IL GIORNALE: RUSIJA SE UDRUŽUJE SA KINOM, POSLEDICE PO EU BIĆE KATASTROFALNE

Italija će izgubiti 10 milijardi evra, ali katastrofalne posledice sankcija tek dolaze Novo partnerstvo...

Italija će izgubiti 10 milijardi evra, ali katastrofalne posledice sankcija tek dolaze

Novo partnerstvo Rusije i Kine je kazna za Evropsku uniju – ocenio je poznati italijanski list Il Giornale, naglasivši da sporazum o preusmeravanju ruskog gasa na istok zasenio sva druga Vladimira Putina i Si Đinpinga.

Isti list je pri tom ukazao da će Italija – zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji na zahtev Vašingtona – izgubiti 10 milijardi evra, ali da „katastrofalne posledice sankcija tek nailaze“. Čak je upozorio da će se situacija za EU u narednim godinama „naglo pogoršati“, uprkos tome što je Nemačka trenutno glavni trgovinski partner Rusije.

„Kažnjavanje Moskve će značiti kažnjavanje Evrope u još većoj meri. Dovešće i do destabilizacije celog sveta i njegove podele na geopolitičke zone“ – uveren je Il Giornale.

Italijnaski list je ovome pridodao: „Ugovorom potpisanim sa rusijom, Kina sebi otvara tržišta Centralne Azije koja su ovako ili onako povezana sa Rusijom. Moskva, koja je centar Evroazije, odlično shvata da se težište nezaustavivo pomera na Istok. Za Rusiju u tome nema ničeg strašnog, a za Evropu će to biti prava katastrofa“.

Il Giornale je u ovom kontekstu apostrfirao i kineske investicije u razvoj alternativne energetike na Krimu, ukazavši da je Peking zbog tog projekta odbio ponudu da uloži pet milijardi dolara u solarnu stanicu u Nevadi.

Izvor Fakti 23.05.2014.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u