PANIKA U DRUGOJ SRBIJI ILI SONjA BISERKO: EU DA OBORI KRITERIJUME, RUSIJA JE PRED VRATIMA

Ako EU nastavi da okleva sa prijemom novih članica, Rusija će nastaviti da širi...

Ako EU nastavi da okleva sa prijemom novih članica, Rusija će nastaviti da širi svoj uticaj

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko pozvala EU da “prestane da okleva” i da što pre integriše zemlje Zapadnog Balkana pod svoje okrilje

“Ako EU nastavi da okleva sa prijemom novih članica, Rusija će nastaviti da širi svoj uticaj. Zemlje Zapadnog Balkana moraju u što kraćem roku postati deo EU, a EU mora da spusti lestvicu za prijem i da prestane da okleva”, kazala je Biserko na promociji knjige “Farbanje demokratije”, autora Borisa Varge.

Ona je optužila i Zapad i Rusiju za sadašnju krizu u Ukrajini i ocenila da Zapad nije dovoljno uložio u stabilizovanje demokratije u Ukrajini, dok Rusija podržava separatističke tendencije u toj zemlji i u njima aktivno učestvuje.

“Nije bilo za očekivati da će Rusija mirno gledati približavanje Ukrajine Zapadu i NATO-u. Ali, ulazak Rusije na Krim pokazuje njenu ranjivost a ne njenu snagu. NATO i EU su u ekspanziji poslednjih decenija, a Moskva na NATO gleda kao na neprijateljsku organizaciju koju treba ukinuti”, ocenila je Biserko.

Prema njenim rečima, Poljska, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Srbija, Azerbejdžan a možda i Crna Gora su zemlje koje su posebno ugrožene u najnovijim tenzijama između velikih sila.

Ona je ocenila da se pokazalo da je liberalna demokratija “na dugačkom štapu” kada je reč o zemljama istočne Evrope.

“Pogrešna je bila procena da će postkomunističke zemlje postati preko noći neoliberalne demokratije. Neke od tih zemalja teže povratku na nekadašnje autoritarne sisteme, a sama Rusija teži revizionizmu”, kazala je Sonja Biserko.

Autor knjige Boris Varga rekao je da se od 28 bivših zemalja istočnog bloka, samo njih 12 integrisalo u EU. Prema njegovim rečima, Rusija je 2008. godine konsolidovala autoritarni režim i vratila se na stanje iz 1989. godine.

“Krim, istočna i južna Ukrajina i Zakarpatje to su potencijalna žarišta u Ukrajini. Ali, to se sve moglo predvideti i znalo se da je Rusija spremna da uradi nešto simetrično Kosovu, ali što će njima odgovarati”, kazao je Varga.

On je ocenio da u zoni interesa nekadašnjeg Sovjetskog Saveza postoje brojni “zamrznuti konflikti”.

Novinarka Seška Stanojlović ocenila je da je EU predugo oklevala da primi zemlje Zapadnog Balkana u svoje članstvo i u NATO. Prema njenim rečima, od 2004. godine unutar EU opao je entuzijazam za njeno proširenje, zbog krize unutar same Unije.

Politikolog Duško Radosavljević ocenio je da se Rusijom u Srbiji retko ko ozbiljno bavi u domenu javne politike. Politikolog Pavel Domonji ocenio je da u Srbiji postoje pretpostavke za razvoj “rđave političke legure”.

Knjiga Borisa Varge “Farbanje demokratije”, u izdanju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, sadrži zbirku tekstova koji se odnose na zbivanja u evroazijskom prostoru.

Izvor Beta, 07. 05. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u