RATKO PAIĆ: DA LI JE SRBIJI POTREBNA PARADA TRUDNICA?

Šta je potrebno da se desi da trudnice i porodilje u Srbiji postanu najuvaženija...

Šta je potrebno da se desi da trudnice i porodilje u Srbiji postanu najuvaženija kategorija stanovništva

Iako se stanovništvo Srbije nalazi bukvalno na putu sigurnog izumiranja u sagledivoj budućnosti zbog tragično niskog nataliteta, što se vrlo precizno može matematički izračunati na osnovu sadašnjih trendova – čini se da nema snage, pa čak ni volje, da se nešto kardinalno promeni u pozitivnom smislu.

Poslednji primer za to je nedavno drastično smanjivanje jednokratne finansijske pomoći novopečenim majkama, koja je ionako bila skromna i nedovoljna. Naime, porodilje u Srbiji su posebno razočarane time što su među prvima došle pod udar mera štednje, s obzirom da je u Beogradu novčana pomoć za njih umanjena za čitavih 60 posto i od sada će moći jednokratno da dobiju manje od 100 evra, čime ne mogu da pokriju troškove čak ni potrošnog materijala potrebnog za njihove bebe, a kamoli da reše bilo koji od ključnih problema u vezi odrastanja, smeštaja i obrazovanja dece.

Takođe, u sličnoj nezavidnoj situaciji su se našle i mlade mame u drugim gradovima, kao na primer u Kragujevcu, gde su nedavno porodilje u očajanju blokirale saobraćaj jer im finansijska pomoć u iznosu od jedva stotinak evra kasni već godinu dana, ili recimo u Kruševcu gde nisu dobile obećani iznos, nego samo simboličnu sumu koja nije dovoljna ni za kolica i pelene. Međutim, primeri drugih zemalja, a pogotovo Ruske Federacije, pokazuju da se protiv bele kuge može boriti jedino država sa odlučnim sistemskim merama i velikom novčanom podrškom.

Podsetimo, u Rusiji se već duži niz godina trudnicama dodeljuje takozvani majčinski kapital, koji se konstantno uvećava – i ove godine iznosi preko 9.000 evra. Ta suma novca se daje porodicama, koje ga mogu potrošiti na otplatu stambenog kredita, izgradnju kuće, remont stana, a takođe i za plaćanje dečjeg vrtića i za obrazovanja deteta, ali taj novac se može uplatiti i u penzioni fond majke. Povrh svega toga, višečlane porodice u Rusiji dodatno primaju i finansijsku pomoć iz tamošnjih regionalnih budžeta, pa tako ukupna suma novca koju dobijaju za svako novo dete premašuje 10.000 evra. Ali da se ponovo vratimo u Srbiju, gde je na tek održanoj konferenciji sa učešćem stručnjaka iz te oblasti, rečeno da ovdašnju surovu demografsku situaciju najbolje oslikava činjenica da svaki treći par u zemlji nema nijedno dete, a srpska porodica ima u proseku 1,4 deteta, zbog čega svake godine u državi nestane jedan grad veličine Negotina, Knjaževca ili Požege.

Međutim, i pored takvih katastrofalnih demografskih pokazatelja, ne samo da se ne povećava novčana pomoć porodiljama, nego se sramno mali iznos namenjen u te svrhe samo još dodatno smanjuje, i to kako se obično navodi, zbog „prilagođavanja realnoj finansijskoj situaciji“. Naravno, iako je neosporna činjenica da novca zaista nedostaje, veliko je pitanje – šta je apsolutni prioritet u okolnostima kada Srbija doslovno nestaje iz godine u godinu, pri čemu je sasvim realna opasnost da natalitet u bliskoj budućnosti dostigne onu kritičnu tačku, posle koje će čitava nacija ličiti na uveli stogodišnji hrast.

Drugim rečima, šta je potrebno da se desi da trudnice i porodilje u Srbiji postanu najuvaženija kategorija stanovništva, s obzirom da su upravo one najugroženija manjina u zemlji? Možda bi na primer trebalo da prošetaju u Paradi trudnica po beogradskim ulicama, da bi ih napokon svi ozbiljno shvatili.

Izvor Glas Rusije, 15. 05. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u