RUSKI SPASIOCI U OBRENOVCU

Mogli da stignu još sinoć da im nisu pravljeni problemi sa „vazdušnim koridorom“ Avion...

Mogli da stignu još sinoć da im nisu pravljeni problemi sa „vazdušnim koridorom“

Avion Il-76 ruskog Ministarstva za vanredne situacije sleteo je danas oko 8.30 na aerodrom u Nišu „Konstantin Veliki“ sa 76 ruskih spasilaca koji su stigli u pomoć Srbiji koje su zadesile poplave.

Portparol Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Drobiševski saopštio je da su u Niš stigli pripadnici spasilačkih odreda „Centrospas“ i „Lider“ na čelu sa glavnim vojnim ekspertom ministarstva Eduardnom Čižikovom.

Istim avionom je u Niš dopremljeno i deset čamaca i dva kamiona.

Drobiševski je posebno naglasio: „Združeni odred je opremljen svim što je potrebno za potražno-spasilačke radove na poplavljenim područjima i može da potpuno autonomno funkcioniše duže od dve nedelje“.

Sam Čižikov je precizirao da se među ruskim spasiocima nalazi i 20 ronilaca opremljenih najsavremenijom opremom, sa iskustvom delovanja u sličnim situacijama jer su, pored ostalog, učestvovali u poznatoj prošlogodišnjoj odbrani ruskog Dalekog Istoka od katastrofalnih poplava.

Čizikov je naglasio da će ruski spasioci ostati u Srbiji onoliko koliko je potrebno.

On je najavio sletanje još jednog Il-76 tokom dana koji će u Niš dopremiti humanitarnu pomoć: hranu, generatore, motorne čamce, ronilačke kostime i specijalnu tehniku.

Ruski spasioci su odmah upućeni na područje Obrenovca.

Gradski većnik Niša Žarko Ranković rekao je da u Nišu nema kritičnih tačaka, kao i da bi Il-76 bio još sinoć u Nišu da nije bilo problema sa koridorom za letenje, ne precizirajući o čemu je reč.

Ruske spasioce na aerodromu su sačekali kodirektor Srpsko-ruskog centra Viktor Viktorovič Safijanov, načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković, načelnik niške policije Srđan Grekulović, predstavnici Sektora za vanredne situacije i grada.

U borbu sa poplavama uključeni su i pripadnici Rusko-srpskog humanitarnog centra, zajedno sa tehnikom (mobilne mini-elektroentrale, motorne pume…) kojom centar raspolaže.

Izvor Fakti, 16. 05. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u