajući “ja sam ponosan na ovu poziciju koju smo zauzeli”.

I treba da bude. U vremenu u kojem ima toliko licemjerstva i mržnje, toliko ljutine i hajke koja snažno hrli na jevrejsku državu, osvježavajuće je vidjeti da još uvijek postoje ljudi, kao što su naši prijatelji u Republici Srpskoj, koji će stajati uz nas. Ovaj dobrodošao stav je refleksija veza koje postoje između Jevreja i Srba, a koji žive zajedno, rame uz rame, u harmoniji skoro hiljadu godina.

U crnim danima holokausta, Jevreji i Srbi su i zajedno umirali, zajednički masovno žrtvovani u koncentracionom logoru Jasenovac, od strane nacističkih saveznika – hrvatskih fašista, poznatih kao ustaše.

Na dirljivoj godišnjoj memorijalnoj ceremoniji koja je održana prošle nedelje za žrtve Jasenovca, uz bosansko-hrvatsku granicu, izraelska delegacija, koju je predvodio gradonačelnik Modina, Haim Bibas, položila je vijence u znak sjećanja na 700 hiljada Srba, Jevreja i Roma koji su tu pogubljeni.

Predsjednik Dodik i gradonačelnik Bibas su održali govore prisutnima, a srpski pravoslavni vladika i beogradski glavni rabin Isak Asiel su služili molitve za pomen žrtvama.

Kao rezultat holokausta, ostalo je samo nekoliko desetina Jevreja u Republici Srpskoj. Ali iz poštovanja prema ulozi koju su Jevreji odigrali u čitavom regionu, Vlada Republike Srpske će otvoriti novi Jevrejski kulturni centar i sinagogu u junu u Banjaluci.

Ako to nije pravo prijateljstvo, šta jeste onda? Štaviše, Republika Srpska je jedini entitet na svijetu koji ima zvanično predstavništvo sa kancelarijama u Jerusalimu, čak i kad većina Izraelovih saveznika insistira na djelovanju van Tel Aviva.

Proteklih godina, donosioci odluka u Izraelu, kao što je ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman i zamjenik ministra Ze’ev Elkin su marljivo radili na jačanju veza sa Republikom Srpskom, ali treba i više da se uradi.

To obavezuje Izrael i Jevreje u svijetu da posvete više energije i truda u jačanje saradnje sa Banjalukom i Srbima iz Republike Srpske na svim poljima od turizma, trgovine do tehnologije.

Republika Srpska je dokazala da je najbolji prijatelj jevrejske države u Evropi, pouzdan i saosjećajan partner u dijelu svijeta gdje je takvih osobina ima sve manje. Hajde da uzvratimo uslugu i pokažemo Reublici Srpskoj priznanje i podršku koju uveliko zaslužuje.

Izvor Frontal, 06. 05. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u