VLADIMIR PUTIN: GASNI UGOVOR S KINOM NAJVEĆI U EPOHI RUSIJE I SSSR

Otvara se najveće gradilište na svetu: dve zemlje će u „Snagu Sibira“ uložiti najmanje...

Otvara se najveće gradilište na svetu: dve zemlje će u „Snagu Sibira“ uložiti najmanje 75 milijardi dolara

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je gasni sporazum Rusije i Kine najvećim u epohi Rusije i SSSR. „To će u naredne četiri godine biti najveće gradilište na svetu. Ukupan obim investicija samo s ruske strane biće oko 55 milijardi dolara. Plus, teško nam je sada da izračunamo, ali, mislim, minimum 20 milijardi dolara s kineske strane“, izjavio je Vladimir Putin.

Što se tiče cene gasa, ona je vezana za tržišnu cenu nafte i naftnih derivata. Gazprom će „u sklopu ugovora u kupoprodaji gasa dobiti od Kineske nacionalne naftno-gasne korporacijeavans u iznosu od 25 milijardi dolara i usmeriti ta sredstva na izgradnju gasovoda Snaga Sibira. Iznos avansa odgovora ranije saopštenoj vrednosti izgradnje gasovoda.

„Gazprom“ i Kineska nacionalna naftno-gasna korporacija potpisali su ugovor o kupoprodaji gasa. Ugovor je zaključen na 30 godina i predviđa godišnje isporuke do 30 milijardi kubnih metara gasa. Ukupna vrednost gasa iznosi 400 milijardi američkih dolara. Dokument je potpisan u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Kine Si Đinpinga.

Kako je novinarima rekao predsednik Rusije, posao predviđen ugovorom s Kinom počinje bukvalno sutra, posle njegovog potpisivanja počeće da rade na zapadnoj maršruti isporuka gasa. „Kao prvo, radovi počinju već koliko sutra. Kao drugo, to nam daje mogućnost da pristupimo sledećem projektu s kineskim partnerima – da počnemo da razrađujemo zapadnu maršrutu isporuka iz resursne baze zapadnog Sibira“ – istakao je Putin.

Cena gasa nije saopštena. „To je poslovna tajna“ – kazao je šef ruskog gasnog holdinga Aleksej Miler, istakavši da ugovor predviđa povlašćeni poreski režim. Gazprom naglašava da je ugovor potpisan pod uzajamno korisnim uslovima i da sadrži takve osnovne parametre kao što je formula cene vezana za korpu nafte i odredbu „uzmi ili plati“.

Izvor Fakti, 21. 05. 2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u